Antarctica


Polydor Germany (0042281573224)
Polydor US (0042281573224)
Polydor Canada (0042281573224)
Polydor China
Polydor Taiwan
Film | Freigegeben: 1988 | Filmfreigabe: 1983 | Format: CD, Herunterladen
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.Theme from Antarctica7:30
2.Antarctic Echoes5:58
3.Kinematic3:51
4.Song of White5:18
5.Life of Antarctica6:00
6.Memory of Antarctica5:30
7.Other Side of Antarctica6:57
8.Deliverance4:31
 45:34
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Antarctica - 06/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Japanse film Nankyoku Monogatari, wat zoiets betekent als 'Verhaal van de Zuidpool', is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en gaat over een groep Japanse wetenschappers die een expeditie naar de Zuidpool ondernemen. Vooral de relatie met hun sledehonden is intensief en het drama destegroter als de expeditie moet worden afgebroken vanwege de slechte weersomstandigheden en de honden vastgeketend achterblijven, omdat het team verwacht binnen een week terug te keren op de basis. Maar dat lukt niet.
Van de vastgeketende honden weten acht zich te bevrijden en die gaan op zoek naar voedsel, naar alles wat maar eetbaar is, tot uitwerpselen toe... Een groot aantal van de acht honden komt om bij hun zoektocht naar voedsel.
Veel later vertrekt een nieuwe expeditie naar hun basis op Antarctica en paar van de hondenbegeleiders van de eerste expeditie is daarbij. Zij willen hun geliefde honden alsnog kunnen begraven. Op de basis vinden ze de lijken van de honden die zich niet konden bevrijden. Maar ook twee van de acht honden die losgebroken waren en al die tijd overleefd hebben ontmoetten hen weer als vrienden.
De film focust vooral op de manier waarop de honden de barre tijd hebben overleefd en lijkt dan ook een halve documentaire, al is dat zeker niet zo.

De score voor deze film in een kille en koude wereld is van syntheziservirtuoos Evangelis Papathanasiou, beter bekend als Vangelis.
Het album opent met het fraaie en volle thema van de film. Dit thema is erg bekend geworden en is dan ook op menige cd met filmthema's terug te vinden.
Het grote middenstuk van het album bevat vooral sfeermuziek die de afstandelijke en kille wereld van Antarctica goed verklanken. De muziek is vaak minimalistisch en mooie meeslepende melodieën ontbreken. De muziek klinkt vaak wat ijl en komt niet warm over, wat geheel in lijn is met het verhaal van de film in een ijzige, steriele witte wereld. De middentrack 'Song of White' bestaat uit twee gedeelten, een minimalistische sfeerkleuring en vanaf halverwege volgt een reprise van het fraaie thema.
Wat Vangelis heel goed doet is de wereld van Antarctica verklanken in muziek. Het ene moment ijzig en koud, het andere moment met smeltend water en vallende druppels die leven betekenen. De muzikale sfeer is vooral ook wijds en breed uitgesponnen om de oneindigheid van sneeuw en ijs weer te geven. Maar sneeuw en ijs zijn vooral koud. En zo komt de muziek toch voor een groot deel over. Warme en ontroerende klanken ontbreken geheel in het middenstuk van de score.
Pas op het einde, met de laatste track 'Deliverance' komt ineens daar die ontroering en warmte toch nog naar boven, bij de ontmoeting met verloren vrienden. Dit is dan ook de mooiste track van het album, met erg fraaie harmonische en ontroerende klanken. Vangelis is natuurlijk uitstekend in staat om de prachtigste muziek uit z'n synthesizers te toveren en dat doet hij in deze laatste track, die klinkt als een soort 'Hymne voor Antarctica '.
Daarmee voorkomt hij nog net dat de score ten onder gaat aan kou en kilte en is de waardering voor deze score qua prettige beluisterbaarheid nog net voldoende.
Antarctica - 09/10 - Überprüfung der Jeroen Bakker, eingereicht am (Niederländer)
De manier waarop Vangelis omgaat met zijn muziek bij het maken van films is werkelijk altijd een bijzonderheid. Deze film is daarop geen uitzondering wel vind ik de muziek voor deze film de grondlegger voor wat er in latere films (zoals 1492 Conquest of Paradise) muzikaal gebeurd. Zelf heb ik de film nog nooit gezien, ik hoop vurig dat deze op Blue-Ray gaat verschijnen. Zelfs voor Vangelis begrippen is dit een juweeltje van een album, en ik moet u eerlijk zeggen dat ik het album gekocht heb niet wetende dat het voor een film was, daar kwam ik later pas achter. Dit doet echter niets af aan de muzikale belevennis.

Sluit de ogen en waan je zelf op (of is het in) Antarctica.
Antarctica - 09/10 - Überprüfung der Michel Gregoire, eingereicht am (Französisch)
L'histoire de ces chiens abandonnés sur la banquise par une équipe de techniciens en fin de mission est très émouvante, car les techniciens sont très attachés à leur animal.
La BO de Vangelis est une pure merveille d'émotion et de sensibilité, visiblement touché par cette histoire authentique, Vangelis sait faire émerger de ces synthétiseurs toute la puissance du lien qui lie ces hommes et ces chiens perdus dans le grand Nord.
Il est l'un des rares à trouver la mélodie qui transcende ces moments d'émotion.
Vangelis est un très grand compositeur, et cette BO est là pour le confirmer.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr