Evan Almighty


Colosseum (4005939682521)
Varèse Sarabande (0030206682526)
Film | Veröffentlichungsdatum: 19/06/2007 | Format: CD, Herunterladen
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.The Ark Theme1:44
2.Baxter's To Bed1:23
3.God's Theme3:11
4.Grooming Montage1:01
5.Genesis 6:145:20
6.Evan's Theme Michael Lang, Piano2:03
7.Evan Runs From Capitol1:26
8.God's Valley2:02
9.God Crane Arrives1:06
10.Congressional Animals3:17
11.I'm Noah4:48
12.Evan and God Michael Lang, Piano2:19
13.Hummer Ride3:33
14.Take It Down4:02
15.The Flood6:56
16.Acts Of Random Kindness4:47
 48:58
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

Evan Almighty - 08/10 - Überprüfung der Sander Neyt, eingereicht am (Niederländer)
God: Let me ask you something. If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient? If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous? If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?

In 2007 kwam het vervolg van “Bruce Almighty in de zalen. “Evan Almighty” verteld het verhaal van een Amerikaanse senator die door God wordt uitgekozen om de ark te bouwen. Zoals je wel kan merken is het verhaaltje zo dun, dat ik een samenvatting kan geven in één zin. De film is uitzonderlijk saai, langdradig en slaapverwekkend. Er zijn maar twee zaken die de film kunnen helpen. Het eerste zijn de uitmuntende acteerprestaties van de talentvolle cast. En ten tweede is de goede muziek van John Debney.
Er zijn vele componisten die gerelateerd worden aan soorten filmmuziek. John Williams is bekend van zijn avonturenscores, dramatische scores en fantasy scores. Hans Zimmer is voornamelijk verbonden met grootschalige blockbusterscores. En John Powell voor zijn actie scores en zijn sublieme scores voor animatiefilms. In dit geval wordt John Debney voornamelijk gelinkt aan komedies. Niet omdat hij grootschalige scores niet aankan, er zijn genoeg scores van de man die dat kunnen bewijzen. Maar Debney is gewoon subliem in het componeren van sfeerrijke scores voor komedies.

En dat laat hij zien in deze score. “Evan Almighty” is slim in elkaar gezet. Een is een zeer goed gecomponeerd werk. Debney heeft drie grote thema’s geschreven voor deze score. Het eerste thema is “The Ark Theme” en het is een thema om U tegen te zeggen. Het is groots, episch en subliem. Het begint direct met een groot orkest, en met een koor dat de melodie meezingt. Eigenlijk is het begin van de track de opbouw naar het echte thema, dat maar vanaf de tweede helft van de track tevoorschijn komt. Maar wees maar zeker, je zult zelden zo een thema gehoord hebben voor een komedie. Dit thema wordt gezien als het hoofdthema en zal gedurende de score sporadisch opduiken.
Een tweede thema is dat van God. En goddelijker had dit thema niet kunnen zijn. Het is een ingetogen en prachtig thema. Het wordt voornamelijk gespeeld door de strijkers. Maar de melodie is zo pakkend, zo prachtig geschreven dat het één van de beste thema’s wordt dat de beste man heeft neergepend. De twee stemmen maken het plaatje volledig af. En daarom is deze track de beste van deze score. Iedereen die de track zal beluisteren zal het moeilijk uit zijn hoofd krijgen. En dat is de bedoeling van thema’s in de filmmuziek.
Het derde en laatste thema dat Debney geschreven heeft is het thema van Evan. Het komt ook sporadisch voor op de score. Maar het is in zijn volle glorie te beluisteren in “Evan’s Theme”. En het is gespeeld door de piano. Iets wat je niet veel tegenkomt in een score voor komedie. Het thema is iets speelser dan de rest van de score. Maar dat hoeft ook. Want het is en blijft een komedie. Ook al heeft Debney er iets heel moois van gemaakt. Op het einde van deze track kom je nog even de pianoversie tegen van het thema van God. En ook in deze versie blijft het thema prachtig.

Conclusie.
In mijn eerste recensie van het jaar heb ik eens een compleet andere score onder de loep genomen. Een score voor een komedie beluister ik niet veel. Maar de muziek viel mij al op in de film. En dan weet ik zeker dat het een sterke score is. En ook nu heb ik mij niet vergist. De score van “Evan Almighty” is op sommige momenten een zeer ingetogen score, met melodieën die je naar de strot vliegen. Op andere momenten is het een grootse score met veel orkestraal geweld en met veel koor. Maar het zijn toch de meer ingetogen momenten die het meest indruk maken. Er staan natuurlijk ook een paar nietszeggende tracks op. Maar op welke score van vandaag is dat niet het geval? Maar ben je een fan van Debney, dan is deze score een must. Hou je van rustige scores die met liefde gemaakt zijn. Dan is deze score een must. Hou je van scores met een hart en een ziel, dan is ook deze score een must. Dus eigenlijk zijn er niet veel redenen om je tegen te houden bij het kopen van deze score. Van deze recensent krijgt deze een 8. Voornamelijk om zijn mooie thema’s zoals hierboven beschreven. Voor de rest wens ik iedereen nog een gelukkig Nieuwjaar. En hopelijk worden we in dit jaar, evenveel verwend als in 2012.
Evan Almighty - 09/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
Na het succes van Bruce Almighty kwam regisseur Tom Shadyac een paar jaar later met de bijna even succesvolle opvolger Evan Almighty.
Evan Baxter speelde al een rol in Bruce Almighty en werd nu gevraagd om de hoofdrol te spelen, weer als het personage Evan Baxter. Morgan Freeman speelde opnieuw de rol van God en geeft Evan de opdracht om een ark te bouwen. Natuurlijk wil Evan daar niets van weten en gaat gewoon naar z'n werk. Langzaam maar zeker transformeert hij in de persoon van Noach, compleet met baard en mantel en kan hij niet meer om z'n opdracht heen. Hij begint het grote schip te bouwen, waarbij hij, net als Noach destijds, door de mensen voor gek werd verklaard...
Prachtig is het om te zien hoe de dieren twee bij twee overal vandaan naar de ark toekomen en Evan helpen overtuigen om de ark af te bouwen.

Een deel van het succes komt van de almachtig mooie score van John Debney. Zijn muziek voor Evan Almighty is, evenals voor zijn eerdere score voor Bruce Almighty, een streling voor de oren. De overwegend prachtige gedragen muziek doet het in de film ook erg goed, maar is los van de film ook geweldig. De soms wat zoetige melodieën doen je heerlijk wegdromen en geven af en toe kippenvel.
De score begint al direkt met het prachtige 'The Ark Theme', met vol orkest en vrouwenkoor zoals James Horner het niet beter kan. Want dat moet gezegd: veel tracks doen denken aan diverse scores van de hand van Horner (Apollo 13, The Land Before Time, Legends Of The Fall). Dat is uiteraard bedoeld als compliment.
De meeste tracks bestaan uit prachtige volle orkestklanken, vaak aangevuld met het al genoemde vrouwenkoor. In 'Gods Theme' met een solo mannen- en een solo vrouwenstem op een prachtige melodie. Heerlijk om naar te luisteren.
'Grooming Montage' is een heerlijk vlotte track met een mooie melodie, zonder dat het een 'deuntje' wordt.
Een lichte, rustige track is 'Gen6:14'. (Ik heb het in de Bijbel even opgezocht - daar krijgt Noach van God de opdracht om de Ark te bouwen.) Deze track eindigt met wat onheilspellende klanken.
In 'Evan's Theme' speelt pianist Michael Lang de prachtige melodie op een meeslepende manier. Heerlijk om naar te luisteren, en in 'God Valley' speelt het orkest de rustige track, die weer gevolgd wordt door een korte, maar vlotte, vol orchestrale track.
'Evan And God' is weer een prachtige track waarin de piano solo het mooie thema speelt.
Het orkest neemt dan de Hummer op sleeptouw met een rustige romantisch getinte track waarin ook de piano weer terugkeert, maar nu met orkest als achtergrond. Dit is zeker een van de mooiste tracks van de score, waarbij het orkest aan het eind nog heel kort even uitpakt.
'Take It Down' lijkt iets op 'Re-entry And Splashdown' uit Horners Apollo 13, maar dan omgekeerd en nog mooier. 'The Flood' is een lange onheilspellende, spannende track van hoog niveau, wat het overigens niet persé een mooiere track maakt. Maar het is wel ontzettend goed gemaakt, met groot orkest: hoge en lage blazers, violen, vrouwenkoor, alles in vol ornaat.
De score sluit af met een soort suite, waarin diverse thema's nog een keer voorbij komen. Een heerlijke afsluiter.

Kortom, met Evan Almighty heeft John Debney een prachtige score gecomponeerd, met maar een paar wat mindere tracks. Als de stijl van dit type melodieuze en symfonische 'vol orkest scores' je aanspreekt dan is dit een absolute aanrader. De waardering als luisterscore is een mooie 94 uit 100 punten.
Evan Almighty - 08/10 - Überprüfung der Peter Van Riet, eingereicht am (Niederländer)
Evan Almighty is de vervolgfilm op Bruce Almighty, de tot toch zeker in de helft van de film bijzonder geslaagde komedie over een man die plots alle mogelijkheden in handen van God zelf krijgt, met alle rampzalige gevolgen vandien omdat hij ze helemaal niet allemaal kan controleren. (Na die bijzonder geslaagde helft valt de film zowat als een Amerikaanse gelatinepudding in mekaar en blijft er enkel maar wat melige rommel over) maar aangezien ik hier geen filmrecensie over de eerdere film zit te schrijven zal ik daar nu ook niet echt verder op ingaan.

De muziek is weer geschreven door John Debney, maar waar er vorige keer enkel een soort compilatie-album werd uitgebracht met wat popsongs en enkele tracks van Debney, is er nu weldegelijk een score-only album. (Wat de dingen enkel maar aangenamer maakt).

Als er één man is die al ervaring heeft met - goddelijke - films dan is het John Debney wel, al kan ik me moeilijk voorstellen dat er veel meer films verschillen dan The Passion en de Almighty-films (wat ook behoorlijk logisch is).

Doordat in de vorige film, voor de meer 'actie'scènes songs werden gebruikt, werd zijn bijdrage daar eerder ingeperkt en bleven de nummers op de soundtrack dan ook eerder bij het rustige, ondersteunende en was er geen kans voor meer 'opzwepende' muziek. Op dat vlak is er dus al een opmerkelijk verschil met de vorige score, hier barst het orkestraal episch geweld al vanaf de eerste track eigenlijk al helemaal open met alles erop en eraan. Heel de score zit vol met zulke 'goddelijke' orkestrale stukjes met de typerende 'goddelijke' koren.
Goddelijk als sfeer, maar ook prachtig mooi om op zich te beluisteren, want ik genoot er bijzonder intens van, hoe 'cliché' het ergens ook moge zijn.

Als er geen goddelijk geweld is met grootse maar goed beluisterbare harmonische ondergrond met veel basisakkoorden, wordt dit afgewisseld met rustige stukken, die ook bijzonder goed in het oor liggen allemaal. Vooral 'God's Theme' is een bijzonder mooi stukje. Ook al doet het me ergens denken aan een thema van James Horner (ik geloof dat het van 'A perfect storm' is, al kan ik mis zijn), het is niettemin een streling voor het oor. De rustgevende maar toch tegelijk ietwat 'energieke' strijkers in combinatie met de 2 solozangers is bijzonder fijn om te horen. Het meer opzwepende werk is dan weer terug te vinden in 'Evan Runs from the Capitol, inclusief energiek slagwerk en kopers'

Evan's Theme is ook bijzonder mooi; het is een pianosolo, en is een variatie op God's theme en er is vooral daar een 'gospel'-achtige sfeer te ontdekken. Ook misschien weer een beetje 'cliché qua akkoordenkeuze, maar dat kan dan ook over de gehele lijn gezegd worden. I'm Noah is ook zo'n speciaal nummer, waar toch ook ergens wat Thomas Newman-esque invloed in te bemerken valt.

Deze soundtrack moet zijn aangenaamheid in beluisterbaarheid dan ook niet onmiddelijk hebben van het puur muzikale, maar het klopt gewoon allemaal, en alles komt nu éénmaal op de juiste plaats. En bijzonder originele scores zijn van tijd tot tijd wel leuk, maar soms is het ook gewoon aangenaam een soundtrack als dit te beluisteren. Debney weet maar al te goed waar hij mee bezig is, en daar vertrouw ik hem graag op.
Evan Almighty - 09/10 - Überprüfung der Maurits Petri, eingereicht am (Niederländer)
Inmiddels is Evan Almighty verkrijgbaar op DVD en is de waardige opvolger van de Jim Carrey film Bruce Almighty. Steve Carell krijgt bezoek van God fenomenale rol van Morgan Freeman en moet een ark bouwen. Langzaam komt Evan Baxter Carell erachter dat het zeker geen flauwe grap is en transformeert langzaam in de bijbelse Noach. Regisseur Shadyac was van mening dat een dergelijke film best wel wat spannender mag en schakelde Industrial Light and Magic ILM in, voor de broodnodige actiescenes en levensechte animaties van dieren. Een hilarische film is het resultaat, met een onverwachts bloedstollend einde.

Met John Debney is het vaak smullen geblazen. 'The Passion Of The Christ' was natuurlijk fenomenaal mooi om nog maar te zwijgen over vele andere meesterlijke werken die hij afleverde. Voor Evan Almighty trekt Debney wederom alles uit de kast. Schitterende thema's, gebruik van een groots koor en een snufje elektronica. "God's Theme" laat je even terugdenken aan 'Passion Of The Christ' en zit vol met hemelse klanken die naadloos aansluiten bij de beelden. Het werd al eerder gezegd, de invloeden van Thomas Newman zijn hier en daar terug te vinden. Maar dat stoort geen enkel moment. De beste track van het album is "The Flood", wat lijkt te beginnen als "Bare Island" uit MI:2 van Hans Zimmer. Een elektrische bas geeft een hip ritme op een zachte beat, wat tevens het begin is van de spannendste scene uit de film. Al snel laat Debney de honden los en breekt het adembenemende orkestraal geweld los, op een manier die je haast niet voor mogelijk kan houden. De combinatie van het machtig grote koor, de schitterende thema's en wat synthesizers maken je verslaafd.
"Evan en God" is ook een memorabele track, gespeeld door de top pianist Michael Lang. Lange uithalen en kloppende akkoorden alla Wibi Soujabi geven je een dosis kippenvel en spreken boekdelen.

Al met al behoort Evan Almighty tot een van de beste soundtracks van John Debney van de laatste tijd. Helaas heeft deze soundtrack zo nu en dan de neiging wat langdradig te worden, dankzij tracks als "The Flood" en "Genesis 6:14" wordt dat meer dan goed gemaakt. Een aanrader voor iedereen. Niet te missen, Evan Almighty. Vanaf heden ook overal verkrijgbaar op DVD!



Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr