The Brothers Grimm


Milan Records (731383613623)
Milan Records (9325583033247)
Film | Freigegeben: 2005 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.Dickensian Beginnings3:23
2.Shrewd Thespians0:42
3.Red Riding Hood3:56
4.The Queen's Story5:13
5.The Forest Comes to Life9:14
6.Jake's Pledge2:03
7.Muddy3:08
8.Inside the Tower3:12
9.The Queen Awakens6:25
10.The French Arrive2:52
11.Burning the Forest2:24
12.The Eclipse Begins6:52
13.A Slice of Quiche Would Be Nice4:37
14.It's You: You Know the Story8:02
15.Sleeping Beauties3:50
16.And They Lived Happily Ever After3:40
17.End Credit2:08
 71:40
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

The Brothers Grimm - 06/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse fantasy film The Brothers Grimm is geregisseerd door Terry Gilliam, die al vaker met het sprookjes-bijltje gehakt had. Hij had daarvoor al deel uitgemaakt van het bekende Monty Python team en ook hun films Monty Python and the Holy Grail en Time Bandits geregisseerd. Later maakte hij ook The Adventures of Baron Munchausen en The Fisher King. Met The Brothers Grimm tekende hij deze sprookjesvertellers als onderdeel van hun eigen sprookjesverhalen, waarvan er vele in de film verwerkt zijn. De film is dan ook meer een soort fantasie- en avonturenverhaal waarin de beide broers eigenlijk de rode draad vormen in de belevenissen van hun eigen sprookjes. De film is mager ontvangen, maar was toch een behoorlijk succes. Ik heb de film gezien en vond deze wat rommelig en het verhaal vaak nogal gezocht.
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw en de beide Duitse broers (Matt Damon en Heath Ledger) reizen naar Karlstadt, waar ze een geest zouden gaan verdrijven. Maar al snel worden ze beschuldigd van oplichterij, waarna ze in handen van het Franse leger vallen, die dat stuk van Duitsland bezet houdt. Generaal Delatombe wil dan dat ze de verdwijning van een aantal kinderen in het dorpje Marbaden oplossen. Bij hun zoektocht komen ze erachter dat een boze eeuwenoude koningin de kinderen gebruikt om zelf jong te blijven. Diverse wezens in het woud en het woud zelf helpen haar daarbij. Maar de broers, die hier nu een eind aan willen maken, krijgen te maken met krachten die ze niet voor mogelijk hadden gehouden...

De muziek bij deze film is van Dario Marianelli, die er een heftige score voor gecomponeerd heeft.
De film is een avonturenfilm en dat is duidelijk te horen in het orkestrale geweld van de muziek. De avonturen zijn ook vooral spannend en de muziek is dat ook. Die spanning creëert Marianelli met veel heftige en grillige klanken, die soms zelfs het horrorgenre benaderen. Wellicht hebben de producenten van de horrorfilm The Return daarom wel een beroep gedaan op hem om een jaar later de score voor die film te componeren. Met name een track als 'Muddy' met z'n jankende violen heeft een hoog horrorgehalte.
Die heftige en spannende muziek is in verreweg de meeste track te horen en dat maakt de score wat ongemakkelijk beluisterbaar. Met veel dissonante klanken en chaotische gedeelten voert Marianelli de spanning steeds weer op. Wel varieert hij veel, maar omdat de muziek ook nog vaak erg intens is en vol orkestraal gearrangeerd, komt het toch allemaal erg vermoeiend over. Zelfs wanneer er de nodige koorklanken worden toegevoegd, wordt de muziek er alleen maar zwaarder van.

De thema's die Marianelli gecomponeerd heeft vallen eigenlijk nauwelijks op in het geheel van de score. Een paar thema's komen wel op gezette tijden terug, maar vanwege de grote variatie in melodieën vallen die thema's een beetje weg. Er is eigenlijk maar een thema dat wel opvalt en dat is een thema dat nou net niet door Marianelli is gecomponeerd, maar door de klassieke componist Johannes Brahms. Het gaat hier om het wereldberoemde 'Wiegenlied', dat ook door veel hedendaagse artiesten is uitgevoerd.
Marianelli heeft dit wiegenlied verwerkt als thema, dat in een aantal tracks terugkomt en eigenlijk als enige thema duidelijk opvalt. Zelfs wanneer het op de achtergrond gebracht wordt, hoor je de melodie er doorheen. Dat komt allicht mede omdat deze melodie zo bekend is.

De score is een vol orkestrale score en op het album staan maar weinig tracks waar enig rust vanuit gaat. Wel hebben diverse tracks de nodige rustmomenten, maar die duren vaak maar kort. Eigenlijk zijn alleen de tracks 'Sleeping Beauties' en de voorlaatste 'And They Lived Happily Ever After' beide tracks die volledig gevrijwaard zijn van de grillige muziek die de meeste andere tracks zo kenmerkt. Deze beide tracks zijn dan ook volop melodieus en prachtig orkestraal. Daarmee zijn dit veruit de fraaiste tracks van de score.

Het album sluit af met de 'End Credits'. Ook dit is weer een wat grillige track met een duidelijk minder aansprekende melodie en arrangement. Wel geeft de track een gemiddelde indruk van de rest van de muziek op het album. De afloop van de track valt echter een beetje tegen, want er is geen echte afsluitende climax. De muziek wordt eigenlijk na ruim twee minuten gewoon weggedraaid.

Kortom, met The Brothers Grimm heeft Dario Marianelli een vol orkestrale score gecomponeerd, die gekenmerkt wordt door avontuurlijke muziek met een grote mate van heftigheid en grilligheid. Het aandeel spanningsmuziek in de tracks is dan ook vrij groot, wat de score vaak niet gemakkelijk beluisterbaar maakt. Soms reikt de muziek tot aan het horrorgenre. De paar tracks die echt mooie en vol orkestrale melodieuze muziek brengen kunnen de score echter niet meer redden en de waardering blijft dan ook hangen op 62 uit 100 punten.
The Brothers Grimm - 09/10 - Überprüfung der Arvid Fossen, eingereicht am (Niederländer)
The Brothers Grimm doet direct denken aan die bundel met fantastische sprookjes van de gebroeders Grimm, die aan het begin van de 19de eeuw sprookjes verzamelden en publiceerden. Deze film is echter geen verfilming van de bekende sprookjes. Heel wat bekende sprookjes worden wel samen in één nieuw verhaal gegoten, wat zeker een origineel tintje geeft aan de film. De broers Grimm houden er een handeltje oplichterij met speciale trucks op na om dorpen van zogenaamde bezweringen of heksen te zuiveren. Ze worden in de kraag gevat door de Franse bezetter, die hen als straf de opdracht geeft een vermoedelijk andere bende oplichters, die jonge meisjes ontvoert, te ontmaskeren. Ze trekken naar het Duits dorpje waar al tien kinderen het bos in zijn verdwenen …

De scènes in de film, in het bijzonder die in het magische bos, zijn visueel erg mooi en verrassend. De combinatie met een wervelende en magische soundtrack maakt de film af. De filmmuziek is van componist Dario Marianelli, voor mij een nieuwe naam. Hij componeerde nochtans al een tien jaar voor films, maar de titels zijn minder groot en ook niet op cd uitgebracht (o.a. In This World, Capture the Castle en The Warrior). De Brothers Grimm is dan ook zijn grote start, maar binnenkort staat ook de nieuwe verfilming van Pride & Prejudice alvast op zijn score te wachten. Een grote start is deze The Brothers Grimm zeker, want de muziek is werkelijk fantastisch goed. In de film zorgde deze score pas voor de echte sprookjesachtige sfeer en op cd blijft dit een knappe score om naar te luisteren.

De muziek is afwisselend: soms donker, soms romantisch en dan weer heel wonderlijk. Een groot orkest brengt een wervelende uitvoering en wordt aangevuld met etnische solo instrumenten zoals ney fluit (een open langsfluit uit de Arabische, Perzische en Turkse cultuur met een diepe en zachte klank), accordeon en de solo vocals door Dessislava Stefanova. De score bevat werkelijk een ruime waaier van sterke thema’s, die systematisch terugkeren in de muziek. Het meest aanstekelijke thema is een marcherend thema, met de magische ney fluit. Dit thema geeft de sprookjessfeer het best weer. Ook zeer opvallend is een zeven noot melodietje, dat als een magisch en geheimzinnig motief doorheen de hele film fungeert. Voor de suspense zorgen donkere strijkers en houtblazers in een thema dat ook de hele film doorkruist. Marianelli’s score ervaar je eigenlijk niet in aparte tracks: hij springt bijna naadloos van thema naar thema, de hele film door. Dankzij deze afwisseling laten deze 72 minuten zich op cd heel vlot beluisteren.

Als filmmuziek liefhebber brengt deze muziek bij mij heel wat andere soundtracks naar boven. Zo lijk ik op bepaalde momenten van ver John Williams’ E.T. te herkennen, en ook het 7-noten motief en andere thema’s lijk ik al eens eerder gehoord te hebben. Dit doet echter totaal niet af aan deze uitmuntende prestatie van Dario Marianelli. Ik kijk al uit naar zijn volgende score!
The Brothers Grimm - 07/10 - Überprüfung der Joris Kessels, eingereicht am (Niederländer)
The Brothers Grimm is typisch zo’n soundtrack die aardig in elkaar zit en functioneel uitermate goed werkt maar die minder lekker is om los te beluisteren. Te veel atonale en lelijke geluiden, een springerig gebeuren en te veel oninteressante suspense. Dit heeft ook te maken met de maker van deze score, Dario Marianelli. Hoewel ik zijn muziek voor Pride And Prejudice echt schitterend vind, kan ik die voor V For Vendetta, welke tevens suspense- en actiegedreven muziek bevat, ook veel minder waarderen. Toch zijn er enkele gedeelten in deze score die los wel de moeite waard zijn om te beluisteren, zoals de openingstrack ‘dickensian beginnings’.

De openingstrack opent met de voor The Brothers Grimm erg karakteristieke klank, een combinatie van cello en een holle ondefinieerbare sound op de achtergrond. Nadat het allemaal nog wat mysterieuzer is geworden met fluit, harp en xylofoon gaat de muziek over in gezwollen, clowneske, zigeunerachtige muziek. Erg origineel. De twee hoofdthema’s die in de openingstrack zijn geïntroduceerd zijn vaker in de score terug te vinden. Door de gevarieerdheid, de vele uiteenlopende (etnische) instrumenten, zang (bv etnisch klaagzang, verlichte heldere zang, zwaar mannenkoor), ritmes en gebruikte klanken, is de consistentie her en der ver te zoeken. Toch is de sound over het geheel genomen sprookjesachtig grimmig te noemen.

De score bevat verder veel lelijke gedeelten met scherpe violen, schelle trompetten, ondefinieerbare snerpende geluiden dat pijn aan de oren doet en nog meer dissonante klanken. Tracks zoals ‘muddy’, ‘the queen awakens’, ‘it’s you, you know the story’ enz. bevatten dusdanige lelijke, moeilijke en vermoeiende muziek dat ze door mij worden vermeden.

Hopelijk krijgt Dario Marianelli meer projecten zoals Pride And Prejudice, muziek dat wel te genieten is…
The Brothers Grimm - 08/10 - Überprüfung der Wilco de Jong, eingereicht am (Niederländer)
Wat een heerlijke soundtrack blijft dit toch! Voor mij is The Brothers Grimm Marianelli's meest aantrekkelijke werk tot nu toe. Weelderig, inventief, griezelig, dreigend, grotesk en bovenal... op een 'grimmige' manier sprookjesachtig.

Na een sombere opening voor strijkers en hout dendert de Grimm March in het gehoor. Simpelweg heerlijk. Zoals het verhaaltechnisch ook hoort wordt de soundtrack ook netjes afgesloten met dit thema voor de gebroeders Grimm. Het sobere openingsthema zal in de score ook vaak terugkomen voor de momenten van tegenslag voor de gebroeders Grimm...

De score staat bol van verhalende details en maffe orkestraties ("Muddy": oh zo griezelig!), iets waarvoor de componist ook percussieman Simon Allen bedankt. De muziek doet precies wat je verwacht en wat nodig is: het biedt jagende, nachtmerrie-achtige passages voor achtervolgingen in het bos ("Red Riding Hood", "The Forest Comes to Life", wat een goeie tracks!), slaapliedmelodietjes die stiekem erg onheilspellend klinken, militarisch gevaar ("The French Arrive" als voornaamste voorbeeld), bombastisch en mooi drama ("Burning the Forest" en "It's You: You Know the Story"), en een grootse finale.

Heel af en toe doet Dario Marianelli's oog voor detail en weelderige stijl in deze sprookjesmuziek denken aan George Fenton's The Company of Wolves en Joseph LoDuca's Army of Darkness.

Samenvattend: een solide acht!
The Brothers Grimm - 10/10 - Überprüfung der Daan Smit, eingereicht am (Niederländer)
Man, wat een goede soundtrack. Hij greep me meteen toen ik hem voor het eerst luisterde en heeft me nog steeds niet losgelaten als ik hem beluister.

Je hoort al in het eerste nummer het duistere/mystieke ondertoon van de film.



Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr