A Cure for Wellness


Milan Records 10/02/2017 CD
Milan Records 10/02/2017 Herunterladen
Film Filmfreigabe: 2016
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.Hannah and volmer 
2.Nobody ever leaves 
3.Bicycle 
4.The rite 
5.Feuerwalzer 
6.Magnificent, isn't it 
7.Actually I'm feeling much better 
8.Clearly he's lost his mind 
9.Our thoughts exactly 
10.Volmer institut 
11.Terrible darkness 
12.Lipstick 
13.Waiting 
14.Zutritt verboten 
15.There's nothing wrong with you people 
16.Lockhart's letter 
17.Volmer's lab 
18.I wanna be sedatedMirel Wagner 
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

A Cure for Wellness - 09/10 - Überprüfung der Sander Neyt, eingereicht am (Niederländer)
Toen de relatief onbekende regisseur Gore Verbinski in 2003 zijn eerste film uit de Pirates Of The Caribbean reeks op de mensheid losliet, wist niemand op dat moment hoe succesrijk die films zouden worden. Het zette Verbinski dan ook meteen op de kaart als één van de meest innovatief, risciconemende en meest verbluffende regisseurs van het moment. Je kan zeggen wat je wilt, maar bijna al zijn films zijn risico's geweest. Hij heeft niet alleen nieuw leven in het piratengenre geblazen, hij heeft het verbeterd en één van de meest winstgevende franchises aller tijden gecreëerd. Na dat hij de vreemde trilogie had afgewerkt ging Verbinski de geanimeerde toer op. Namelijk met een westernfilm genaamd Rango. Alweer was dit een vrij groot risico aangezien het Western genre ook al geruime tijd stervende was en omdat hij ILM inschakelde. ILM is uiteraard het befaamde VIsual Effects bedrijf opgericht door niemand minder dan George Lucas. Maar ILM had nog nooit een volledige geanimeerde film gemaakt. Het resultaat mocht er dan ook zijn. Het was een ietwat vreemde film, met vreemde personages, maar vreemd genoeg werkte het maar al te goed. Na Rango, bleef hij in het western genre en bracht daarbij één van de grootste flops aller tijden op de markt. Namelijk The Lone Ranger. De film werd door critici afgekraakt langs alle kanten. Tot op de dag van vandaag begrijpt deze recensent niet waarom de film zo is afgestraft, want persoonlijk vond ik die niet slecht te noemen.
Wat mij ook verbaasde was dat deze film; A Cure For Wellness slecht werd onthaald en geflopt is in de Box Office. Het is uiteraard een feit dat het niet de beste film is aller tijden, maar good god is het een klein meesterwerk. De visuele stijl is gewoonweg prachtig, de acteerprestaties zijn geweldig en het verhaal, al is het een beetje ver gezocht, is alles behalve saai te noemen. Het zet u een paar keer op het verkeerde been, en is dat nu net waar we de dag van vandaag naar hunkeren. Hoe veel films hebben we al door onze strot geduwd gekregen waarvan we na tien minuten kunnen zeggen hoe het gaat aflopen. In tijden van reboots en remakes was dit een verfrissend iets. Het was een originele film... Oooh neen, laten we nu maar allemaal gaan lopen want we hebben een origineel verhaal. Een film met personages dat we niet kennen, een film waar er geen superheld in voorkomt. Blijkbaar kan het niet meer in dit huidige filmlandschap... Maar ik wijk een beetje af.

Als we muzikaal naar deze film gaan kijken, merken we een nieuwe componist op het hoesje. Normaliter werkt Verbinski samen met Hans Zimmer. Ook voor deze film zou de regisseur gaan samenwerken met ZImmer, maar deze laatste viel op het einde uit om zich meer te kunnen concentreren op Dunkirk. Dus enter Benjamin Wallfisch. Waar moet ik beginnen met deze jongen! Tot een paar jaar geleden kende alleen maar een handvol mensen deze componist. Hij werkte vooral als dirigent en orkestrator voor Dario Marianelli en begon zijn carrière als een bijkomend orkestrator voor het Williams vehikel Harry Potter And The Philospher's Stone. Maar in 2016 & 2017 heeft hij zich niet alleen gebombardeerd tot een A-List composer, maar wel als één van de beste componisten die er vandaag de dag werken. Deze Cure For Wellness is zijn eerste echte filmscore. En het was een stap in de goede richting, want daarna kwamen It, Blade Runner 2049 en nu Shazam! op zijn pad. Dan rest mij de vraag, is deze score dan echt zo goed dat Wallfisch zich meteen tussen de grote kon rekenen?
Wel, deze recensent zal eerst met een ander statement beginnen. Normaliter zijn horrorscores niet voor mij weggelegd. Het is niet zo mijn ding. Maar op aanraden van een mede filmmuziekliefhebber heb ik de eerste track geluisterd. Na nog geen minuut te horen van die track heb ik deze meteen besteld.
Want hoe prachtig kan een horrorscore beginnen. Op een zeer onverwachte manier opent Wallfisch zijn openingstrack Hannah And Volmer. Een meisjesstem begint de hoofdmelodie te zingen. De melodie is op zich niet alleen beklijvend te noemen, er zit ook een vorm van tragedie in. Een vorm van verdriet. Doorheen de eerste 43 seconden neemt Wallfisch u mee op een zeer emotionele reis. Als een beetje later de piano erbij komt, dan weet je dat het goed zit. Eerst speelt de piano het thema van Hannah mee, om daarna over te gaan naar het thema van de Villain namelijk Volmer. Vreemd genoeg klinkt dit thema helemaal niet dreigend de eerste keer dat je het hoort. Het heeft dezelfde tragische saus over zich heen als het thema van Hannah. Maar begrijp mij niet verkeerd, het is een dreigende melodie vanaf het moment dat de componist begint te spelen met zijn orkestraties en zijn tempo's. Als een beetje verder in de openingstrack de strijkers de melodie overnemen, klinkt het eerst als een soort wals om daarna over te gaan in een beklijvende vioolsolo.
Deze twee thema's vormen de hoekstenen van deze score en het is briljant hoe de componist deze gebruikt. Je hoort ze verschillende keren helemaal alleen, maar op andere momenten zijn ze verweven met elkaar zo de ietwat vreemde relatie met de twee personages voelbaar te maken.

