Diên Biên Phu


Polydor (0731451328923)
Film | Freigegeben: 1992 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.Concerto de l'adieu9:50
2.Fragments du Concerto de l'adieu18:16
3.Communion0:40
4.Sortie de la messe0:54
5.Nostalgie1:28
6.Valse souvenir1:40
7.Les copains1:50
8.Normandie bar2:35
9.Confidence au Normandie0:54
10.Les adieux au Normandie1:55
 40:01
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Diên Biên Phu - 09/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Franse regisseur Pierre Schoendoerffer was rond 1954 oorlogsfotograaf tijdens de slag om Diên Biên Phu in Vietnam tussen de vrijheidsstrijders van de Viet Minh en het Franse koloniale leger, nog voor de Amerikaanse interventie die leidde tot de Vietnamoorlog. In de film Diên Biên Phu vertelt de regisseur min of meer z'n eigen verhaal over het bloedbad bij de Vietnamese plaats Diên Biên Phu.
Het verhaal begint in 1954, wanneer den Amerikaanse verslaggever naar Hanoi wordt gestuurd om de oorlog daar te verslaan. Hij wordt daar ongewild deelnemer in de slag bij Diên Biên Phu, waar het Franse leger verslagen werd en zo de bevolking het koloniale verleden probeerde af te schudden. De film volgt daarbij de daden van verschillende personages, die bij de slag aanwezig waren. De door de Viet Minh gewonnen slag leidde tot de opdeling van Vietnam in Noord en Zuid en werd zo de opmaat voor de tweede Vietnamoorlog.

De muziek voor deze film is van de Franse componist Georges Delerue en het werd een van z'n laatste composities, want hij is datzelfde jaar overleden.
Het album met de score is op te delen in drie gedeelten. Het eerste deel bevat de tracks 1 en 2 met de 'Concierto's de L'Adieu'. Dit deel omvat ruim tweederde van de score. De daarop volgende twee tracks hebben een heel ander karakter. Hierin speelt een kerkorgel de hoofdrol. Dat geeft met z'n donkere klanken een stevige dramatische kleur aan de muziek. In de track 'Communion' zingt zangeres Marie Kobayashi een paar keer om Gods ontferming.
Het derde deel van de score bestaat uitsluitend uit solo pianomuziek door Georges Delerue zelf gespeeld. Deze zes tracks vallen dan ook niet helemaal in de smaak na de muziek van het kaliber van de eerste beide tracks. De pianoklanken zijn best heel aardig, maar de melodieën 'pakken' niet echt. Daarbij is de muziek toch wat kaal, zo zonder verdere begeleiding.

Het album opent met het 'Concierto de l'Adieu', wat een indrukwekkend muziekstuk is en klinkt als een soort requiem. De muziek is vol orkestraal, met een solo viool in de hoofdrol. Die solo viool geeft aan de muziek een bijzonder dramatische kleuring. Het vioolconcert is niet alleen dramatisch, maar daar doorheen klinkt steeds iets van hoop. Dat effect geeft de muziek een intense lading en grote emotionaliteit. De muziek zorgt dan ook regelmatig voor kippenvel momenten. De melodieën in de lange track zijn bijzonder mooi en harmonieus. Dat maakt de muziek geweldig om naar te luisteren. En dat geldt niet alleen voor de eerste, maar ook voor de twee keer zo lange tweede track.
Deze tweede track bestaat uit tien kortere stukken van steeds zo'n twee minuten, met in elke track een iets andere melodie of setting. Maar de kleuring is steeds dezelfde en is vrijwel gelijk aan die van de eerste track. De impact van deze tweede track is dan ook net zo groot, met ook nu weer regelmatig momenten van kippenvel. De viool blijft de grote hoofdrol spelen en de underscore blijft rustig op de achtergrond en zorgt voor de prachtige tegenklanken.
Met deze beide eerste tracks maakt Delerue diepe indruk en ze beslaan meer dan tweederde van de albumlengte.

Kortom, met het album voor de film Diên Biên Phu heeft Georges Delerue een indrukwekkend stuk muziek gecomponeerd met het 'Concert de l'Adieu'. De prachtige muziek van de solo violist Michael Davis op een dramatische, maar toch harmonische underscore leidt regelmatig tot kippenvel. Jammer dat na het concert de muziek een heel andere wending neemt. Dat doet toch afbreuk aan het effect van de beide eerste tracks. Desondanks blijft er een hoge waardering staan, met 91 uit 100 punten.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr