Transformers


Warner Bros. Records (0093624992196)
Movie | Released: 2007 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Autobots2:33
2.Decepticons3:52
3.All Spark3:35
4.Deciphering the Signal3:09
5.Frenzy1:57
6.Optimus3:16
7.Bumblebee3:58
8.Soccent Attack2:07
9.Sam at the Lake2:00
10.Scorponok4:57
11.Cybertron2:46
12.Arrival to Earth5:27
13.Witwicky1:57
14.Downtown Battle1:33
15.Sector 72:05
16.Bumblebee Captured2:17
17.You're a Soldier Now3:28
18.Sam on the Roof2:03
19.Optimus vs. Megatron4:00
20.No Sacrifice, No Victory2:58
 59:58
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Transformers - 06/10 - Review of Sjoerd , submitted at (Dutch)
Michael Bay staat bekend als een regisseur van echte kaskrakers al ‘The Rock’. Zijn films staan bekend als een groot spektakel, hersenloos geschiet en budget dat van het beeld af is te lezen. Bay werkte vaak samen met producer Jerry Bruckheimer, die voor dit budget zorgde en tevens werkt Bay vaak samen met Remote Control Productions, de studio van Hans Zimmer. Zo ook voor deze film, waar Bay Steve Jablonsky als componist aanstelt.

Als we het hebben over de film ‘Transformers’ denken we al snel aan de jaren tachtig, waarin het Chinees afkomstige robot speelgoed, dat kon veranderen in auto’s of vliegtuigen razend populair was. In 1984 kwam er dan ook een tekenfilm van de ‘Transformers’, tevens de inspiratiebron van Michael Bay voor zijn nieuwste, gelijknamige film.

Terug naar de muziek, die nadat hij niet leek uit te komen op cd, zoals dat ook bij ‘Spider Man 3’ gebeurde, nu toch op een officiële compact-disc te verkrijgen is. De samenwerking tussen Remote Control en Michael Bay zorgt toch voor één groot nadeel: de soundtracks lijken op elkaar en in dit geval zijn delen ordinair gejat! Ondanks past het allemaal toch weer goed bij de plaatjes die Bay’s cameramannen weten te schieten.

Een korte beschrijving van alle tracks:

1. Autobots
‘Autobots’ is een track die zich op een mooie manier opbouwt. Het eerste dat we horen zijn de strijkers (gedeeltelijk door synths) die zich gedurende de track op de achtergrond houden. Niet veel later krijgen we koperblazers te horen(synths?)die het hoofdthema van ‘Transformers spelen. Het koor en (nog meer) synthesizers maken het thema helemaal compleet. De track is lekker te beluisteren en heeft een 100 procent Remote Control gehalte. Echter, toen ik begon met het beschrijven van de track had ik het direct over de strijkers, die opvallend veel lijken op die van ‘Batman Begins’, ‘Pirates of the Caribbean: At World’s End’ of ‘The Da Vinci Code’ (allen van Hans Zimmer). In deze track klinkt het(=het gejatte) gelukkig nog wel goed!

2. Desceptions
‘Decepticons’ begint direct met bas en synthesizers en bouwt met deze elementen ook de spanning op. Als niet veel later het koor komt gaan we richting een melodie. De spanning wordt goed opbebouwd door het koor dat luider gaat zingen en de toenemende instru..ik bedoel synthesizers. Jablonsky probeert op allerlei manieren de track boeiend te houden, maar met enkel zijn synths, het koor en de percussie lukt het in deze track niet.

3. The All Spark
Van de voorgaande tracks hoorden we alleen knipoogjes naar andere scores, maar in ‘The All Spark’ begint het ‘ordinair jatten’ waar ik het over had. Meteen toen ik de strijkers (synthesizers weer) hoorde dacht ik aan ‘Da Vinci Code’. Het motief is precies hetzelfde, alleen minder vol, terwijl het volle in bijvoorbeeld in ‘Chevaliers de Sangrael’ juist zo mooi was. Een pluspunt van de track is het hoofdthema dat zich zo mooi op mag bouwen. Te beginnen met een enkele cello, naar deze en de synthesizers met zware percussie(doet denken aan ‘The Kraken) eronder. Behalve de minpunten weer een lekker-te-beluisteren track.

4. Deciphering the Signal
Jablonsky laat ons in ‘Deciphering the Signal’ horen hoe hij met de opbouw van het hoofdthema een ander thema vormt. De opbouw was al zwaarder met meer synthesizers en een bas en ook het spanningsopbouwende motief dat zich steeds herhaald wordt begeleidt door veel synthesizers. Het motief dat zich steeds herhaalt zorgt voor een gevoel alsof we naar underscore luisteren en dat maakt het wel allemaal wat minder interessant, maar als de track dan even uit elkaar spat met een groot koor zitten we weer op het puntje van onze stoel! Geen topper maar wel een aardige track.

5. ‘Frenzy’
Alweer een spanningsopbouwende track en weer een beetje op dezelfde manier. Synthesizers zorgen voor de spanning op de achtergrond en een typisch melodietje zorgt voor de spanning. Het moet niet veel gekker worden als de synthesizers op de achergrond de voorgrond nemen en de spanning gaan maken op een ‘The Ring’ achtige manier. De snelle noten herhalen zich en steeds als het snelle motief herhaald wordt komen er wat strijkers (synths)bij

6. Optimus
Deze track laat ons weer een geheel nieuw thema horen. Een fluit speelt een goed thema dat wat weg heeft van het thema van ‘Transformers’. De gebruikelijke synthesizers op de achtergrond houden zich goed in bedwang en gedurende de track wordt het thema alleen maar beter. Percussie voegt zich toe en het geluidsniveau wordt hoger. Een goede track weer!

7. Bumblebee
Een zeer rustige track. De underscore is echter wel goed te beluisteren en halverwege de track komen ook langzaam de violen van ‘Batman Begins’, ‘Da Vinci Code’ of ‘Pirates 3’. Ook het ‘Transformers’ thema komt eens terug, dat toch steeds weer voor een goed gevoel zorgt. Ondanks dat óók dit thema niet origineel is zorgt deze wel voor het goede gevoel bij de soundtrack.

8. Soccent Attack
En dan weer een actietrack. Zoals verwacht krijgen we weer 100000 déjà vu’s naar andere filmmuziek. ‘King Arthur’ kwam bij mij wel als eerste naar boven. Het verschil is weer het gebruik van de synthesizer. Hans Zimmer gebruikte deze meer om instrumenten te imiteren, maar Jablonsky voegt ook walgelijke effecten aan de track toe, dat geheel niet op zijn plaats is in deze track, die naast het feit dat hij gejat is toch redelijk in de smaak valt.

9. Sam at the Lake
Voor velen de klap op de vuurpeil wat het jatten betreft. Diverse Newman scores zijn in deze track te horen, maar de gelijkenis tussen deze track en het thema van Thomas Newman’s ‘Amrican Beauty’ is wel heel groot. Het wereldberoemde thema is hetzelfde qua instrumentatie, ritme en toonhoogte. Het verschil zit hem dan in het middenstuk van de track waar Jablonsky de moeite nam om twintig seconden zelf te improviseren. Jammerlijk!

10. Scorponok
Voor mij is dit het dieptepunt van de soundtrack. Vanaf één seconde is de gelijkenis tussen deze track en het thema van ‘The Kraken’ (Pirates 2). Echter zit er behoorlijk wat verschil in kwaliteit. Ondanks de licht walgelijke instrumentatie wist het thema van ‘The Kraken’ en heerlijke melodie neer te zetten wat de track zo boeiend maakte. In deze track horen we enkel één motief dat steeds herhaald wordt en de walgelijke synths volgen zich ook weer in overvloed. Na één minuut krijg ik al genoeg van het thema dus is het maar goed ook dat na ongeveer 2,5 minuten de track begint met een nieuw, wat avontuurlijker thema. De originaliteit van dit tweede thema (die er dus niet is) is natuurlijk weer een vertrouwd minpunt, maar toch zorgt dit thema ervoor dat de track niet geheel walgelijk is.

11. Cybertron
Weer een track die niet heel boeiend is. We beginnen met de underscore waarna we wat trommelslagen horen voor de spanning. Na de trommelslagen gaan we verder met de underscore die om het maar eens te zeggen alles behalve spannend en dodelijk saai is (zonder beelden uiteraard).

12. Arrival to Earth
EINDELIJK krijgen we een track te horen om naar uit te kijken, waar de Remote Control sfeer er nog lekker inzit en die altijd voor kippenvel zorgt. ‘Arrival to Earth’ is voor mij honderd procent zeker het hoogtepunt van de score. We beginnen weer bij niks, zoals gebruikelijk bij het ‘Transformers’ thema, maar al snel komen de violen van onder andere ‘Batman Begins’ tevoorschijn. Na 48 seconden maakt de echte viool zijn debuut in de track, en deze mag dan ook direct de belangrijkste melodie spelen. Deze melodie zal zich nog vaak herhalen en aangevuld worden met percussie en synthesizer. Na 2.33 zullen de meeste mensen kippenvel krijgen, want dan horen we de viool(vervangen voor een synthesizer) even heerlijk op volume. Na een korte onderbreking van een mannenkoor gaat de track weer verder met spanning opbouwen. Een heerlijke uitwerking van het ‘Transformers’ thema, uiteraard niet compleet zonder de linken naar andere Mediaventures / Remote Control werk!

13. Witwicky
Na het hoogstandje gaan we verder met een reeks wat mindere tracks, waaronder deze track, De track geeft je het gevoel alsof je naar muziek van een detective aan het luisteren bent, want dat is de sfeer die we horen. Een paar motiefjes die elkaar steeds op een iets andere manier volgen, en in dit geval steeds luider worden. De track op zichzelf is niet mis, maar lijkt los van de soundtrack te staan, omdat in de rest van de soundtrack de detective stijl nergens te vinden is.

14. Downtown Battle
Een actietrack waarin het synthesizer geweld niet veel goeds veroorzaakt. De track mag de eerste seconden dan ook walgelijk zin, en begint te boeien wanneer de violen (natuurlijk synths) op de achtergrond ondersteuning bieden. Het volume van de track is dan ook erg hoog aan het einde, maar spijtig genoeg is de track dan alweer afgelopen.

15. Sector 7
Blijkbaar vindt Steve Jablonsky hetzelfde soort synthesizer geweld als in de vorige track voor herhaling vatbaar, waardoor we weer zo een track krijgen vol drukte en herrie. De thematiek is weliswaar goed, maar de synthesizers verzieken de boel een beetje. Wanneer Jablonsky het echte orkest erbij had gehaald hadden we een redelijke track gehad.

16. Bumblebee Captured
Ook deze track lijkt weer te beginnen met de synthesizers en hun geweld, zeker wanneer we slagwerk te horen krijgen. Gelukkig komt Jablonsky met een variatie op het hoofdthema gespeeld. Echter kon dit zo een track zijn van zijn eigen ‘The Island’, maar het thema lijkt het meeste op dat van ‘King Arthur’. Weer een geval van ordinair jatten, hoewel de track wel voor veel luisterplezier zorgt.

17. You're a Soldier Now
Terug naar het synthesizer geweld. In deze track horren we soms weer het walgelijke, maar wanneer Steve een thema laat horen met een Remote Control gehalte zal ik de track niet zomaar wegklikken. Jablonsky laat ons tevens een koor horen, dat eens opvallend veel lijkt op die van ‘The Battle uit ‘Narnia’ van Harry Gregson-Williams. Jammerlijk is ook dat de track niet één geheel vormt, maar van tak naar tak springt.

18. Sam on the Roof
Direct aan het begin van deze track horen we het hoofdthema, waarna het koor weer terug komt en tevens horen we mysterieuze rust. Hetzelfde koor verschijnt ook in deze rust met hun mysterieuze ‘woorden’. Ik kan niet anders zeggen dan dat de track lekker is opgebouwd en het koor voor de juiste spanning zorgt.

19. Optimus vs. Megatron
In deze laatste actietrack zijn de verschillende actiethema’s voor het laatst weer te horen. Allen door de synthesizer, met een koor en niet te vergeten een hoog Remote Control gehalte. De rust middenin de track is dan een minpuntje, maar het zorgt ervoor dat we weer naar ene nieuwe spanningsopbouw kunnen luisteren. Linken naar ‘The Island’ en ‘Pirates’ kunnen weer gelegd worden, maar veel anders hadden we ook niet verwacht.

20. No Sacrifice, No Victory
Een waardige afsluiter, waar het ‘Transformers/King Arthur/Batman Begins/ Pirates of the Caribbean’ thema weer in te horen is. Maar ach, als we in deze track geen gejatte muziek zouden horen zou het toch niet meer veel uitmaken. Met dat gevoel kan ik weldegelijk heel erg genieten van de track. Nogmaals, een fenomenale afsluiter!

Conclusie:
Met soundtracks als ‘Transformers’ krijgen we alleen maar minder vertrouwen in de toekomst van Remote Control, dat nu spijtig genoeg bekend staat om niet al te originele soundtracks. Dit slaat dan wel alles! Niet alleen binnen de studio is er gejat, maar ook daarbuiten (Thomas Newman). Tevens is het synthesizergeweld misplaatst en wordt het ook saaier als we haast geen echte instrumenten te horen krijgen tijdens het beluisteren van de soundtrack. Vaak gaat Jablonsky helemaal de mist in en zijn de synthesizers walgelijk! De gelijktijdige release van ‘Bad Boys’ duidt toch aan dat er tussen het Mediaventures van toen en het huidige Remote Control een groot, veel te groot verschil zit. Enkel het nummer ‘Arrival to Earth’, dat ik niet anders dan fantastisch kan noemen, zorgt er dan nog voor dat we een zeer magere voldoende (5.5) kunnen geven aan deze soundtrack.
Transformers - 08/10 - Review of Edmund Meinerts, submitted at (English)
You know, I really want to hate the “original” score for Michael Bay’s 2007 über-successful dumb-fun summer blockbuster Transformers, composed by Steve Jablonsky. The score is only the more hateful because, with Steamboy, Jablonsky showed us what he is capable of, and in terms of musical quality, comparing Transformers with Steamboy is like comparing, um, Mozart and Salieri. Bad Amadeus joke aside, you get the idea.

So let’s start with the annoying stuff. Transformers is a Media Ventures/Remote Control/Hans Zimmer score in the “grand old” style – think The Rock, think The Peacemaker, think Crimson Tide. Unfortunately, those scores were written ten-plus years prior to Transformers, so the power-anthems, male choruses and half-orchestral, half-synthetic action music just doesn’t fly quite as well anymore. Transformers in a word is DERIVATIVE.

So why do I give it such a high mark?

Believe me, I’d like to know myself. All I can say is, whenever Jablonsky strikes up his (well, Zimmer’s) eighth-note string ostinatos, Batman Begins style (as in the tracks “Autobots”, “Arrival to Earth”, “You’re a Soldier Now”…etc.), I can’t help but like it. This score may be less original than, say, Crimson Tide, but it is more enjoyable for some reason I can’t really put my finger on.

Take a track like “Arrival to Earth”, for example: probably my favorite on the album. It’s all in the tired old Zimmer style – ostinatos, choirs, power anthems, rumbling drums and a deep bass mix to round off the package. Two themes are brought to call here: a sort of bitterly heroic theme for the film’s human soldiers that is performed mostly on strings at first, then with the usual deep drum (pad)s and the obligatory addition of choir. Typical power-anthem stuff – but it gets me every time, and here is no exception.

The other theme in “Arrival to Earth” is the Autobots theme, heard here, in the track “Autobots” and throughout. This idea is pure imitation Hans Zimmer – it’s a first cousin to the Maximus theme from Gladiator, and isn’t too far removed from the Jack Sparrow entrance cue from Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl either. But hell, that kind of music is perfect for a dumber-than-dumb Michael Bay flick, and it works well in context.

There are a surprising number of lesser themes on call in Transformers, probably another reason why the album is more enjoyable than other Media Ventures offerings. For example, the Decepticons receive what is probably Jablonsky’s most interesting and original motif. It’s a two-note decending motif, chanted menacingly by a male choir. It’s basically Jerry Goldsmith’s The Omen combined with the male choirs from Crimson Tide and The Peacemaker. The ostinato-like quality of this motif gives Jablonsky the opportunity to mix it – sometimes quite intelligently with something almost resembling counterpoint – with other themes, such as in the track “Sam on the Roof”.

Other themes include a growling ostinato in “Scorponok” – sounding suspiciously like the Kraken theme from Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest – that is expanded into an excellent action piece. At about two and a half minutes into that cue, the ostinato becomes another bombastic, militaristic theme that remains a favorite among those irritating Transformers fanboys (I’ll talk about them later, don’t worry…). Interestingly (coincidentally?) it sounds something like the track “Zoosters Breakout” from Madagascar, slowed down by about 50%.

Then there’s the rather anonymous themes for the All Spark (heard first in…”The All Spark”, big surprise, performed on solo cello) and the theme for the almighty Optimus Prime himself. The latter is a further source of irritation for me, as it opens with the exact same notes as the so-called Knights’ March from Hans Zimmer’s King Arthur (the theme at the end of “All of Them!”).

Finally, we have a minor-key choral extension to the Autobots theme, heard most prominently in the final cue, “No Sacrifice, No Victory.” It gives the score good closure, but again, I’ve heard this stuff a zillion times before, be it Zimmer, Trevor Rabin, Mark Mancina, Nick Glennie-Smith or yadda yadda yadda whose name features on the album.

Now that I’m on such a roll with pointing out all the derivations Transformers is guilty of, I might as well name the rest of them, starting with the action theme at the beginning of “Soccent Attack”, a theme that is similar in both progression and orchestration to one at the beginning of “Molossus” from Batman Begins. Then there’s Jablonsky’s failed attempts to bring in some lighter music to represent the main human character, Sam Witwicky, in “Sam at the Lake” and “Witwicky”. Failed because this is the third regurgitation of that particular music – it’s inspired by Trevor Rabin’s National Treasure, which itself was an obvious nod to the distinct, percussive, marimba and xylophone-led pluck-and-struck style of Thomas Newman (especially his score for American Beauty).

Yet another source of irritation for me born of the Transformers score is the horde of Megan Fox-adoring fanboys who are hailing Steve Jablonsky as the next Messiah, or at least the next Mozart. As admirable as it is to see such people listening to film music, I sincerely doubt that any of them have expanded their horizons to include any of the more intelligent scores out there, whether Media Ventures or no. Not since Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl has a score so easily reached the general public. Odd, isn’t it, how the lesser-quality Media Ventures scores are so popular while the intellectually more sound ones of the same period (The Last Samurai, The Da Vinci Code) go comparatively unnoticed.

Well, now that I’ve railed at this score…I must admit, it is still one of the most consistently enjoyable summary of Media Ventures ideas that exist on album. Unfortunately, I can’t listen to this score without a slightly bitter taste in my mouth because of the multitude of obvious temp-track references – bordering on plagiarism - that exist within it. As usual with my ratings, the 8/10 refers ONLY to the listening experience offered – otherwise, I would award this score no more than 6/10.
Transformers - 07/10 - Review of Cohen Oat, submitted at (Dutch)
Binnenkort ziet Michael Bay’s spektakelstuk Transformers het levenslicht op DVD, maar nu pas verschijnt de score van Jablonsky, iets wat normaliter gelijktijdig gebeurd met de bioscooprelease. Tot nu toe was er enkel een soundtrackalbum verschenen met daarop songs die nauwelijks iets gemeen hadden met de film. Fans over de hele wereld startten daarop een handtekeningenactie om de volgens hen beste score van het jaar alsnog een release te geven. Warner hield lang voet bij stuk, maar ging uiteindelijk toch overstag, met als resultaat een uur lang film‘muziek’ die prima past bij het lawaaierige, domme karakter van de film.

Michael Bay’s eerste film Bad Boys kreeg een grandioze en hippe score mee van Mark Mancina, maar na onenigheid over de muziek voor het vervolg van deze kaskraker richtte Bay zich op Mancina’s Media Ventures collega’s Hans Zimmer (The Rock, Pearl Harbor) en Trevor Rabin (Armageddon en Bad Boys II). Voor The Island zocht Bay opnieuw contact met Zimmer, maar deze schoof zijn protegé Jablonsky naar voren, van wie nagenoeg niemand tot dan toe iets vernomen had. Jablonsky’s The Island werd een draak van een score maar blijkbaar dacht Bay daar anders over, want voor Transformers zocht hij wederom contact met deze jonge componist.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat diens nieuwe score een stuk beter klinkt dan zijn eerste werk. De score trapt af met de cue ‘Autobots’ waarin Jablonsky een opvallend groot koor inzet dat naarmate de track vordert steeds meer gelijkenissen vertoont met de zang uit de track ‘Chevaliers de Sangreal’ van The Da Vinci Code. De muzikale begeleiding is echter een regelrechte kopie van de thematiek uit Batman en dat doet grote afbreuk aan de verder best opwindende track. ‘Decepticons’ is het tweede grote thema van de score dat met zijn bastonen afkomstig van de synthesizers in combinatie met de bassen en sopranen van het koor best een intrigerende track is. De track kent een prima opgebouwd thema dat niet verzandt in onnodig synthesizergeweld. ‘The All Spark’ is het derde thema waarvan het strijkersarrangement regelrecht lijkt weggelopen te zijn uit Da Vinci Code. Wederom gebruikt Jablonsky voornamelijk de lage synthesizertonen om het gevoel van dreigend gevaar op te roepen. Hetzelfde gebeurd bij ‘Deciphering the Signal’ waarbij hij de thematiek uit ‘Decepticons’ voor de eerste maal laat evolueren.

‘Optimus’ is een eerste echte thematische variant van ‘Autobots’. Het is allemaal weinig vindingrijk, maar het is gedegen en Jablonsky weet hoorbaar goed hoe hij professionele muziek hoort te schrijven. Opvallend is wel dat hij hier vooral de vioolklanken regelmatig boven het koor uit laat komen, wat vrij ongebruikelijk is binnen de orkestrale muziek. In ‘Bumblebee’ maakt Jablonsky dan weer gebruik van de elektrische gitaar. Een ieder die de score van Heat kent zal een groot déjà-vu gevoel ondergaan, want het gitaarspel lijkt rechtstreeks overgenomen te zijn uit de track ‘Ultramarine’ van Michael Brook.

Met ‘Soccent Attack’ horen we een vlekkeloze combinatie tussen het tweede en derde thema en alle leidmotieven die daarbij horen. Bij ‘Sam at the Lake’ horen we wederom de onvervalste Media Ventures soundscapes, die Hans Zimmer eerder dit jaar gebruikte voor Pirates of the Caribbean; at World’s End. Met ‘Cybertron’ krijgen we een nieuw leidmotief, afgeleid van het thema uit ‘All Spark’. Na deze trage track worden we getrakteerd op ‘Arrival to Earth’, opnieuw een track opgebouwd uit alle bekende Media Ventures composities. Een soort ‘Best Of’ van alle reeds geschreven thematiek. Wie de track luistert kan een soort ‘Get the Picture’ spelen: welke score en welk thema gaat er schuil achter elke noot. Ondanks al de herkenbare thematiek maakt Jablonsky er wel een klein muzikaal feestje van. Een sterk opgebouwde track waarin de verschillende thematiek, zonder onnodige soundscapes, als één melodie met elkaar verbonden wordt.

Vanaf dan krijgen we vooral de standaard actiemuziek te horen, met een continue stroom van thematische herhalingen. Jablonsky blijft het koor gebruiken, ondersteund met zware basklanken. De actiemuziek is voor de wat meer kritische luisteraar vrij standaard en emotieloos, maar wie er wel in mee kan gaan krijgt een overdonderende climax te horen. Helaas wordt de muziek in de film overstemd door alle rondvliegende kogels, ontploffingen en stervende robots.

Steve Jablonsky is er na zijn debacle dat The Island heet in geslaagd een score af te leveren die in ieder geval coherent en muzikaal beter is uitgewerkt. Thematisch gezien is het gedegen opgebouwd en Jablonsky heeft hoorbaar in de smiezen hoe een actiescore opgebouwd hoort te zijn. Nadeel is wel dat de score van begin tot einde nagenoeg op hetzelfde volume werkt en dat de vele thematiek en leidmotieven één voor één uit het Media Ventures archief gehaald lijken te zijn, waarna afgestoft zodat alleen het beste ervan over zou blijven. Met recht mag deze score dan ook als een ‘Best Of’ van de muziekfabriek Media Ventures beschouwd worden.
Transformers - 07/10 - Review of Wim Minne, submitted at (Dutch)
Transformers, één van de vele Blockbusters van afgelopen zomer. Michael Bay, een regisseur met bijna altijd dezelfde films, getuige the Rock, The Island, Transformers, Bad Boys I en II ... Altijd actiefilms, altijd hersenloos geweld, altijd van die overdreven ontknopingen. The Rock springt er nog uit, door de geweldige muziek van Hans Zimmer. The Island nog niet gehoord, maar het hoeft ook niet, want I'm Lincoln is een schitterende track, die onmogelijk door andere actiefilmmuziek overtreft kan worden.

Deze Transformers is een geheel synthesizer vehikel. Al bij al niet zo slecht. Want het doet in feite net hetzelfde als Hans Zimmer, entertainen. Het grootste verschil ligt hem in het Niveau, met grote N, namelijk het talent. Waar Hans Zimmer nog eens een prachtig thema uit zijn mouw kan schudden, lukt het hier iets minder. De opening van de score is Autobots, het vervolg Decepticons. Autobots is nog goed, dat thema zit gevlochten in Arrival To Earth. Decepticons is een repetitiever thema, dat weinig boeit. Soms heb ik wel de indruk dat Jablonksky wel iets wil proberen, maar zijn uitwerking zit niet snor. En alle tracks hebben daar wel last van. Of hij laat tracks te lang aanslepen, getuige Deciphering the Signal, of Decepticons. Hij wil climaxen bereiken, maar slaagt er jammer genoeg niet vaak in. Nieuwe componisten hebben er wel vaker last van, dat ze plots een grote blockbuster mogen schrijven, die muziek moet dan bombastisch, graaf, entertainend, en al de rest ... zijn.
Jablonsky slaagt er niet in om een grootste score te schrijven.

Deze score is dus slecht. Ja, maar ook neen. Als je echt een doel zoekt achter de muziek, denk ik dat je hier inderdaad aan een verkeerd adres bent. Luister je met je verstand op 0 of lager, dan is deze score wel goed. Ik raad je toch het tweede aan. Deze muziek heeft zijn grootse momenten, maar is niet groots over de hele lijn. Het lijkt wel of de Good Side (the Autobots) aardig gelukt zijn, en de slechte kant ( The Decepticons + spannende momenten) in de muziek aan het verliezen zijn. Want Optimus heeft een goed thema, laat ons zeggen, een schitterend thema. Hier benut Jablonsky zijn talent ten volle. Optimus komt nog terug in Arrival To Earth. Bumblebee net hetzelfde. een grootser thema (niet zo groots als Optimus) maar wederom een variant van het Arrival To Earth Thema.

Scorponok is de eerste spannende track die echt GOED is. Al de rest is maar goedkope rommel. En van dan af volgen er percies alleen maar goede tracks. Cybertron, Arrival To Earth zijn twee thema's die echt wel goed zijn en het niveau halen die een dergelijke blockbuster nodig heeft om te slagen. Withwicky (of zoiets) is nog een mindere, maar Downtown Battle zou een Hans Zimmer track kunnen zijn. Sector 7 is nog een hoger kaliber, die net iets minder typisch is dan je van zo'n track verwacht.

Bumble Captured opent met het (toch wel) schitterende thema.
Sam On The Roof is een track die toch ook wel het niveau overstijgt. Het lijkt echt wel of van Scorponok alleen maar goede actietracks de overhand lijken te krijgen. Algoed, denk ik maar zo. En dan de Finale. Optimus vs Megatron. Het leuke thema opent de track, het schitterende actiefilm niveau à la Hans Zimmer volgt. En de track eindigt niet fenomenaal, maar toch wel met een vrolijke noot. als je het zo mag zeggen. En Jablonsky haalt zijn goede thema nog maar eens uit de kast in No Sacrifice, No Victory.

Zoals gezegd lijkt deze score wel verdeeld in the good side en the bad side. The bad side telt meer slechtere tracks dan the good side. The good side telt het zelfde soort tracks. Toch halen die tenminste het niveau dat je van zo'n blockbuster verwacht. Jablonsky heeft zijn best gedaan daar niet van, maar doordat hij de grootsheid van een blockbuster à la star wars probeert te halen, haalt hij het tegenovergestelde effect. Net niet goed genoeg, of gewoon niet goed genoeg. Toch, deze jongen heeft wat in zijn mars.
Transformers - 08/10 - Review of Maurits Petri, submitted at (Dutch)
Een film van Michael Bay staat meestal garant voor actie, spanning en een goede soundtrack. Dat mag ook volmondig gezegd over Transformers. De film viel in Amerika niet helemaal in goede aarde, maar doet het prima in Europa. De verfilming van speelgoed blijkt ook nu weer een goede zet te zijn en in combinatie met ijzersterke cameramoves en verrassende niet eerder vertoonde actiescènes, blijkt Transformers een shot in de roos. Of een inmiddels aangekondigde opvolger van Transformers een goed idee is, valt te betwijfelen.

Steve Jablonsky werd na The Island wederom aangesteld als componist voor de film. En zo blijkt maar weer dat de samenwerking van Michael Bay en Media Ventures onvermijdelijk blijkt te zijn. De soundtrack blijkt na de eerste nummers een samenraapsel van allerlei soundtracks die al in de database van Media Ventures rond zweefde. Kris kras lopen we er doorheen.
‘Decepticons’ is weliswaar een spraakmakend nummer, waarbij het gebruik van een mannenkoor erg gaaf klinkt, toch doet het allemaal al aan eerdere soundtracks denken. Dit nummer was trouwens al in stukjes te horen op de website van de prent. Het thema van Transformers is er eentje die rechtstreeks uit het brein van Hans Zimmer had kunnen komen en lijkt verrassend veel op enkele thema’s van Pirates Of The Caribbean. Dit thema komt verschillende malen terug, gespeeld in allerlei verschillende vormen. De actiemuziek op het album is qua aanpak nagenoeg hetzelfde als The Island. Veel elektronisch geweld, geluideffecten, beats en tóch wel pakkende strijkarrangementen, die voornamelijk uit de synthesizer zijn komen rollen.
Het nummer ‘Arrival at Earth’ kan de beste track van het album genoemd worden. Na een rumoerige start zet een prachtig mannenkoor met alles erop en eraan een werkelijkwaar adembenemende zangsessie in. De link naar The Da Vinci Code is snel gelegd, maar toch levert dit nummer veel kippenvel op. Een opvallende track is ook ‘Sam At The Lake’, waarbij Jablonsky een kant laat zien die we niet vaak tegenkomen. In dit nummer gooit hij het over een compleet andere boeg, door een Thomas Newman-achtig nummer ten gehore te brengen. Een xylofoon speelt een leuke melodie, die op zijn beurt weer erg doet denken aan ‘American Beauty’. Desalniettemin een zeer vermakelijk nummer wat je keer op keer zal willen beluisteren. Onder andere ‘Soccent Attack’ en ‘Frenzy’ zijn actietracks die fans van Zimmer en Trevor Rabin zullen doen sidderen. Een scala aan elektronica en synthesizers komen in rap tempo voorbij en vaak lijken de tracks te verzuipen in hun eigen badwater.
Rustpuntjes zijn er zeker ook te vinden, bijvoorbeeld het nummer ‘Bumblebee’, die helaas teveel lijkt op diverse tracks van The Island. Langzaam spelende violen naar alle waarschijnlijkheid ook een synth en het langzaam gespeelde hoofdthema van Transformers maken deze track zeker niet onverdienstelijk. Tot slot het nummer ‘No Sacrifice, No Victory’, waarbij dat hoofdthema nog eens in volle glorie wordt aangedaan, is een waardige afsluiter van dit album met een vrij lange speelduur, in tegenstelling tot een gemiddeld album wat wordt uitgegeven door Varese.
Steve Jablonsky begint het te leren en maakt steeds betere filmmuziek. Nadeel is dat de componist te vaak oude koeien uit de sloot haalt. Te vaak heb je als luisteraar een dèjá-vu en heb je vrijwel direct in de gaten van welke soundtrack het vaak gedeeltelijk gepikt is. Pirates Of The Caribbean, America Beauty, The Island, The Rock…eigenlijk horen we alles wel een keer voorbij komen. Fans van de Pirates-trilogie, Hans Zimmer en Media Ventures zou ik dit album zeker aanraden, want dan past hij precies in je straatje. Mensen die genoeg hebben van vaak dezelfde patronen en synthesizergeweld zou ik willen voorstellen deze soundtrack links te laten liggen. Een 7,5 naar boven afgerond!
Transformers - 06/10 - Review of Vivien Robin, submitted at (French)
Superbe score de Steve Jablonsky, pourtant je n'ai pas encore vu le film car j'avais de gros apprioris à son égard. Mais cette musique m'a fait voir l'histoire sous un nouveau jour, et je suis maintenant très impatient de voir ce bock-buster !
Il est clair de dés la preimière minute on sait que l'on est en présence de l'équipe de Hans Zimmer, avec un motif se rapprochant plus qu'étrangement de celui composé par ce dernier sur Batman Begins (cf. Vespertilio du dit album).
'Autobots' fait apparaitre l'un des principaux thèmes, pour cuivres et grande chorale. Pour une fois de la part de cette équipe on est en présence de quelque chose qui sort de l'ordinaire et de moins quelconque, même s'il y a toujours la 'patte' indélibile de cette écurie.
La propreté des orchestration est le point que me dérange le plus. On a parfois le sentiment que l'on a faire à des pièces uniquement de synthé. Mais je me dis que ce manque d'humanité dans la musique est peut-être justifé par le fait qu'il s'agit d'une histoire de robots, de machines...
Le supberbe 'Bumblebee' est un magnifique crescendo pour choeur, orchestre et synthétiseur. Le thème y étant joué dans ses moindres variations, pour revenir enfin à l'un des thèmes principaux de manière grandiose et quasi martiale.

Ne manquez surtout pas la piste 12: 'Arrival To earth'. Superbe morceau qui reprend l'un des thèmes principaux dans ses moindres variations; de plus, à 3.07 une pause s'ouvre dans la partie action sur une magnifique chorale masculine, et la reprise orchestrale est à tomber par terre...

Vrai point positif: l'écriture des cordes. Perfection dans leurs orchestrations et dans leurs dispostion au sein de la partition.
Point 'négatif' si on peut dire: la trop grande propreté des orchestrations qui rendent la partition parfois artificielle...

LA BO de l'été 2007 sans aucuns doutes !
Transformers - 10/10 - Review of Daan Smit, submitted at (Dutch)
Transformers was zonder enig twijvel de kaskraker van vorig jaar zomer. Bij de release van de film zat een soundtrack maar daar stond helaas geen een stukje score op. Om die reden was er een petitie gestart met uit eindelijk meer dan 6000+ virtuele handtekening. Dit zorgde ervoor dat 3 maanden na de release van de film op de verjaardag van Jablonsky zelf de score werd uitgegeven. Maar na een maandje of 2 zijn gestopt met produceren om een tot nu toe nog onbekende reden. Om er nu een te bemachtigen moet je flink in de buidel tasten met bedragen van soms over de honder euro voor een nieuwe. Nu heb ik na een hele tijd zoeken mijne eindelijk voor 30 dollar kunnen kopen op ebay (nieuw nog in zijn factory seel)

Ik heb even eerdere recencies gelezen en moet toch even wat kwijt over die van Sjoerd. Niet dat het heel veel zou uitmaken over je oordeel maar je geeft aan dat ongeveer elke track de strijkers synths zijn maar nu ben ik het daar niet mee eens. Ik heb ze geteld in het boekje en het complete orkest telt 92 man. Dan denk ik niet dat ze voor elke track synths gaan gebruiken voor de strijkers. Natuurlijk zijn er vast wel hier en daar synths gebruikt maar in het boekje staat nergens aangegeven wie het heeft gedaan terwijl alle andere spelers er wel in staan.

Anyway

Ik vind dit echt een ongelofelijk vette score. Ik ben ongelofelijk blij dat ik hem nog concreet voor een acceptabele prijs heb kunnen bemachtigen want dit is samen met 300 mijn favorite score van 2007! Misschien niet bijster origineel maar dat betekent niet dat het slecht hoeft te zijn en dat is deze score niet. Ik vind hem ge-wel-dig!!!
Transformers - 09/10 - Review of Damien , submitted at (French)
Premier avis à chaud: une bande originale surprenante, pour un film de robots géants. Mais on comprend mieux lorsqu'on sait que c'est Michael Bay qui est aux commandes. En effet c'est une véritable musique épique que nous a concoctée Steve Jablonsky: souvent grandiose, toujours efficace.

Jablonsky commence fort, avec 'Autobots', le très solennel thème-phare du film. Suit alors 'Decepticons', titre plus sombre, à l'image du titre. 'The All-Spark', doux et mélodieux, s'avère lui aussi très impressionnant.

Le son, mêlant orchestre classique et effets électroniques, est cristallin. Les thèmes se suivent et plaisent toujours, même si, en vingt pistes, ils ont tendance à se répéter, en dépit de la remarquable capacité à moduler dont le compositeur fait preuve ici. On citera notamment l'emploi (pour le moins inattendu) de choeurs en fin de 'Sam on the Roof' qui font leur petit effet.

On relèvera également le titre 'Optimus', d'une beauté sidérante, due non seulement à la musique mais également à la variété des instruments qui y sont utilisés. A noter aussi la belle montée en puissance de 'Bumblebee', le guerrier 'Scorponok', et enfin le magnifique et ample 'Arrival to Earth'. Remarquable.
Transformers - 08/10 - Review of Rob van Hassel, submitted at (Dutch)
Als eerst wil ik opmerken dat ik het erg jammer vind dat er zoveel commentaar is op de delen in de muziek die erg veel lijken op de soundtracks van Hans Zimmer. Dit word dan erg negatief afgedaan met ''jatten''. Vroeger namen componisten delen over van hun collega-componisten om te laten zien dat ze hun gecomponeerde muziek konden waarderen. Ik moet toegeven, er zitten stukken bij die erg veel lijken op het werk van Zimmer, maar naar mijn mening heeft Jablonsky het dan ook op een waardige manier gebruikt en uitgewerkt voor zover dat is gedaan.

Verder zit er een erg mooi thema in dat op erg mooie manieren is uitgewerkt. Het hoogtepunt van de soundtrack is toch wel nummer 12: Arrival To Earth, zeker het luisteren waard. Dit nummer wordt erg mooi opgebouwd met een krachtig thema. Verder zitten er ook rustige thema's in die wederom ook mooi opgebouwd worden.

Al met al vind ik het een goede soundtrack om naar te luisteren, die menig Zimmerfan zeker kan waarderen.
Transformers - 10/10 - Review of tatiana grouin, submitted at (French)
Transformers un film de science fiction ou les personnages principaux sont deux adolescents et une bande de robots (les autobots)extratérestre ayant la faculter de se transformer en voiture. Lors de cette aventure les adolescents et les robots essairons de récupérer un cube avant le maléfique mégatron (un robot extratérestre)qui lui permetra de régné sur le monde. Un film plein de rebondissement, de manifique effets spéciaux et d'amitié entre humains et extratérestre. Ce film peu violent est déconséiller au tous petits.
Transformers - 07/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
Een grootse, epische soundtrack, met een geweldig aantal thema's, die in de film erg goed uit de verf komen. Jablonsky laat zien dat hij na zijn voldoende The Island, zichzelf per soundtrack verbetert. Dit is zeker weten een dikke 7 waard: goede thema's, trouw aan de sfeer van de film, avontuurlijk, en goenoeg variatie in de tracks, niks op aan te merken.
Trailer:



This soundtrack trailer contains music of:

What I've Done, Linkin Park (song(s))
Timeline, X-Ray Dog (Trailer)
Original Transformers Trailer Music, Steve Jablonsky (Trailer)
Torched, Audiomachine (Trailer)
Lord of the Drums, Audiomachine (Trailer)




Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More