Deze twee thema's krijgen we voorturend voorgeschoteld op deze cd. Maar waar sommige componisten falen om hun thema's te variëren, kunnen we hier het tegendeel zeggen. Wallfisch slingert allerlei soorten orkestraties naar ons hoofd om toch maar zijn thematiek te kunnen uitwerken. Soms krijgen we een muziekdoos te horen die het thema van Hannah speelt zoals in de track Magnificent Isn't It. Het brengt ons een 'kinderlijke' charme toe aan het verhaal en het zeker één van de fragielste thema's ooit in die vorm.
Waar de componist zeker ook in slaagt is de transformatie van de twee nogal fragiel klinkende thema's in een zeer actiegerichte modus. En kijk eens hier... Daar komt de dreiging van Volmers thema.
In The RIte begint het thema zachtjes op de achtergrond. Het koor zingt het mee op een laagje van alsmaar luider wordende strijkers die dan de muziek volledig overnemen en dan een prachtige wals versie van het thema tot uwer oren brengt. Het is een zeer opbouw gedreven track en het is zeker niet teleurstellend te noemen.
Feuerwalzer is ook een actietrack waar met de thematiek gespeeld wordt. Het wordt op eenzelfde manier gebracht als in The Rite, maar hier klinkt alles toch wat dreigender. Als dan Wallfisch alles op alles zet en deze track omzet in een prachtige actietrack, dan weet je dat het goed zit. De dreiging van Volmers theme vormen de pulserende strijkers waar boven op het thema van Hannah komt te liggen gespeeld door de blazers. Daarna wisselt de componist de twee thema's met elkaar af. Dit gehele plaatje is dan ook meteen één van de beste tracks van de score!
Echte horrofans kunnen uiteraard ook van hun suspense muziek genieten. Deze is uiteraard ook hier in grote getalen te vinden. Hierbij zal Wallfisch meeral gebruik maken van de synthesizers. De tracks met de meest gedesoriënteerde horrormuziek zijn vooral te vinden in het midden van het album. Mijn eerdere statement bepaalde dat ik niet zo'n fan ben van horrormuziek, en dat is niet veranderd bij deze cd, alsnog kan ik het hier zeker en vast smaken. Voornamelijk omdat hij nooit zal wijken van zijn thematiek. Deze is altijd wel ergens te vinden in deze score. Want Benjamin Wallfisch weet wat het hart en de ziel is van zijn muziek voor A Cure For Wellness

Want dat heeft deze score zeker en vast. Het heeft een hart en een ziel. Je kan horen dat de nieuwe getalenteerde componist er alles heeft ingelegd wat hij in huis heeft. En dat is veel, zo te horen. Het is zelden dat er nog zo'n intellegente geschreven score mijn pad heeft gekruisd. Het is eeuwen geleden dat ik voor de volle vijftig minuten gekluisterd zat in mijn fauteuil en met mijn volle aandacht deze wondermooie muziek zat te aanhoren.
Dus om mijn eerdere vraag nog even boven water te halen. Was deze muziek het waard om Wallfisch meteen te bombarderen tot een A-List composer? Het antwoord is volmondig ja! Ook al ben je geen horrorfan, deze score is te goed om hoe dan ook te laten liggen. Het is een fantastische opbouwende sfeervolle score die naar mijn niet al te bescheiden mening thuishoort in ieders collectie!

Andere Veröffentlichungen von A Cure for Wellness (2016):

Cure For Wellness, A (2017)
Cure for Life, A (2017)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr