Pay It Forward


Colosseum (4005939619527)
Varèse Sarabande (0030206619522)
Film | Veröffentlichungsdatum: 01/10/2000 | Filmfreigabe: 2000 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.Possibility2:33
2.Car Trouble1:07
3.Washer Vodka1:52
4.Cereal Bum1:03
5.Come Out Jerry1:09
6.Fixture Vodka1:36
7.Rat Bastard0:56
8.One Kiss1:47
9.Tardiness2:11
10.In Recovery1:02
11.Jaguar1:04
12.Dumpster1:11
13.Sleepover4:33
14.Cosmic Aristotle1:55
15.Euphemism1:05
16.Homeless1:00
17.Pay It Forward1:05
18.Night and Day and Night1:09
19.Asthma0:58
20.Powers of Three1:03
21.Desert Drive1:34
22.Wasted Air1:42
23.The Bad Thing0:50
24.Gasoline1:39
25.Velocity Organ1:27
26.I Forgive You2:26
27.Calling All AngelsJane Siberry5:32
 45:28
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Pay It Forward - 05/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
In 2000 regisseerde Mimi Leder de dramafilm Pay It Forward, nadat ze succes had met films als The Peacemaker en Deep Impact. De titel slaat op de hier bekende slagzin 'Verbeter de wereld en begin bij jezelf'. In Amerika is er naar aanleiding van het boek en de film een stichting die het doen van goede daden stimuleert om zo bij te dragen aan een betere wereld.
Het verhaal van de film draait om het jongetje Trevor McKinney (Haley Joel Osment (The Sixth Sense)). Op school krijgt zijn klas een opdracht om een manier te bedenken om de wereld te verbeteren. Trevor legt daarna bij zijn presentatie uit dat als iedereen een goede daad doet voor drie mensen, die op hun beurt dat ook weer doen, dan zal dat zich als een olievlek verspreiden en daadwerkelijk zorgen voor een betere wereld. Maar Trevor komt er al snel achter dat het nog niet meevalt om anderen hiertoe aan te zetten. Toch lijkt het allemaal te lukken en Trevor komt zelfs op TV, waardoor zijn idee in het hele land wordt belicht. Maar goede daden doen, betekent nog niet dat anderen hun slechte daden achterwege laten en daar wordt Trevor keihard mee geconfronteerd...

De score voor de film is van Thomas Newman, die voor een dergelijke feel-good film een wat vreemde score heeft gecomponeerd, waarvan je je afvraagt of hij de film wel begrepen heeft.
Newman componeerde in de periode rond de millenniumwisseling vaker scores met een nogal hoog expirimenteel gehalte, die niet zozeer gebaseerd waren op versterking van de emoties in de film of van de personages, maar waarin hij veel meer z'n eigen weg ging in het creëren van een soort sfeer of soundscape. Dat was al zo bij de film American Beauty en ook bij Erin Brockovich, en dat zette Newman voort bij Pay It Forward.
In zijn hang naar expirimentele muziek pastte Newman allerlei bekende en onbekende instrumenten toe en allerlei voorwerpen om afwijkende klanken te maken. Newman had daarbij de neiging om dit tot in het extreme door te voeren, waarbij je de indruk krijgt dat hij zijn muziek belangrijker vindt dan de film. Ik heb de film gezien en vind de muziek geen positieve bijdrage leveren aan de overigens mooie film. Wellicht is het geaccepteerd omdat Newman de naam had en een Oscarnominatie had voor American Beauty.

De score bestaat voornamelijk uit tamelijk minimalistische muziek met een hoog percussiegehalte en maar heel weinig orkestrale composities. Bij de vele tracks met percussie als hoofdbestanddeel moet je vooral niet denken aan de manier waarop Hans Zimmer of z'n Remote Control collega's de percussie vormgeven met heftige diepe klanken, maar veelmeer in de trant van de Oosterse gamelan-sfeer, alleen dan zonder Oosterse kleuring. Veel van die percussie-achtige tracks bestaan uit allerlei vreemsoortige instrumenten, die vaak op een tamelijk staccato manier bespeeld worden. De niet-ritmische instrumenten spelen daarbij niet een fraaie melodische rol, maar dienen meer als aanvulling om nog enig karakter aan een track te geven. Het klinkt allemaal toch wel erg expirimenteel en dat is zeker niet mijn smaak.

Een ander probleem van de score is dat de muziek nogal weinig samenhang kent. Omdat Newman nauwelijk gebruik maakt van echte melodieën in z'n tracks, krijg je het gevoel dat het allemaal min of meer los staande tracks zijn. Dat gevoel wordt nog versterkt doordat de sfeer van de tracks onderling nogal verschillend is en er ook tracks tussen zitten met een hoger elektronisch gehalte of zelfs met sampling. Bijkomend nadeel is dat veel tracks nogal aan de korte kant zijn, waardoor je nog sterker het gevoel krijgt dat de muziek enigszins bij elkaar geveegd is. Wel zijn er een aantal tracks die de typische Newman-klank weerspiegelen, zodat je in de score wel kunt horen wie de componist is.

Toch zijn er ook wel een paar tracks die net iets meer orkestraal niveau hebben of waarbij de piano een meer melodieuze rol speelt. Dat zijn dan al gauw de mooiste tracks van de score, wat overigens nogal relatief is. En het zijn er maar een beperkt aantal. Daarmee halen deze tracks de beluisterbaarheid van deze score nauwelijks omhoog.
De score sluit af met de song Calling All Angels, gezongen door de mij onbekende Jane Siberry. Deze song is prachtig en melodieus en fraai gezongen. Maar daardoor steekt deze song wat vreemd af tegen de rest van de score en is eigenlijk een fraai buitenbeentje, bij een verder behoorlijk tegenvallende score van Thomas Newman. De waardering is dan ook niet meer dan 46 uit 100 punten.
Pay It Forward - 04/10 - Überprüfung der Tom Daish, eingereicht am (Englisch)
For a reviewer, there is nothing more frustrating than receiving an album that has almost nothing going for it. While Pay it Forward isn't a failure as such, I just can't find anything terribly positive to say about it. It is a very Thomas Newman score in the sense that the mixture of bizarre instruments and percussion just couldn't have been penned by anyone else. On the other hand, like his recent Erin Brokovich it feels like yet another American Beauty knock-off. However, unlike American Beauty, it doesn't have the continuity of tone, atmosphere or the distinctive melodic fragments that made that score so popular.

Pay it Forward isn't a total loss and there are some nice moments, but many of these (such as Possibility and Tardiness) again sound like his Oscar nominated effort - same percussion sound and harmonies. I can appreciate that Thomas Newman is trying to add a different dimension to film music and pushing the mixtures of instrumental sounds he can create, but on the other hand his efforts are becoming so samey as to wish he'd return to a more familiar orchestral palette for that is an area in which he is supremely talented. I would still say that Thomas Newman is one of the finest composers around today and is rewarded with quality assignments, but I don't believe this percussive rut is doing him any good at all.

Andere Veröffentlichungen von Pay It Forward (2000):

Pay It Forward (2003)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr