Noah


Nonesuch Records 25/03/2014 Herunterladen
Nonesuch Records 25/03/2014 CD (075597955606)
Film Filmfreigabe: 2014
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
Wickedness
1.In the Beginning, There Was Nothing4:11
2.The World Was Filled With Violence1:30
3.The End of All Flesh is Before Me2:15
4.Sweet Savour4:28
5.The Fallen Ones3:57
6.For Seasons, and For Days, and Years2:27
 
Innocence
7.Make Thee An Ark5:09
8.Every Creeping Thing That Creeps5:46
9.I Will Destroy Them2:53
10.Flesh of My Flesh1:42
11.The Wickedness of Man1:39
12.In Sorrow Thou Shalt Bring Forth Children3:55
 
Judgement
13.Your Eyes Shall Be Opened, and Ye Shall Be As Gods2:24
14.The Flood Waters Were Upon the World3:01
15.By Man Shall His Blood Be Shed3:33
16.The Judgement of Man2:45
17.The Spirit of the Creator Moved Upon the Face of the Waters3:00
18.Forty Days and Nights2:20
19.What is This That Thou Hast Done?2:11
 
Mercy
20.The Fear and the Dread of You4:23
21.And He Remembered Noah4:18
22.Day and Night Shall Not Cease5:49
23.Mercy IsPatti Smith4:11
 77:46
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Noah - 06/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse drama-actiefilm Noah is gebaseerd op het Bijbelse verhaal van Noach, de ark en de zondvloed. De film is geregisseerd door Darren Aronofsky (The Fountain, Black Swan), die hiermee weer een van zijn vele controversiële films maakte. De film is in diverse moslimlanden in de ban gedaan, terwijl veel christenen de film heel acceptabel vonden (waaronder ikzelf), ondanks de soms wel erg grote onbijbelse aspecten rondom het verhaal uit Genesis, die Aronofsky op zijn manier invulde. De film is in de pers goed ontvangen en was ook in de bioscopen een groot succes.
Het verhaal draait om Noach (Russell Crowe) en zijn gezin. Hij heeft steeds dromen over een grote overstroming en vertelt dit aan zijn grootvader Methusalach (Anthony Hopkins). Ondertussen zijn ze op de vlucht voor rovende en moordende bendes en komen in een kamp waar zo'n verwoesting heeft plaatsgevonden. Daar treffen ze een meisje die nog leeft. Ze wordt opgevangen in Noach's gezin, maar haar verwonding maakt dat ze geen kinderen kan krijgen. Noach en zijn gezin schuilen bij de 'bewakers', een soort gevallen engelen, die uit steen lijken te bestaan en hen besluiten te helpen. Als Noach een zaadje plant, groeit dat al snel uit tot een heel bos, waarna de 'bewakers' het gezin helpen om een houten schip, een ark te bouwen, zoals Noach in z'n dromen had gezien...

De muziek bij deze film is van Clint Mansell, de vaste componist van regisseur Aronofsky. Hij heeft hiervoor een score gecomponeerd die goed past bij het groots weergegeven verhaal in de fraai verbeelde film. Tegelijk verklankt de muziek ook de leegte van de aarde en de omgeving waarin Noach leefde.
Mansell componeerde een score die vooral atmosferisch is en doet dat in z'n eigen stijl, waarin hij ook al voor eerdere films van Aronofsky, zoals Requem for a Dream en The Fountain componeerde, terwijl ook Black Swan een groot aandeel van de tamelijk expirimentele kleuring bevat, die je hier ook hoort. De muziek is een combinatie van orkestrale muziek, uitgevoerd door voornamelijk het Kronos Quartet, en tamelijk eclectisch muziek uit de elektronische hoek. Daarbij worden de meer traditionele instrumenten ook nog eens regelmatig door de elektronische mixer gehaald, waardoor een aparte sfeer in de muziek ontstaan is. Ook de elektrische gitaar speelt een belangrijke rol in Mansell's muziek.
Die combinatie tussen orkestrale, vervormde orkestrale klanken en elektronische muziek zorgt voor een aparte muzikale beleving, die je wel een beetje moet liggen. Ook de vaak industriële percussie die Mansell aan veel tracks toegevoegd heeft, werkt sterk mee aan de impact van die beleving. De muziek komt dan ook vaak behoorlijk stevig over, soms zelfs als een soort muur van geluid die op je af dendert. Daarbij kan die muziek soms behoorlijk dissonant of zelfs chaotisch zijn. Veel muziek komt ook nogal grillig en grimmig over, waardoor het allemaal wat minder prettig in het gehoor ligt, vooral in tracks waarbij het over de slechtheid van de mensen gaat.
Wel hoor je in diverse tracks typische Mansell-loopjes terugkomen, die ook al in eerdere scores in een vergelijkbare klankkleur te horen waren. Dit stoort overigens niet, maar draagt bij aan het idee dat je naar een 'Mansell-score' zit te luisteren. Een sterk voorbeeld daarvan is 'The Judgement of Man', waarin de heftige klanken steeds een aantal toonhoogtes verspringen, wat steeds herhaalt wordt.

De score kent nauwelijks opvallende of melodieuze thema's. Het zijn veel eerder een soort uitgebreide motieven en structuren die Mansell gebruikt en veelvuldig binnen tracks herhaalt. Dit zorgt samen met de instrumentatie voor de aparte sfeer, die de hele score bepaalt en daardoor de samenhang tussen de tracks. Echt fraaie en doorgaande melodieën komen slechts in beperkte mate voor en die meer melodieuze tracks zijn dan gelijk ook de mooiste van de score, zoals 'Make Thee an Ark'.
Een andere fraaie ingetogen track is 'In Sorrow Thou shalt bring Forth Children', waarin elektrisch versterkte violen een grote rol spelen. Ook in deze track hoor je heel goed de speciale Mansell-loopjes op die violen die in andere scores eveneens nogal prominent aanwezig zijn.
Dat geldt veel minder voor de fraaie en ingetogen, bijna minimalistische track 'Day and Night Shall not Cease', die vooral bestaat uit mooi meanderende klanken op strijkers en getokkelde gitaar. Dit is ook de laatste track van de eigenlijke score op dit Original Score album, die eindigt met een prachtige, wat meer melodieuze climax.

Het album sluit af met een song geschreven en gezongen door Patti Smith. Mansell en zijn arrangeur voor deze film Matt Dunkley, arrangeerden de muziek van de song, die daardoor qua klankkleur prima bij de score past. Maar de song is erg traag, zelfs nogal zeurderig. De lage stem van Smith maakt het er in die combinatie niet aangenamer op.

Kortom, met zijn score voor Noah heeft Clint Mansell een voor de film en tijdsperiode waarin het verhaal speelt, toch behoorlijk afwijkende score gecomponeerd, zoals hij met zijn eigen typerende stijl gebruikelijk is te doen. Voor een film van Aronofsky is deze Mansell-score overigens best heel toegankelijk en een aantal tracks zijn zelfs erg fraai. Maar het grootste deel van de score bestaat vooral uit soundscape-achtige muziek die een nogal dramatische sfeer neerzet van chaos en tragiek. De melodieën komen meestal niet verder dan binnen een beperkte bandbreedte meanderende motieven. De eenheid in de score ontstaat vooral door de instrumentale structuur van de muziek, met veel elektronische klanken, gecombineerd met de orkestrale kracht van het Kronos Quartet. De vele heftige, vaak grimmige muziek is vaak goed beluisterbaar, maar ligt toch minder prettig in het gehoor. De waardering komt daardoor niet hoger dan 62 uit 100 punten.
Noah - 07/10 - Überprüfung der Maurits Petri, eingereicht am (Niederländer)
Clint Mansell is een componist met relatief weinig projecten. Zo doet hij zo nu en dan een score voor een videogame en low-budget (Britse) speel- en televisiefilms. Echte genialiteit bij deze projecten is ver te zoeken. Maar soms komt Mansell met scores die gemaakt zijn van goud. Zo kwam hij in 2010 met het geniale Black Swan, volgens velen de beste score van Mansell sinds jaren en van het vorige decennium. Wij kunnen ons daar enkel bij aansluiten.

Regisseur Darren Aronofsky en Mansell zijn al jaren artistiek met elkaar verbonden. En dat is maar goed ook, want de twee kennen elkaars werk als geen ander. Na Black Swan doken zij ook samen in de diepe zee die Noah heet. Niemand minder dan Russell Crowe schittert als de Bijbelse Noah met zijn ark, naast een sterrencast met onder andere Anthony Hopkins en Ray Winstone.
Vrijwel direct is het duidelijk, in de eerste track, dat de componist van dienst in een kleine spagaat verkeert. Want Noah is het Bijbelse verhaal aan het begin der tijden en het begin van de mensheid. Daarbij verwachten we klassiekere en wellicht inheemse instrumentatie, maar niets is minder waar. Wat we voorgeschoteld krijgen lijkt een nogal vreemde mix van de klassieke Mansell muziek, in combinatie met het nodige gitaarspel.
De eerste track zijn dan ook snerpende elektrische gitaren en synthesizers die een onheilspellend thema ten gehore brengen. Voeg daarbij een vreemde beat (waaruit blijkt dat Mansell een groot R&B liefhebber is) en je krijgt toch aparte muziek. Het is muziek waarbij je je aandacht continu moet bij houden. Zo niet, dan verdwaal je hopeloos.
Erg consistent is deze score namelijk niet. Een echt hoofd thema is nergens te bekennen. En wanneer de hoop op Mansell's genialiteit even lijkt vervlogen, komen we aan bij de track met de te lange naam 'Your Eyes Shall Be Opened, And Ye Shall Be As Gods'. En dan blijkt Mansell het niet verleerd te zijn. Na een kalm rustig inheems (jawel) stukje muziek, ontvouwt er een machtig mooi thema. Inclusief groots koor en verbluffend gitaarspel. Als een reprise wordt dit thema in de daaropvolgende tracks herhaalt.

Toch zijn het de tracks waar Mansell (van oorsprong een steengoede gitarist) op zijn gitaren mag spelen het allerbest. 'The Fear And The Dread Of You' is er daar een van. Zoals we gewend zijn glipt de maestro niet in het hoekje van de clichés en geeft aan alle tracks zijn eigen draai. Geen overdonderende Hollywood strijkers, maar ook de durf om alle lelijkheid van koper, strijkers en percussie te tentoonspreiden. En daardoor zijn er wellicht iets teveel tracks. Want vooral track nummer zeven tot en met veertien zijn veel van hetzelfde. De tracks met dat waanzinnige koor zijn dun gezaaid. En juist daarmee worden er punten gescoord.

Zoals het een Aronofsky film en een Mansell score betaamd, moet je er voor in de mood zijn. Deze aparte karakteristieke muziek is daarom niet voor iedereen weg gelegd en vergt geduld en meerdere beluister beurten. Noah is totaal niet te vergelijken met het absurd goede Black Swan, wat uiteraard veel symfonischer was. Toch is Noah nu al een van de meeste geanticipeerde films en scores van 2014. Gaat dat zien!

Andere Veröffentlichungen von Noah (2014):

Noah (2014)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr