Alive


Hollywood Records (0720616145420)
Film | Freigegeben: 1993 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.The First Night4:12
2.Home1:00
3.Nando Awakes2:21
4.Finding The Tail3:29
5.Alberto1:50
6.Eating5:02
7.Are You Ready?1:16
8.Frozen Climbers1:54
9.It's God2:43
10.The Final Climb3:31
11.End Title3:06
 30:24
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Alive - 08/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse film Alive is een waargebeurd drama dat geregisseerd is door Frank Marshall (Arachnophobia, Congo, Eight Below). De film is gebaseerd op het goed gedocumenteerde boek van Piers Paul Read uit 1974, terwijl de vliegramp slechts twee jaar eerder plaatsvond. Een van de overlevenden van de ramp werkte ook mee aan de film, terwijl er met de film ook een documentaire over de ramp uitkwam. De film is door de critici gematigd positief ontvangen, maar was succesvol in de bioscopen.
De film is eigenlijk een lange flashback en begint met de vlucht van Uruguay naar Chili, over het Andesgebergte. Aan boord zijn de leden van een rugby team, op weg naar een wedstrijd in Chili. Ook familieleden en vrienden zijn mee. Maar hoog in de Andes gaat het mis en raakt het vliegtuig een berg, waarbij vleugels en staart afbreken en de romp over een gletsjer omlaag glijdt en onderaan tot stilstand komt in de sneeuw. Reddingsvluchten vliegen over, maar zien het witte vliegtuig niet door de schittering van de sneeuw, en de overlevenden realiseren zich dat redding zal uitblijven. Ze beginnen aan een barre tocht in de bittere kou...

De muziek bij deze film is van James Newton Howard, die in 1993 al een aantal jaren aan de weg timmerde en een rijzende ster was in de wereld van de filmmuziek. De film gaat over een tragische gebeurtenis, maar laat ook een indrukwekkend landschap zien, die tegelijk iets dodelijks in zich heeft. Daarbij zoomt de film in op verschrikkelijke keuzes die mensen moeten maken, terwijl ook moed en opoffering nooit ver weg zijn. En altijd is er de hoop om te overleven. Howard heeft al die aspecten prachtig verklankt in z'n muziek bij deze film.

Het album opent met 'The First Night', wanneer de overlevenden zich bewust worden van hun situatie. De nood en de vertwijfeling zijn hoorbaar in de muziek, die daarbij een behoorlijk dreigende kleuring heeft meegekregen. Houtblazers spelen nogal eens off-key tegen elkaar in, wat een nogal grimmige kleuring geeft. De chimes zorgen voor een gevoel van kou bij een nogal mineure melodie van drama en tragiek.
Heel anders is dat in de tweede track 'Home', waarin Howard een fraaie ingetogen melodie laat horen. Dat ingetogene geldt overigens voor meerdere tracks of delen van tracks. De muziek wordt pas echt bijzonder fraai wanneer de film een positieve wending krijgt en Howard dat met hoopvolle muziek kan ondersteunen. 'Finding the Tail' is daar een goed voorbeeld van, waarin de mooie themamelodie prachtig naar voren komt, met koperblazers op een ondergrond van strijkers. En dat alles in een prettig volle orkestrale stijl. Toch blijft het ook vrij ingetogen en wisselen ingetogen en opgetogen momenten elkaar af. Een erg fraaie track.

Een opvallend instrument in de score is de getokkelde gitaar, die in een behoorlijk aantal tracks te horen is, ook in 'Finding the Tail'. Wellicht heeft Howard daarmee een hint in de richting van Zuid-Amerika willen maken, waar het hele verhaal zich immers afspeelt, terwijl alle personage in feite Uruguayanen zijn. Die gitaarklanken geven een zekere lichtheid aan de muziek, die bijzonder fraai in het geheel van de orkestrale klanken is ingebed.
Een ander instrument dat opvalt is de panfluit, die net zoals de gitaar aan het Zuid-Amerikaanse aspect te koppelen is. In 'Eating' komen de klanken van de panfluit duidelijk naar voren, terwijl deze track deels juist een nogal donkere en grimmige kleuring heeft. Maar ook meer melancholieke klanken van verlangen komen sterk naar voren in fraaie strijkerarrangementen.

Een van de mooiste en meest meeslepende tracks is 'It's God', waarin Howard langzaam opbouwt naar een prachtige vol orkestrale climax met strijkers en koperblazers, terwijl ook de melodie erg fraai is. Ook 'The Final Climb' is erg fraai, waarin een paar melodieën terugkomen die al eerder voorbij kwamen. Ook hier een rustige opbouw, zelfs met bijna solo gespeelde gitaarklanken. Maar wanneer de koperblazers het heft in handen nemen en het orkest stevig aanzet, krijgen we prachtige muziek te horen, om daarna weer de rust te laten terugkeren.
Het album sluit af met de 'End Title', waarin de fraaie melodieën opnieuw voor het voetlicht komen. Wanneer dan een hoornblazer op ingetogen strijkers begint te spelen, ontstaat er zelfs een beetje kippenvel, dat nog verder aanzet, wanneer een trompet op vol orkestrale klanken z'n heroïsche melodie laat horen. Daarmee is dit echt een prachtige afsluiter, waarmee Howard z'n handtekening voor de toekomst heeft veiliggesteld.

Kortom, met zijn muziek voor het overlevingsdrama Alive heeft James Newton Howard een bijzonder fraaie score gecomponeerd. In de film zal deze zeker in positieve zin hebben bijgedragen, maar los daarvan is de muziek al evenzeer bijzonder genietbaar. Met mooie melodieën in zijn typerende stijl van orkestreren is het een echte Howard-score geworden. Meeslepend, vaak fraai ingetogen, met opvallende instrumentaties en prachtige meeslepende arrangementen met vol orkestrale klanken. Al die elementen zijn aanwezig, maar ook dreigende of zelfs grimmige klanken ontbreken niet, omdat ze in de film thuishoren. Toch is dit een erg prettig beluisterbaar album, hoewel met dertig minuten nogal aan de korte kant. De waardering komt daarmee op een fraaie 83 uit 100 punten.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr