The Pianist


Sony Classical (0696998773929)
Film | Freigegeben: 2002 | Format: CD, Herunterladen
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.Nocturne in C-Sharp Minor4:04
2.Nocturne in E Minor, Op. 72 No.14:22
3.Nocturne in C Minor, Op. 48, No.15:49
4.Ballade No.2 in F Major, Op.387:32
5.Ballade No.1 in G Minor, Op.238:53
6.Waltz No.3 in a Minor, Op. 34, No.25:05
7.Prelude in E Minor, Op.28, No.4 Janusz Olejniczak2:27
8.Andante Spianato in G. Minor, Tranquillo Janusz Olejniczak4:26
9.Grande Polonaise in E-flat Major, Molto Allegro Janusz Olejniczak9:21
10.Moving to the Ghetto Oct. 31, 1940Hanna Wolczedska (Clarinet solo) Wojciech Kilar1:45
11.Mazurka in a Minor, Op.17, No.4 Fryderyk Chopin3:41
 57:25
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

The Pianist - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
Recensie herzien op 2017-04-03

De indrukwekkende oorlogsfilm The Pianist is geregisseerd door de bekende Roman Polanski, die zelf van Joodse afkomst is en tijdens de tweede wereldoorlog in Polen woonde, waar ook hij getuige was van de verschrikkingen van de oorlog. De film is gebaseerd op het autobiografische boek met dezelfde titel, die het levensverhaal van de Joods-Poolse pianist Wladislav Szpilman vertelt, in de film gespeeld door Adrian Brody. De film is uitstekend ontvangen en won vele prijzen en nominaties, waaronder diverse Oscars. Er lopen de nodige parallellen tussen de levens van Szpilman en regisseur Polanski, met name in het getto van Warschau.
De film speelt zich af in Warschau tijdens de tweede wereldoorlog en vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse pianist Wladislav Szpilman, die uiteindelijk in het getto van Warschau belandt, waar hij ook de opstand meemaakt maar weet te ontsnappen aan deportatie. Hij is geen held en voert geen actief verzet, maar is voortdurend bezig om te overleven, ondanks confrontaties met ellende en maakt daarin keuzes die moreel misschien niet altijd de goede zijn. Maar als je leven van die keuzes afhangt speelt dat geen rol meer...

Zoals de titel en het verhaal al impliceren speelt pianomuziek een grote rol in deze film. Voor de ondersteunende muziek is de Pool Woiciech Kilar gevraagd. Op de soundtrack die van de film is uitgekomen komt echter slechts ruim 1 minuut scoremuziek van Kilar voorbij. En die nogal trage en tamelijk saaie muziek ligt gelijk het minst gemakkelijk in het gehoor.
Weliswaar is dit de enige track op het album waarin strijkers de hoofdrol spelen, evenals de clarinet, maar de muziek spreekt niet zo aan. Daarmee is het aandeel fraaie muziek van Kilar op deze soundtrack toch wel ver onder maat.

Behalve in de enige score-track van Kilar spelen strijkers ook een rol in beide tracks 'Grande Polonaise Brillante', gecomponeerd door Chopin, waarbij deze muziek weer aangevuld wordt met meer orkestrale klanken en met de onvermijdelijke piano. Vanwege de opgewekte klank van deze muziek zijn deze beide gelijk ook de fraaiste van dit album.
De overige muziek bestaat uitsluitend uit solo pianomuziek van Chopin. De meeste tracks van Chopin zijn mooie opbeurende pianostukken met het kenmerkende geluid dat Chopin zo eigen is. Maar het album bevat ook een paar tracks die een wat tragischer kleuring hebben en daarmee gelijk ook minder aanspreken.
Al deze stukken van Chopin worden op piano gespeeld door Januz Olejniczak die dit voor de gewone muziekliefhebber op een fraaie manier vertolkt. Alleen de laatste track, de Mazurka, wordt niet gespeeld door Olejniczak maar is een oude opname, waarin Wladislav Szpilman, van wie het verhaal in de film wordt verteld, zelf speelt. Helaas is de opname nogal gedateerd, waardoor deze track niet echt fraai en sprankelend klinkt.

De film vertelt het verhaal van een Poolse pianist. Roman Polanski, de regisseur van deze film, is zelf een Pool, hoewel in Frankrijk geboren. Alle muziek in deze film komt ook van Polen. Zo is Chopin geen Fransman, maar een Poolse componist die later naar Frankrijk is geëmigreerd, en zijn alle uitvoerenden ook Polen, evenals Kilar, de componist van de score.

Het aandeel van Wojciech Kilar aan dit album is echter nogal minimaal en zijn enige track op dit album houdt niet over. Maar als je van klassieke pianomuziek van Chopin houdt is dit album zeker een aanrader, al heb ik recensies gelezen van critici van klassieke muziek die het daar niet helemaal mee eens zijn. En in hun vakgebied zullen ze vast gelijk hebben. Toch krijgt dit album als geheel van mij een waardering van 71 uit 100 punten.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr