Outland


Film | Freigegeben: 1981 | Filmfreigabe: 1981 | Format: Vinyl
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
Side One
1.The Mine3:52
2.Early Arrival4:09
3.The Message2:07
4.The Airlock4:42
5.Hot Water4:49
 19:39
# Spur   Dauer
Side Two
1.The Hunted5:14
2.Spiders2:29
3.The Rec Room3:23
4.The Hostage4:18
5.Final Message3:27
 18:51
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Outland - 05/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
Outland is een science-fiction film uit 1981 van regisseur Peter Hyams. Het verhaal draait om marshal William O'Niel (Sean Connery), die de opdracht krijgt om op Jupiter's maan Io te zorgen voor rechtshandhaving in een mijn waar titaniumerts gewonnen wordt. Hij vertrekt met vrouw en zoontje naar het uiteinde van het heelal. Op Io is de productiviteit van de mijnwerkers hoog en dat blijkt niet zonder reden, als O'Niel erachter komt dat het bedrijf dat de mijn exploiteert z'n werkers van drugs voorziet. Maar die drugs zorgen er niet alleen voor dat de mijnwerkers langer door kunnen werken, maar ook dat ze na verloop van tijd doordraaien. Hij betrapt een paar dealers die voor de organisatie blijken te werken en dat maakt hem zelf tot doelwit van het mijnbedrijf...

De muziek van Outland is van Jerry Goldsmith, met wie Peter Hyams eerder al de succesvolle film Capricorn One maakte. Twee jaar eerder maakte Goldsmith ook al de score voor de sinistere ruimtehorrorklassieker Alien, die min of meer hetzelfde donkere en claustrofobische karakter heeft als Outland.

De score van Goldsmith is een typische thrillerscore geworden, met volop verwijzingen naar de sfeer rondom de plaats van handeling. De gigantische afstand tot de aarde, de nabijheid van de ruimte, de verlatenheid van de plek, dat alles illustreerde Goldsmith met muziek die veel van diezelfde sfeer heeft.
Goldsmith creëerde die sfeer door het gebruik van veel minimalistische muziek, waarin slechts een paar instrumenten te horen zijn. Daarbij heeft die minimalistische muziek geen aangename klank, maar klinkt het vaak nogal ijl en steriel. Ook gebruikt Goldsmith veel klanken die van de nodige galm zijn voorzien, voor een ruimtelijk effect en het creëren van verte of diepte.
Daarnaast wordt de spanning in het verhaal opgevoerd door de vele dissonante en atonale muziek die in veel tracks te horen is. Ook past Goldsmith af en toe muziek toe met een flink chaotisch karakter, wat de confrontaties en actie in de film ondersteunt. De meeste muziek op deze score heeft een donkere en grimmige kleuring, waardoor het geen aangename muziek is om te beluisteren. De vele lage tonen van koper en strijkers benadrukken het thrillerkarakter van de muziek en creëren een onheilspellend gevoel, dat al begint bij het naderen van de indrukwekkende mijninstallaties in de film.

Een deel van de muziek die Goldsmith schreef voor de film is door regisseur Hyams niet gebruikt, of later weggehaald uit de eindversie. Ook omdat de muziek een nogal minimalistisch karakter heeft, valt de muziek slechts beperkt op in de film.
Een van de cues die niet gebruikt zijn in de film is 'The Rec Room', een vrijwel geheel uit de synthesizer getoverde track, die de sfeer in de recreatiezaal van de mijn moet verklanken, waar drank en dames van plezier de tijd van de werkers vullen. De muziek van deze track heeft een erg hoog irritatiegehalte. De keyboardklanken en vervormde geluiden laten de muziek erg simplistisch klinken en het smaakt allemaal wel heel erg naar plastic. De muziek bij deze scenes in de film is vervangen door muziek
van Michael Boddicker, die er wat steviger muziek voor componeerde.

De score van Goldsmith sluit af met de track 'The final Message' en eigenlijk is dit de enige fatsoenlijk beluisterbare track, al begint ook deze met tamelijk thrillerachtige muziek, die voortduurt tot de laatste minuut. Maar die laatste minuut is dan ook eindelijk het moment waarop de muziek een glorieuse kleur op de wangen krijgt. Met vol orkestrale klanken in een mooie harmonische setting is dit eigenlijk de enige minuut van de score die aangenaam beluisterbaar is. Natuurlijk is zo'n minuut belachelijk kort, gezien de eerdere 38 minuten en voor de waardering maakt dit dan ook niet meer uit. Die komt niet hoger dan 48 uit 100 punten.

Andere Veröffentlichungen von Outland (1981):

Outland (2010)
Outland (2001)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr