Azur et Asmar


Naïve (3298493181253)
Film | Freigegeben: 2006 | Format: CD, Herunterladen
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur Künstler/Komponist Dauer
1.La chanson d'Azur et Asmar (VO)Souad Massi4:41
2.L'arbre aux lucioles2:07
3.Le lion écarlate2:36
4.Le goûter1:31
5.La berceuse1:10
6.Le jardin de Jénane3:16
7.La clé parfumée0:54
8.Le beau pays1:48
9.Chanson berbèreAfida Tahri1:26
10.La porte bleue1:46
11.Le palais1:57
12.Le départ1:03
13.Un chœur d'enfants2:12
14.Les temps futurs2:25
15.Les brigands2:06
16.Le vilain pays4:02
17.Le sage1:34
18.Angoisse0:53
19.Les chasseurs d'esclaves1:59
20.Le départ de Jénane2:01
21.Les portes3:24
22.Les chœurs des Djinns1:00
23.Le ballet des Djinns2:22
24.La grande pavane3:02
25.La chanson d'Azur et Asmar (VF)Souad Massi4:43
 55:58
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Azur et Asmar - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Franse animatiefilm Azur et Asmar is een sprookjesvertelling in 3D, maar dan niet in de filmrealistische stijl, zoals de meeste 3D-films, maar met min of meer platte (2D)achtergronden, terwijl de animaties in 3D zich voor die achtergronden afspelen.
Het verhaal draait om twee jongens, de blanke Azur, die van adel is en de donkerder Asmar, die als broers opgevoed worden door Asmar's moeder Jénane, die hen het sprookje leert over de Djinn, een geest die opgesloten zit en wacht tot een prins haar bevrijdt. Na jaren komt de vader van Azur en hij haalt z'n zoon weg en stuurt hem naar een school in de stad. Asmar en z'n moeder stuurt hij terug naar hun land van herkomst. Weer jaren later blijkt Azur het sprookje van de Djinn niet vergeten te zijn en gaat op zoek naar Asmar en z'n moeder, die er meer van moeten weten...

De score voor deze animatiefilm is van Gabriel Yared. En die score draait om het lied dat aan het begin en het eind gezongen wordt, en die qua tekst min of meer de essentie van het verhaal vertelt. Een deel van het verhaal speelt zich af in Noord-Afrika. En de Algerijnse zangeres Souad Massi zingt dit dan ook zowel in het Arabisch als in het Frans. Ze opent de score met solozang, zonder begeleiding. Het is, ondanks de Arabische tongval toch een heel aardige song, met begeleiding van lichte koorklanken en voornamelijk gitaar en harp. Dit lied komt terug in de 'Berceuse', waarin de tekst door regisseur Michel Ocelot gezongen worden, ook weer in het Arabisch en Frans, waarbij de Arabische tekst steeds door een fluit en de Franse tekst steeds door een harp wordt begeleid, als versterking van het cultuurverschil.
Ook de track 'Chanson Berbère' is een lied in het Arabisch of eigenlijk Berbers, als Noord-Afrikaanse variant daarvan.

De instrumentale muziek die Yared voor de film gecomponeerd heeft, bestaat ook zowel uit Westerse muziek als Arabische muziek. Het Arabische deel van de muziek begint vanaf de track 'Le Jardin de Jénane'. De muziek krijgt dan die typische Arabische klank van zowel strijkers als houtblazers als percussie. Maar ook de gitaar of de luit worden op die typerende manier bespeeld. In een aantal tracks hoor je ook wel combinaties van Arabische klanken en Westers orkest. Die tracks zijn prettiger beluisterbaar dan de nogal cultuurbepaalde tracks met die typerende Arabische klank.

Het verhaal is een sprookje die op een wat kunstzinniger manier wordt verteld en de muziek is daarop afgestemd. Verwacht dan ook geen grootse orkestraties, zoals we bij veel andere animatiefilms gewend zijn. De muziek voor Azur et Asmar is eerder minimalistisch dan bombastisch gekleurd. Ook waar de muziek orkestraal is ingevuld, is deze toch aan de lichte kant. Slechts af en toe pakt Yared wat grootser uit, zoals in 'Le Palais', waar de koperblazers een flink aandeel hebben. Maar meestal is de muziek beperkt tot een handvol instrumenten.
Het sprookjeseffect wordt door Yared versterkt door het veelvuldige gebruik van harp en chimes. Ook de gitaar en de luit helpen mee om die luchtige, wat exotische sfeer in te kleuren. En de Arabische klanken maken het exotische aspect van de muziek compleet, hoewel daarmee toch een minder aansprekende stijl een grote invloed op de score heeft gekregen.

Een afwijkende track op de score is 'Les Brigands'. Hier voegt Yared een zekere spanning en flinke snelheid toe aan de muziek, die fraai orkestraal is, met snelle strijkers en percussie, terwijl de fluiten een mooi tempoverhogend effect geven. Dit is een van mooiere tracks op deze score. Ook 'Les Chasseurs d'Esclaves' is een stevige orkestrale track, waarin een flinke dosis spanning zit.
Een heel andere soort afwijkende track is de voorlaatste. 'La grande Pavane' is een prachtige orkestrale track, compleet met heerlijke koorklanken en een erg mooie melodie. Nu is de muziekstijl van een pavane sowieso al fraai en de speelsheid van de melodie en het arrangement draagt daar zeker aan bij, ook wanneer naar het einde het tempo wordt verhoogd. Deze pavane is duidelijk de mooiste track van de score.

De score sluit af met de song die ook aan het begin te horen was, in een iets andere uitvoering.

Kortom, met Azur et Asmar heeft Gabriel Yared een redelijk aangenaam te beluisteren score gecomponeerd. Het Arabische gehalte ligt voor westerse luisteraars allicht wat minder prettig in het gehoor, wat vooral bij de songs een grote invloed heeft. Maar ook veel andere tracks zullen daardoor minder gewaardeerd worden. Toch heeft Yared op zich een fraaie combinatie gemaakt van westerse orkestrale muziek met die Arabische invloeden, al spreekt het wat minder aan. Een paar tracks op de score springen er bovenuit en met name de Pavane is een bijzonder fraaie track. Maar de forse Arabische invloed op de score haalt de waardering toch naar beneden, waarbij die uitkomt op 69 uit 100 punten.

Soundtracks aus der Sammlung: Animation

Strings (2004)
Pagemaster, The (1994)
Toy Story 2 (1999)
Pink Floyd The Wall (1979)
Marine Express, The (1979)
Piglet's Big Movie (2003)
Black Cauldron, The (2012)
Bambi (2005)
Bomber X (2012)
Disney's Hero Collection (2007)


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr