Anna Karenina


Film | Freigegeben: 2012 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.Orchestral Tuning0:20
2.Opening3:21
3.Train To Clerks1:07
4.Angleterre1:41
5.Angleterre Piano1:32
6.Kitty0:51
7.Polka2:40
8.Flytower0:52
9.Erhu4:02
10.Coins0:11
11.Arrives1:01
12.Chandelier1:27
13.Waltz 12:49
14.Waltz 24:22
15.Mazurka0:54
16.Bologoye1:22
17.For Bed1:08
18.Gallery1:4
19.Can-Can2:02
20.Soiree6:15
21.Too Late2:06
22.Watched1:32
23.Soldiers Singing1:00
24.Maze1:46
25.Goodnight0:48
 46:13
# Spur   Dauer
1.On Haystack1:22
2.Dolly Plays Piano0:17
3.Countess Plays Piano0:40
4.Cubes4:27
5.N0:59
6.Will Remain With Her1:20
7.Anna Leaves1:14
8.Evin Home1:06
9.Nikolai's Death1:40
10.Birthday1:40
11.Requiem1:49
12.Opera1:31
13.After The Opera2:51
14.Tea Room4:13
15.Blue A0:52
16.Blue B1:02
17.Sorokina1:20
18.Train1:51
19.Station1:09
20.Last Train1:07
21.What's Right1:04
22.Understood Something1:13
23.Spring1:31
24.End Credits1:55
25.Comedy Act Piece2:07
 40:19
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Anna Karenina - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
In 1877 schreef de bekende Russische auteur Leo Tolstoj zijn beroemde boek Anna Karenina. Dit boek is al vele malen verfilmd en in 2012 deed regisseur Joe Wright dat nog eens dunnetjes over. Maar Wright had wel een afwijkende manier van zijn filmvertelling, omdat hij een groot deel van het verhaal opvoerde als een toneelvoorstelling in een theater. Dat viel niet bij iedereen in de smaak. Toch kreeg de film een flink aantal prijsnominaties, zowel voor de Oscars als voor de Bafta's en nog andere awards, waarbij de film vooral voor de kostuumontwerpen in de prijzen viel, o.a. met een Oscar en een Bafta.
De film vertelt het overbekende verhaal van de getrouwde Russische aristocrate Anna (keira Knighley), de vrouw van de oudere graaf Alexei Karenin (Jude Law) en hun zoontje Serjosja. Zij gaat vanuit St. Petersburg, waar ze wonen, naar Moskou, om daar te praten met prinses Daria, die haar man wegens overspel verstoten heeft, om hem weer terug te nemen. In Moskou ontmoet Anna dan graaf Vronsky (Aaron Taylor-Johnson) en op een bal slaat de vonk over, maar Anna vlucht terug naar St. Petersburg. Vronsky volgt haar echter en laat Anna niet meer los...

De muziek voor de film is gecomponeerd door Dario Marianelli, die hiermee zowel een Oscar- als Baftanominatie aan overhield. Eerder had hij al een Oscar gewonnen voor Atonement en een nominatie voor Pride & Prejudice, beide ook films met Keira Knightley in een van de hoofdrollen. Alle drie films zijn drama's die in een bepaalde meer of minder recente historische tijdsperiode spelen en kennelijk weet Marianelli juist in die historische films een bepaalde toon te laten horen die extra tot de verbeelding spreekt. Emotie en sfeer spelen in dit soort meeslepende dramafilms de belangrijkste rol. En bij die emotionele insteek hoort een bepaalde melodieuze stijl die daar op inspeelt en dit versterkt.

Voor Anna Karenina heeft Marianelli de score de kleuring meegegeven van de tijd waarin de film speelt, eind negentiende eeuw. De muziek is daardoor volop orkestraal, waarbij de nadruk vooral op de strijkers ligt. Omdat de film een Russisch verhaal vertelt heeft Marianelli ook gebruik gemaakt van Russisch volkwijsjes, die ook in gezongen versies voorbij komen op het album. Daarnaast maakt Marianelli in diverse tracks ook gebruik van volksinstrumenten als de concertina of de accordeon en de balalaika.
De score kent een paar thema's, die meer of minder herkenbaar voorkomen in meerdere tracks. Het liefdesthema voor Anna is eigenlijk het hoofdthema van de score en komt ook het vaakst terug als herkenbaar thema op een wals-melodie. Het betreft dan wel de zwaarmoediger variant van de Russische wals, gebaseerd op de stijl van Russische componisten uit de negentiende eeuw. Daarnaast zijn er nog een paar andere thema's. Maar geen van die thema's is echt memorabel en zelfs de op zich fraaie liefdesthema melodie is net te weinig aansprekend om te blijven hangen

Op het album staan een aantal tracks waarin de piano solo speelt. De eerste daarvan is 'Angleterre Piano', maar ook de korte source-tracks 'Dolly plays Piano' en 'Countess plays Piano' laten die solo piano muziek horen, waarbij die laatste twee duidelijk op de matige pianospelende personages zijn gericht. Ook de langere track 'Cubes' lijkt daarbij te horen, want het pianospel is niet vloeiend en de klank is wat gedateerd. Dat geldt ook voor 'I Understood Something'. Maar ook in sommige andere tracks komt de piano solo naar voren, dan echter vaak tussen meer instrumentale gedeelten door.

Een aantal kortere tracks op dit complete score album bestaat uit volkachtige muziek, vaak in een wat minimalistische bezetting, waardoor het deuntjegehalte nog extra toeneemt. Maar ook typische scoretracks kennen nogal eens die minimalistische bezetting, waarbij ook nogal eens door 1 instrument solo gespeeld wordt. Een opvallende daarvan is 'Erhu'. Een erhu is een tweesnarige Chinese viool, met een diepe cello-achtige klank. In deze track wordt de melodie volledige solo door zo'n erhu gespeeld.

Ook volksliedjes staan op het album, zoals die ook op het original album staan. 'Nikolai's Death' is zo'n typische Russische song. Maar ook 'Opera' is een song, een aria, gezongen door een sopraan en tenor, op tekst van Tolstoj's boek.

De mooiste tracks op dit album zijn 'Soiree' en de bijbehorende track 'Too Late'. Dit zijn fraaie melodieuze tracks waarin Anna's liefdesthema de hoofdrol speelt. De muziek meandert tragisch, maar fraai voort en heeft een aangename emotionele lading. Maar ook tracks als 'Waltz 1', 'Waltz 2', 'Requiem' en 'Last Train' horen hierbij. Ook 'Levin Home', met het plattelandsthema, hoort bij die fraaiere tracks.

Het complete score album sluit af met de 'Comedy Act Piece'. Dit is een typerende volksmelodie, die ook op een volkse manier gespeeld wordt, met instrumenten als staccato geblazen tuba, accordeon, drum, waarbij koperblazers, houtblazers en fiddle op een zigeunerachtige manier bespeeld worden. Het is wel vrolijke muziek, maar past niet echt bij de stijl van de tragiek van de score. Wellicht is de track bedoeld om de gedeprimeerd geraakte luisteraar van de score weer wat op te beuren...

Een meeste tracks op de original score staan ook op deze complete score, maar hebben dan vaak een andere tracktitel. Deze complete score bevat ruim 30 minuten meer muziek, maar dat is dus vooral meer source-achtige muziek. De titels op de cd-hoes (en hier op de site) missen soms wat letters. In deze recensie gebruik ik de juiste tracktitels.

Kortom, met Anna Karenina heeft Dario Marianelli een stevige klassieke orkestrale score gecomponeerd, die z'n basis heeft in de Russische muziek. Dat is in een groot aantal tracks van het album goed te horen. De muziek leunt hier wat zwaarder op Russische klassieke muziek uit de negentiende eeuw en op oudere Russische volksmuziek. Toch is de muziek vooral in de meer modern orkestrale stijl aangenamer, omdat de muziek in die tracks een wat symfonischer kleuring heeft, waarbij de tragiek duidelijk in de muziek verweven is. De muziek past daarbij naadloos bij het verhaal van een vrouw die leeft in een hypocriete wereld en haar echte emoties daar bovenuit laat zweven, maar wat onafwendbaar leidt tot haar ondergang. Toch is de muziek los van de film een niet heel gemakkelijk te beluisteren. Vooral de volksere tracks van de score hebben soms het niveau van deuntjes, terwijl de algehele tragiek van de muziek niet echt meehelpt om van de muziek te genieten. Maar ook het ontbreken van een overweldigend thema is jammer en zorgt voor een wat lagere waardering dan de muziek als filmscore verdient. Voor beluisterbaarheid los van de film is de waardering van dit komplete score-album 70 uit 100 punten. Dit is iets lager dan die voor het originele album, omdat er duidelijk meer muziek op staat met een source-achtige kleuring, in een vaak nogal minimalistische setting.
Oscars: Best Original Score (Nominee)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr