Starman


Colosseum (4005939472207)
Varèse Sarabande (0030206823325)
Film | Freigegeben: 1984 | Filmfreigabe: 1984 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.Jenny Shot1:30
2.Here Come the Helicopters5:04
3.Honeymoon0:55
4.Road Block1:38
5.Do You Have Somebody?1:18
6.Pickup Truck3:01
7.What's it Like Up There?1:46
8.All I Have to Do is DreamJeff Bridges and Karen Allen3:29
9.Lifting Ship1:22
10.I Gave You a Baby2:11
11.Morning Military1:04
12.Define Love1:33
13.Balls1:10
14.Starman Leaves / End Title7:04
 33:04
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Starman - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
John Carpenter staat bekend om de spannende films die hij regisseerde, die vaak nogal tegen het horrorgenre aanleunden, zoals The Fog en Halloween. Maar Starman is van een heel ander kaliber. Het verhaal van Starman gaat over een alien die er opuit gestuurd wordt vanwege de uitnodiging die vanuit de aarde de ruimte in geschoten is bij de lancering van het onbemande ruimteschip Voyager in 1977. Deze alien wordt echter niet zo vriendelijk onthaalt als de uitnodiging deed vermoeden, want zijn ruimteschip wordt neergeschoten. Hij meldt dan aan zijn volk dat hij over drie dagen bij de grote krater in Arizona is, om dan weer opgepikt te worden. Als dat niet lukt zal hij sterven. Intussen heeft hij de vorm van een mens aangenomen in de persoon van de overleden man van Jenny Hayden, die hij op diverse manieren probeert over te halen om hem te helpen. Maar de overheid heeft inmiddels een actie op touw gezet om deze alien, samen met Jenny op te jagen en in te rekenen...

De muziek voor deze film, door sommigen de beste van 1984 genoemd, is van de hand van Jack Nitzsche, die er een Golden Globe nominatie aan overhield. En het moet gezegd, Nitzsche heeft een erg fraai thema voor deze score gemaakt. Maar zoals veel muziek uit de tachtiger jaren komt ook deze score vooral uit de elektronische koker. De synthesizer speelt een grote rol en dat maakt het fraaie thema toch een beetje plastiekerig.
De score opent met een track met de tragische titel Jenny Shot, een track die volledig elektronisch is een ook zo klinkt. De score begint met deze track nogal dramatisch, maar ruim halverwege de track zet het mooie thema is, die verder in de score nog regelmatig terugkomt.
Een aantal tracks op deze score zijn rustig en laten de synthesizer als een soort plastic symfonieorkestje klinken. Dit zijn de fraaiere tracks, zoals Honeymoon, Do You Have Somebody, Pick Up Truck en Define Love, al klinken ook deze tracks vaak nogal eenvoudig, vanwege hun simpele synthesizerriedeltjes.

Maar de score kent ook een aantal thrillerachtige tracks met veel elektronische klanken en effecten en zonder noemenswaardige melodie, waardoor dit geen prettig beluisterbare tracks zijn. Here Come The Helicopters, Road Block, Lifting Ship en Balls zijn hier voorbeelden van.
De score kent ook een song, All I Have To Do Is Dream, gezongen door de hoofdrolspelers Jeff Bridges en Karen Allen, die het zeker niet slecht doen. Het is een cover van een bekende oude song van eind vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen tot een hit gezongen door The Everly Brothers.

De score besluit met de mooie en lange track Starman Leaves. Hierin komt het thema op z'n mooist naar voren, al klinkt de muziek dan nog steeds alsof het uit een goedkope synthesizer komt. Nitzsche weet de muziek dan tot grootse proporties op te kloppen, door er veel diepe klanken in te mixen. Die diepe klanken leggen de basis voor mooi vol klinkende muziek. Daarnaast komen ook pauken naar voren, die de muziek nog voller maken en bij vlagen bijna bombastisch doen klinken. Als deze track goed gearrangeerd door een echt orkest was gespeeld, dan was dit een geweldige afsluiter van deze score geworden. Nu blijf je na afloop helaas toch met een plastic smaak in de mond achter.

Kortom, Jack Nitzsche maakt voor Starman een voor die tijd goede score, getuige de Golden Globe nominatie. Tegenwoordig klinkt de score echter goedkoop en simpel door het gebruik van voornamelijk synthesizers, die in de tachtiger jaren nog niet zo geavanceerd waren als vandaag en nogal een kunstmatige klank hadden. Maar dertig jaar geleden was die klank heel erg hip en daarin liftte deze score mee. Maar nu klinkt het wel erg gedateerd, ondanks het bijzonder fraaie thema dat Nitzsche componeerde. Qua waardering haalt deze score in 2012 net een zeventje.

Andere Veröffentlichungen von Starman (1984):

Starman (1984)
Starman (1990)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr