The Crown: Season One


Sony Classical 04/11/2016 Herunterladen
Sony Classical 17/11/2017 CD (0889853835720)
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.The Crown Main TitleHans Zimmer1:24
2.Duck Shoot4:07
3.Sagana4:32
4.Government4:06
5.The Letter7:56
6.Limerick2:49
7.Edward Returns2:02
8.In This Together5:59
9.Margaret and Townsend3:13
10.The Anointing5:13
11.Someone Remarkable4:15
12.Where Does That Leave Me?0:00
13.Margaret Calls Elizabeth4:01
14.Bit of Fluff2:30
15.Dressing Down3:09
16.Mary is Dead1:45
17.Mary and Edward3:32
18.Chasing Margaret1:27
19.Head of the Family2:41
 64:40
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

The Crown: Season One - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
Dit is de derde recensie in de Rupert Gregson-Williams serie.

Vorige: Hacksaw Ridge
Volgende: The Crown: Season Two

De grootschalige Netflix-tv-serie The Crown vertelt het levensverhaal van de huidige koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië. De tien afleveringen van het eerste seizoen zijn geregisseerd door vier verschillende regisseurs, maar de constante factor is schrijver en drijvende kracht Peter Morgan, die ook al het stuk The Audience schreef, waarop de serie is gebaseerd. Er worden vijf seizoenen van de serie geproduceerd, waarvan de eerste in 2016 op streamingsplatform Netflix verscheen. De serie wordt in alle opzichten hoog geprezen kreeg vele nominaties en won al vanaf het eerste seizoen vele prijzen, waaronder Emmy's en Golden Globes, ondanks dat niet alles helemaal historisch klopt.
De serie begint hier, in The Crown: Season One, vanaf het huwelijk van Elizabeth met prins Philip, de hertog van Edinburgh, dat in 1947 plaatsvond. Churchill wordt dan opnieuw gekozen tot premier, maar krijgt te maken met intriges. Als koning George dan komt te overlijden is het tijd voor de kroning van Elizabeth, maar daar liggen nog de nodige obstakels. Ook de affaire van haar zus Margareth met stafmedewerker Townshend komt voor Elizabeth op een ongepast moment...

De muziek bij het eerste seizoen van deze Netflix-serie is van Rupert Gregson-Williams. Hans Zimmer was al eerder benaderd en hij componeerde het prachtige hoofdthema, waarmee het score-album dat van dit eerste seizoen uitgebracht is, opent. En Gregson-Williams heeft voortgeborduurd op de muzikale kleur die Zimmer daarmee had neergezet. Zimmer pakte de klus niet zelf op, maar heeft vervolgens Gregson-Williams naar voren geschoven en kennis laten maken met Peter Morgan en de vier regisseurs van dit eerste seizoen. Dat gesprek (en natuurlijk de aanbeveling van Zimmer) leverde hem de opdracht om de score te componeren.
Gregson-Williams kreeg als boodschap mee dat de muziek niet al te bombastische mocht zijn en vooral ook niet al te koninklijk mocht klinken. Toch is de muziek in deze serie kennelijk erg aansprekend, want in vele recensies van de serie wordt juist de muziek genoemd als een opvallend positief aspect.

Zowel Zimmer's thema als Gregson-Williams' score bestaan uit een combinatie van orkestrale en elektronische muziek. De muziek is volledig harmonisch en heeft een licht melancholieke kleuring, maar tegelijkertijd klinkt de muziek verwachtingsvol. Toch bestaat de score uit vrij veel underscore, die op zich wel uit fraaie harmonieën bestaat, maar toch wat saai overkomt. Desondanks is de luisterervaring nog heel behoorlijk.

Het album opent met het grootse thema van Hans Zimmer, die voorzichtig begint en steeds verder aanzwelt tot een prachtige climax, om daarna veel te snel weer weg te ebben in wat lichte underscoremuziek. Jammer dat dit de kortste track van het album is.
Maar Gregson-Williams kan het nog beter. De op een na langste track is 'In This Together', wat de meest meeslepende track van het album is. De eerste helft van de track speelt met magistrale orkestrale en elektronische klanken naar een geweldige climax, compleet met koorklanken, terwijl de tweede helft van de track een wat lichtere en opgewektere kleuring heeft, waarbij de altviolen erg fraai in staccato de tegenmelodie meespelen bij de hoofdmelodie van de violen.

Een deel van de tracks heeft de piano als leidend instrument en in een interview gaf Gregson-Williams al aan dat hij vaak begint met het ontwikkelen van melodieën en thema's op de piano of keyboard totdat hij de juiste kleuring te pakken heeft. Daarna werkt hij dat verder uit in melodielijnen, tegenmelodieën en zo verder naar de algehele orkestratie van het arrangement.
Een flink deel van de score is dan ook erg fraai georkestreerd, met aangename harmonieën in een combinatie van elektronische en orkestrale muziek. Toch zijn er vrij veel tracks en delen van tracks die beperkt blijven tot wat doorlopende underscoreklanken met wat meanderende motieven. Op die momenten is de muziek nogal aan de saaie kant, hoewel de harmonieën steeds wel prettig blijven klinken. De variatie in muzikale klanken is heel redelijk, waarbij Gregson-Williams ook geregeld met solospel van hoorns, klarinetten of strijkers speelt die boven de underscore uitgetild worden. En die combinatie van redelijk gevarieerde muziek, ondanks vaak vergelijkbare kleuring van de underscore, samen met de af en toe mooie melodieën en steeds prettige harmonieën, maakt het beluisteren van deze score tot een behoorlijk aangename beleving.

Kortom, met zijn muziek voor het eerste seizoen van de Netflix-tv-serie, The Crown: Season One heeft Rupert Gregson-Williams een prettig in het gehoor liggende score gecomponeerd. De themamelodie is weliswaar van Hans Zimmer, maar Gregson-Williams doet daar op deze score zeker niet voor onder. Sommige van zijn tracks zijn nog mooier dan de al erg fraaie openingstrack van Zimmer. Met een redelijke variatie aan instrumentaties in een prettige combinatie van elektronische en orkestrale klanken heeft de score een erg aangename klankkleur. Toch bevat de score vrij veel wat saaie underscoremuziek, die wel enige afbreuk doen aan het luisterplezier. De waardering voor dit album komt zo op een toch heel behoorlijke 73 uit 100 punten.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr