La Fête Sauvage


Dokumentarfilm | Freigegeben: 1997 | Filmfreigabe: 1976 | Format: CD
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.La Fête Sauvage Part 118:20
2.La Fête Sauvage Part 220:25
 38:45
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

La Fête Sauvage - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
Dit is de vierde recensie van een korte 'memorial-serie' vanwege het recente overlijden van Vangelis.

De Franse natuurdocumentaire La Fête Sauvage is gemaakt door regisseur Frédéric Rossif, die met zijn documentaires erg bekend geworden is. Behalve natuurfilms maakte hij ook documentaires over historische kunstenaars. Deze natuurdocumentaire speelt zich vooral af in Afrika, waarbij Rossif focust op specifiek gedrag van de dieren in hun natuurlijke omgeving. Daarbij gaat het Rossif hier om de voortgang van leven en dood en hoe dieren daarmee omgaan. Immers de dood van het ene dier betekent voedsel en dus leven voor het andere.

De muziek bij deze documentaire is van de onlangs overleden Griekse muziekvirtuoos Vangelis. Hij werkte daarvoor al vaker samen met Rossif en zou dat daarna nog vele malen doen. Vangelis heeft daarbij altijd geprobeerd om zijn muziek naadloos op de filmbeelden te laten aansluiten, reden ook waarom hij vond dat zijn muziek niet zonder de bijbehorende beelden kon en veel van die
muziek daarom niet los daarvan beschikbaar kwam. Van deze documentaire kwam overigens al wel vrij snel een album, een LP, met de soundtrack uit.
Vergelijkingen tussen de documentaire en het soundtrackalbum zouden aantonen dat vrij veel muziek op het album helemaal niet in de film voorkomt en dat muziek die wel in de film zit niet op dit album is meegenomen. Ik heb dit niet gecontroleerd, maar het is iets dat voor veel meer films en score-albums geldt, zij het dat de verschillen meestal vrij beperkt zijn.

Het album dat is uitgebracht, is in de loop van de jaren in allerlei verschillende versies opnieuw op de markt gekomen. Dit album bestaat voor een flink deel uit inheemse, tribale klanken van percussieritmes en etnische zang. Daar moet je wel een beetje van houden. Overigens komt deze tribale muziek alleen in het eerste deel van de score voor.
Daarnaast is er de originele muziek van Vangelis zelf, die hij op z'n synthesizers heeft gemaakt. Dat beslaat ongeveer driekwart van het album. Een deel van die muziek is niet veel meer dan tamelijk saaie underscore, maar een ander deel is juist erg melodieus en spreekt daardoor veel meer tot de verbeelding.

Vangelis heeft voor de film twee verschillende themamelodieën gecomponeerd. En die zijn best fraai. De eerste horen we gelijk aan het begin en is een tamelijk popmuziek-achtig gearrangeerde melodie, die waarbij Vangelis z'n synths op een vlotte gitaarachtige manier bespeeld. De muziek heeft daardoor wat meer een poprock-stijl met lichte een funky inslag.
De tweede hoofdmelodie, die ook vaker terugkomt, opent het tweede deel van het album. Dit is een erg fraaie melodie, die in de verte doet denken aan The Impossible Dream uit The Man from La Mancha. Deze melodie zal in de film vast de scenes ondersteunen waar de dieren elkaar het hof maken, want er hangt toch wel een wat romantisch sfeertje rondom deze melodie en het arrangement, wat Vangelis met xylofoonachtige klanken versterkt.
Vervolgens gaat Vangelis dan over naar een afgeleide melodie hiervan die overigens ook best prettig klinkt, maar zo rond de tien minuten verwatert de muziek naar een wat saaie underscore.

Kortom, met zijn muziek voor de natuurdocumentaire La Fête Sauvage heeft Vangelis een heel aardige score gemaakt voor deze film. Het album bestaat echter uit twee lange tracks, waarin de muziek steeds doorloopt. De eerste van die twee tracks bestaat voor een flink deel uit tribale klanken, met veel percussie en etnische zang. Het tweede deel begint met een erg fraaie themamelodie, maar later verzandt dat een beetje in nogal kleurloze underscore. Ook de elektronische muziek uit het eerste deel is wat aan de saaie kant, behalve de openingsmelodie, die zelfs een wat rock-achtige kleuring heeft met een funky touch. Al met al valt het niet helemaal mee, maar ook niet helemaal tegen. De waardering komt daarmee op 68 uit 100 punten.

Andere Veröffentlichungen von La fête sauvage (1976):

Fête Sauvage, La (1976)
Fiesta Salvaje, La (1976)
Fête Sauvage, La (1985)
Fête Sauvage, La (1999)
Fête Sauvage, La (2002)
Fête Sauvage, La (1992)
Fête Sauvage, La (2012)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr