Jingle All the Way


TVT Records US (0016581807020)
Film | Freigegeben: 1996 | Filmfreigabe: 1996 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.Jingle BellsThe Brian Setzer Orchestra2:18
2.So They Say It's ChristmasLou Rawls/The Brian Setzer Orchestra4:05
3.Sleigh RideDarlene Love/The Brian Setzer Orchestra2:36
4.Run Rudolph RunChuck Berry2:44
5.The Most Wonderful Time Of The YearJohnny Mathis2:47
6.Merry Christmas BabyCharles Brown4:47
7.Back Door SantaClarence Carter2:09
8.The Christmas SongNat King Cole3:10
9.Jingle Bell RockBobby Helms2:12
10.Father and Son David Newman3:00
11.Finale David Newman4:02
12.Deep in the Heart of XMasDarlene Love/The Brian Setzer Orchestra2:53
 36:43
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Jingle All the Way - 06/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse komedie Jingle All the Way is geregisseerd door Brian Levant (Beethoven, The Flintstones) en geproduceerd en mede geschreven door Chris Columbus (Harry Potter, Home Alone). De film is door de critici maar matig ontvangen, maar werd toch een groot succes in de bioscopen rond Kerst 1996, zelfs ondanks de satirische kijk op de cadeaucultuur rond Kerst. Het verhaal is dan ook geïnspireerd door de soms aggressieve en zelfs geweldadige kooplust van mensen rondom Kerst. De hoofdrol wordt gespeeld door Arnold Schwarzenegger.
Het verhaal draait om Howard Langston, een verkoper die maar weinig thuis is en z'n vrouw Liz (Rita Wilson) en zoon Jamie verwaarloost, terwijl de buurman zijn zoon juist in de watten legt. Jamie wil voor Kerst graag een actiepop van Turbo-Man, die super populair is. Als Howard weer eens afwezig blijft bij een diploma-uitreiking van z'n zoon, neemt hij zich plechtig voor om hem zo'n Turbo-Man pop voor Kerst te geven. Maar die poppen zijn vrijwel overal uitverkocht. Dan ontmoet hij een man (Sinbad) die ook zo'n pop wil voor zijn zoon en er ontspint zich een strijd tussen beide mannen om die pop te bemachtigen...

De score-muziek voor deze komedie is van David Newman, die al vaker met regisseur Levant heeft samengewerkt.
Van de muziek in de film is een soundtrack uitgekomen met daarop tien songs, waarvan negen uit de film en slechts twee score-tracks van Newman. Een aantal van die kerstsongs hebben we al duizend keer gehoord. Nu ben ik sowieso niet zo gecharmeerd van soundtracks met veel liedjes en al helemaal niet als er op het album nauwelijks muziek van de score voor de film voorkomt. Op dit soundtrack album staan 2 tracks van David Newman. En ze horen beide bij de fraaiere tracks van de score.
'Father and Son' is een mooie, wat gevoeliger track, die met bijna solo pianoklanken begint, waarna de violen er rustig bij komen. En ook de kerstbelletjes ontbreken niet. Helaas hoor je in de laatste minuut van de track het komedie gehalte duidelijk hoger worden. De volgende track 'Finale' maakt echter weer veel goed, want dit is de fraaie afsluitende track van de score, waarin Newman vol orkestraal uitpakt. Het Turbo-Man hoofdthema komt een paar keer voorbij, die prettig heroïsch wordt aangezet.
Gelukkig heeft Intrada in 2008 een album uitgebracht met 23 Jingle All the Way score-tracks van Newman, zodat we de muziek die hij voor deze film componeerde echt kunnen beluisteren, in plaats van slechts deze twee tracks. En die score is eigenlijk toch wel een veel fraaier kerstcadeau dan deze soundtrack!

De soundtrack opent met de overbekende kerstsong 'Jingle Bells'. Toch hoor je deze song in een duidelijk andere stijl. Het zestiger jaren rockgehalte is erg hoog, wat door het Big Band Orkest van Brian Setzer stevig wordt gezongen en gespeeld. Ook de tweede track heeft het Brian Setzer Orkest in de hoofdrol, maar nu in een rustig jazzy arrangement. Lou Rawls zingt de song met zijn typerende, wat donkerbruine stem.
De derde song 'Sleigh Ride' wordt gezongen door zangeres Darlene Love, die op een wat ruige en rocky manier begeleidt wordt door opnieuw het Brian Setzer Orchestra. De song heeft daardoor een stevig tempo, waarbij de percussie een hoofdrol speelt, naast de prominent aanwezige koperblazers.
Chuck Berry zingt vervolgens in zijn typerende vijftiger jaren rock-a-billy stijl de song 'Run Rudolph Run'. Ook Johnny Mathis ontbreekt niet op dit kerstalbum en mag in een vlotte manier zijn versie van 'The Most Wonderful Time of the Year' ten gehore brengen. Ondanks dat het een vlotte song is, kent het arrangement fraaie harmonieën.
'Merry Christmas Baby' is een nogal jazzy song, die een beetje zeurderig wordt gezongen door Charles Brown. Clarence Carter doet het weer heel anders, meer in de stijl van James Brown, alleen zingt Carter wat beter. Maar je moet er wel wat van houden.
Een oudje is Nat King Cole met 'The Christmas Song', die met z'n bekende tekst maximaal inspeelt op allerlei kerstonderwerpen. Dit hebben we allemaal al duizend keer gehoord.
Nog zo'n oudje is 'Jingle Bell Rock', die heel aardig wordt gezongen door Bobby Helms. Op een vijftiger jaren arrangement klinkt het allemaal harmonisch, ook in de backing vocals, maar toch wel erg gedateerd.
Het album sluit af met een tweede song door Darlene Love en het Brian Setzer Orchestra. Deze song is wat minder stevig dan haar eerdere song en heeft wat meer een ballroom sfeer, waarbij het orkest de Big Band stijl goed voor het voetlicht brengt.

Kortom, met deze soundtrack krijg je een flink aantal kerstliedjes te horen in wat minder gangbare uitvoeringen. Het wat gedateerde vijftiger-zestigerjaren gehalte van de vorige eeuw is hierop prominent aanwezig. Een flink aantal songs heeft een nogal stevige rocky stijl, die je niet zo snel associeert met de kerstsfeer. De beide instrumentale tracks van de score van David Newman zijn op dit album veruit de fraaiste, in ieder geval voor de meeste liefhebbers van filmmuziek. Hij heeft een heel aardige score voor de film gecomponeerd, waarvan een apart Jingle All the Way score-only album is uitgekomen bij Intrada. De songs zijn mij nogal tegen gevallen. En ik was al niet zo'n liefhebber van filmmuziekalbums met veel songs...
Mijn waardering voor dit soundtrack album komt dan ook niet hoger dan 57 uit 100 punten, waarbij de beide score tracks voor verreweg de meeste punten zorgen.

Andere Veröffentlichungen von Jingle All the Way (1996):

Jingle All the Way (2009)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr