Heathers


Colosseum (4005939522322)
Varèse Sarabande (0030206522327)
Film | Freigegeben: 1988 | Filmfreigabe: 1988 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.Strip croquet1:55
2.Suicide Note2:09
3.J.D. Blows Up2:11
4.The Forest2:00
5.You're Beautiful2:11
6.Martha Dumptruck1:12
7.Third Funeral1:51
8.Veronica And J.D.1:10
9.First Funeral1:55
10.The Dorm1:00
11.Back To School1:11
12.Forest Chase1:29
13.Heather's Locker1:08
14.Veronica's Shower0:43
15.Into The Cafeteria0:50
16.Veronica's Dream1:55
17.J.D.'s Final Stand2:58
18.Dorm Party3:31
19.Croquet1:30
20.Second Funeral1:28
21.Poor Little Heather0:55
22.J.D.'s Bomb3:52
23.Petition Montage2:29
 41:33
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Heathers - 06/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse film Heathers is een nogal donkere, bijna zwarte komedie, geregisseerd door Michael Lehmann (Hudson Hawk, Because I said so). De film won prijzen en is goed ontvangen, maar was geen succes en kwam niet uit de kosten, ondanks het extreem lage budget van 3 miljoen dollar. Toch werd de film opgemerkt op de dvd-markt en kreeg op die manier een zekere cultstatus, met de bijbehorende opbrengst. De film's thema's gaan over groepsdruk, uitsluiting, zelfmoord en de gevolgen daarvan bij jeugdigen.
Het verhaal draait om een populair groepje high school meiden, die alle drie Heather heten. Maar populair is nog wat anders dan geliefd. Er wordt vooral tegen hen opgezien. Op hun verzoek heeft een vierde meid, Veronica (Wynona Ryder) zich bij hun groepje aangesloten. Dan is er ook nog een jongen, J.D. (Christian Slater), die wat buiten de boot valt en gepest wordt. Toch weet hij terug te slaan en Veronica voelt zich tot hem aangetrokken. Als Veronica op een feestje niet wil doen wat de leidende Heather wil, zweert deze wraak. Veronica haat haar eigenlijk en samen met J.D. besluiten ze bij deze Heather in te breken, terwijl ze gewoon thuis is. Maar ze heeft een zware kater van het feestje en J.D. voert haar een vloeistof waarvan hij beweert dat het haar kater zal laten verdwijnen. De vloeistof heeft echter grote gevolgen, vooral voor deze Heather, maar ook voor Veronica en beide ander Heathers, terwijl J.D. een steeds duisterder rol lijkt te gaan spelen...

De score voor de film is van David Newman. En waar de film een typische jaren 80 sfeer en stijl van de vorige eeuw neerzet, doet de score van Newman dat evengoed. Maar die jaren '80 is niet zoet. Is eerder op een grappige manier naargeestig en donker en de jaren op een middelbare school kunnen zwaar zijn en soms te zwaar, ook hier en ook nu in 2017. Wat dat betreft behandelt de film niet een typisch jaren 80 onderwerp, maar eerder een universeel onderwerp.

Newman's score schijnt perfect bij de film te passen, die ik overigens niet heb gezien. Met de typische klanken van synthesizer, drumpads en andere elektronica zet hij een muzikaal tijdsbeeld neer dat naadloos aansluit bij andere evenzeer gedateerde filmmuziek uit het begin van de ontwikkelingsperiode van de elektronische muziek. In die tijd was dat hip en modern, maar tegenwoordig klinkt het vooral gedateerd en komt het allemaal enorm kunstmatig over.
Daarbij is veel muziek van Newman nogal aan de minimalistische kant, waardoor de elektronische, kunstmatige component nog nadrukkelijker naar voren komt. Een flink deel van de tracks klinken daardoor vooral wat steriel en smaken nogal naar plastic. Ook de wat voller klinkende tracks of delen daarvan, met soms wat hijgerige klanken, spreken niet erg aan. De soms heftige klappen op de kunstmatige drums helpen dan ook al niet mee. En een aantal tracks zijn wat heftiger en grilliger, alsof ze de nodige vechtpartijen begeleiden.

De melodieën en thema's die Newman heeft gecomponeerd zijn wat vlak en veel muziek neuriet een beetje voort, zonder dat je het gevoel hebt dat het ergens naartoe gaat. Een fraai hoofdthema ontbreekt, waardoor veel tracks wat los aan elkaar hangen en alleen door de elektronische stijl bij elkaar gehouden worden. Toch zitten er soms nog wat heel aardige motieven tussen, die dan echter ten onder gaan in elektronische troosteloosheid.

Als je de film gezien hebt zal de score je allicht wat meer aanspreken, maar los van de film is de muziek niet echt aansprekend. Er zitten zeker leuke tracks tussen en fraaie delen van tracks, maar als geheel is de muziek ofwel te minimalistisch kabbelend ofwel te heftig en grillig. Daarmee is dit om te beluisteren niet echt een groot genoegen.

In de film komen nog een paar songs voor. 'Que sera, sera' is een oudje van Doris Day, die echter gezongen wordt door Syd Straw en bij de eindaftiteling nog een keer door Sly and the Family Stone. Ook is er de speciaal voor de film geschreven song 'Teenage Suicide (Don't Do It)' van Don Dixon. Geen van deze drie songs staat echter op dit album, dat uitsluitend de score van David Newman bevat.

Kortom, met Heathers heeft David Newman een voor die tijd uitstekende score gecomponeerd, die allicht perfect bij de film past. Maar om los daarvan te beluisteren is niet echt een groot plezier. Daarvoor is de muziek te gedateerd en te weinig melodieus. Fraaie thema's en melodieën ontbreken, al zijn er wel een paar heel aardige motieven. Veel muziek is nogal aan de minimalistische kant, terwijl er ook heftiger en veel grilliger muziek op het album staat. Voor Newman verzamelaars is dit een leuk item, met een score voor een wat obscure film, maar de gemiddelde filmmuziek liefhebber zal er niet veel plezier aan beleven, tenzij je gek ben op jaren 80 muziek, natuurlijk. Mijn waardering komt niet hoger dan 59 uit 100 punten.

Andere Veröffentlichungen von Heathers (1988):

Heathers (1988)
Heathers (2018)
Heathers (2019)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr