Blood Diamond
Varèse Sarabande ‎– VSD-6780


Colosseum
Varèse Sarabande 12/19/2006 CD (4005939678029)
Movie Film release: 2006
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Blood Diamond Titles1:32
2.Crossing the Bridge1:41
3.Village Attack1:52
4.RUF Kidnaps Dia3:02
5.Archer & Solomon Hike1:55
6.Maddy & Archer1:56
7.Solomon Finds Family2:09
8.Fall of Freetown4:45
9.Did You Bury It?1:36
10.Archer Sells Dimond1:40
11.Goodbyes2:40
12.Your Son is Gone1:21
13.Diamond Mine Bombed4:31
14.Solomon's Helping Hand1:11
15.G8 Conference2:36
16.Solomon & Archer Escape2:12
17.I Can Carry You1:30
18.Your Mother Loves You2:24
19.Thought I'd Never Call?3:56
20.London2:38
21.Solomon Vandy2:11
22.AnkalaSierra Leone's Refugee All Stars4:12
23.BaaiEmmanuel Jal with Abdel Gadir Salim4:37
24.When Da Dawgs Come Out to Play (Album Version)Bai Burea Featuring Masta Kent and Bullet Rhymes3:19
 61:25
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Blood Diamond - 08/10 - Review of Tom H., submitted at (Dutch)
Edward Zwick vertelt in zijn nieuwe prent het verhaal van drie mensen; een journalist, een visser die op zoek is naar zijn verloren zoon en een ex-huurling die een bijzondere diamant wil buit maken, wiens alledaagse leventjes met elkaar verwikkeld raken in de woelige jaren ’90 terwijl op de achtergrond Sierra Leone dreigt te zwichten onder het hoogoplopende geweld van een burgeroorlog. Dat de Antwerpse diamantwereld met het opzet van de film niet echt tevreden was, bewijst hun standvastigheid die ze aan de dag legden om hoofdrolspeler Leonardo Di Caprio - en in zijn kielzog de massa perslui - te overhalen om naar het Mekka van de diamantsector te komen om de mythe te ontkrachten dat alle Afrikaanse sierraden bloeddiamanten zijn. Als promotie voor zijn film kon Zwick geen betere reclame indenken. Om de Afrikaanse sfeer te versterken, gaf de regisseur componist James Newton Howard de opdracht een stereotiepe score te componeren die zowel de actie als de traditionele muziek van het zwarte continent belichtte.

Nu is Howard geen nieuweling als het aankomt op etnisch georiënteerde muziek. Met “Outbreak” en “The Interpreter” concipieerde de componist reeds een resem van Afrikaansaandoende melodieën en ook in zijn recentelijke Disney-composities toonde Howard zijn talent voor sfeervolle, Oosterse muziek. “Blood Diamond” moet qua klank en sfeer zeker niet onderdoen. Met grote percussiesolo’s, de innemende stem van Youssou N’Dour, de duduk gespeeld door Djivan Gasparyan (bekend door zijn bijdrage aan de Gladiator soundtrack van Hans Zimmer) en een Afrikaans kinderkoor, heeft deze score alles in petto om de luisteraar te overweldigen. En toch heeft deze score een aantal minpunten die niet over het hoofd mogen worden gezien. Het meest frappante aan de muziek is de reprise van een thema dat men al eerder kon horen op een andere soundtrack van James Newton Howard “Freedomland”. Misschien niet geheel moedwillig - Freedomland doelt ook op racistische motieven en wantoestanden tegenover Afrikanen – is het hergebruik van het thema in deze film toch wel storend. De melodieën zitten verweven in “Goodbyes” naar het einde van het nummer toe, in “Archer and Solomon Hike”, “I Can Carry You” en in een Afrikaansgetinte versie in “Crossing the Bridge”. Als grote fan van de componist viel me dit ‘plagiaat’ direct op en hoewel niet geheel onterecht gezien gelijklopende thematiek, vond ik het in de eerste plaats erg verrassend en enigszins teleurstellend. James Newton Howard op automatische piloot? Misschien wel, misschien niet? Het strijkwerk in sommige passages lijkt verdacht veel op eerder werk van Thomas Newman (“Road to Perdition”, “Angels in America”), vooral wanneer Howard de piano erbij sleurt om een romantische of triestige sfeer te creëren. Jammer! Anderzijds kan “Freedomland” gebruikt zijn als source music of additionele muziek door de regisseur en kon Howard er zich wel in vinden om de melodie te hergebruiken en te herinterpreteren.

Toch weet de componist je op sleeptouw te nemen met voortreffelijke nummers die misschien niet uitblinken in originaliteit, (niemand verwijt James Horner of Hans Zimmer hun rip-offs) maar toch enkele mooie momenten weet op te roepen. Het openingsnummer “Blood Diamond Titles” brengt je direct in de Afrikaanse sfeer met de mooie vocals van N’Dour en de rustige melodie gedragen door synthesizers en kalme strijkers. De gemoedelijke sfeer verdwijnt helemaal in het typerende “Village Attack”, een heerlijk hoogstandje van doorgedreven actiemuziek met tollende strijkers, ingenieuze percussie en de toevoeging van elektrische gitaar. Een hoogstandje van orkestraties van Jeff Atmajian en Brad Dechter, twee vooraanstaande personen uit Hollywood op vlak van muziek. Het nummer loopt naadloos over in “Ruf Kidnaps Dia”, dat voortbouwt op de percussie en steun krijgt van N’Dour en etnische fluiten. Heel knap. Het liefdesthema wordt voor een eerste keer geponeerd in “Maddy and Archer” waarbij zachte strijkers en de piano het initiatief nemen. “Solomon Finds Family” is dan weer het toppunt van tragedie met een heel erg mooie cellosolo die zeker bij blijft door zijn gevoeligheid. Alleszins één van mijn favorieten!

Met “Fall of Freedomtown” ontpopt de muziek zich weer tot erg rechtaan geschreven actiemuziek. Elektrische gitaren, virtuoze strijkers, pompeuze strijkers en percussie met de nodige synthesizerbeats vloeien mooi in elkaar en brengen best luisterbare melodieën die het moeten hebben van hun drukte, hoewel ze minder oorverdovend klinken als Zimmer’s werk doordat Howard meer gelaagdheid stopt in zijn muziek. De rust die terugkeert in “Did You Bury It?” is zeker welkom en de speelsheid in “Archer Sells The Diamond” is haast ontwapenend. Het simplistische strijkwerk in “Goodbyes” en de innemende Newmanesque pianosolo is dan weer heerlijk om bij weg te dromen en bezit een zekere gevoeligheid die mooi in de hele enscenering past. “Your Son is Gone” begint met een mooie solo voor de fluiten, maar eindigt in vermoeiende percussie die aanleiding geeft tot het groteske “Diamond Mine Bombed”. Zware kopers en flitsende strijkers staan garant voor een spannende melodie die heel wat aangenamer in de oren klinkt dan de vorige actiemuziek. “Solomon’s Helping Hand” is een typische Howard op zijn Afrikaans; doeltreffende percussie en melodische strijkers…

“G8 Conference” opent met een stijlvolle strijker dat meer Oriëntaals aandoet dan Afrikaans. Het nummer zorgt voor de nodige spanning en weet door zijn mooie solo erg te intrigeren. Zeker een hoogtepunt op vlak van underscore! “Solomon and Archer Escape” is het laatste actiegerichte nummer en is oppervlakkige muziek, maar wel doeltreffend. “I Can Carry You” is knap met de toevoeging van de Metro Voices en “Your Mother Loves You” doet vreemd genoeg denken aan de muziek die Lisa Gerrard schreef voor Gladiator. De déjà-vue gevoel bij deze soundtrack blijft nooit erg lang weg. “Thought I Never Called You?” is een vakkundig strijkwerkje waarvan er al een dozijn bestaan en die lichtelijk doelt naar het “Freedomland”-thema. De score eindigt met twee innemende nummers “London” en “Solomon Vandy” waar Howard het koor in al zijn glorie inschakelt en een mooi hoogtepunt voor het album bereikt maar waar de componist opnieuw teert op vorige thematiek. De soundtrack besluit met enkele geïnspireerde nummers en zijn niet echt onluisterbaar. Alleen “When Da Dawgs Come Out To Play” doet wat raar aan, maar anders zit alles wel snor.

Een samenvatting is moeilijk, zeker als grote fan van Howard’s muziek. “Blood Diamond” is één van de meest toegankelijk score van de componist geworden. De melodieën zijn aangenaam, doen de Afrikaanse sfeer alle eer aan en tonen een overvloed aan slimme orkestraties en pakkende thematiek. Daartegenover staat de herkenbaarheid van het thema uit “Freedomland” dat door zijn Afrikaanse invloed heel wat aantrekkelijker en luisterbaar wordt dan op de soundtrack voor “Freedomland”. Hoe dan ook voelt de muziek aan als één groot déjà-vue moment; “Outbreak”, “Dinosaur” en zijn een streepje Thomas Newman zijn terug te vinden in deze soundtrack. Hoewel James Newton Howard nog steeds de bovenmaat haalt ten opzichte van Hans Zimmer, die hem enkel met “The Lion King” overtreft op vlak van muzikaliteit en gelaagdheid, is deze nieuwe Howard een stuk minder intrigerend dan pak weg “The Village” of “Snow Falling on Cedars”. “Blood Diamond” is alleszins geen slechte soundtrack en is ideaal luistervoer voor mensen die zich willen introduceren in de diverse wereld van de filmmuziek door de toegankelijkheid van de muziek en de aangename ritmes. Wie echter snakt naar James Newton Howard’s originaliteit of symfonisch kaliber komt echter van een kale reis terug. Een degelijke soundtrack met zijn fantastische maar ook ontgoochelende momenten.
Blood Diamond - 08/10 - Review of Sjoerd , submitted at (Dutch)
Edward Zwick, onder andere regisseur van het fenomenale ‘The Last Samurai’ kwam in 2006 weer met een nieuwe thriller van niveau. ‘Blood Diamond’ vertelt het verhaal over een visser, een smokkelaar (gespeeld door Leonardo DiCaprio) en een Amrikaanse journaliste die dolgraag iets wil weten over de diamantensmokkel. Solomen, de visser wordt door de rebellen gedwongen te werken in diamantenvelden Sierra Leone, waar hij met gevaar voor eigen leven een bijzondere edelsteen verbergt. Diamantensmokkelaar Danny Archer komt hier achter en ziet in de diamant zijn bevrijding uit Afrika en het geweld. Solomen wil Danny de diamant geven in ruil voor zijn familie, maar dan komt hij erachter dat zijn zoon kindsoldaat is geworden. Ondertussen probeert de Amerikaanse journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly) de waarheid achter de conflictdiamanten te ontdekken via Danny.

Blood Diamond’ laat ons de keiharde waarheid zien van de burgeroorlog, kindsoldaten en hoe het er aan toe gaat op de diamantenvelden(niet zo snor). Hierdoor bevat de film behalve de actie en spanning ook de nodige emotie. Deze emotie is versterkt door één van de beste hedendaagse componisten: James Newton Howard. Hij zorgt voor een zeer goed beluisterbare een sfeervolle soundtrack die je zowel kippenvel geeft in de film als op de cd. Helaas heeft naast de film ook de soundtrack een paar kleine minpuntjes. Het feit dat de soundtrack niet al te origineel is mag er één van zijn, maar ook de pianofragmenten passen niet bij de Afrikaanse sfeer die er wel is door het Afrikaanse slagwerk, de zang van N’Dour en de Afrikaanse (kinder)koortjes.

In ‘Blood Diamond Titles’ is N’Dour al van de partij. Hij verstevigt het rustige nummer van de fluit en strijkers. In de tweede track krijgen we het thema van Solomen te horen. Te beginnen met de solo van het Afrikaanse slagwerk, dat gevolgd wordt door de strijkers die de licht emotionele melodie spelen. Naast het slagwerk komen de fluit en N’Dour weer terug. In track drie begint de actie als de rebellen het dorp van Solomen binnenvallen. Het slagwerk zorgt voor de eerste spanning en later volgt de elektrische gitaar (Black Hawk Down?). De spanning wordt nog eens verstevigd door de strijkers die met het volle volume door de track heen krassen. ‘Ruf Kidnaps Dia’ heeft een beetje het detective sfeertje, met slagwerk dat rustig de voorgrond neemt en rustig de spanning opbouwt. Het eerste actiethema komt vervolgens weer terug, alleen nu zonder de elektrische gitaar, maar meer met N’Dour. In track vijf komt het Solomen thema weer terug, maar nu niet met de strijkers, maar met een piano(in dit thema nog helemaal niet storend!) die de melodie speelt. In track zes komt de storende piano dan tevoorschijn, zo tussen de strijkers en Afrikaanse instrumenten klinkt dat ineens een piano, erg jammer. Het thema dat gespeeld wordt is super, maar had beter door een ander instrument gespeeld kunnen worden. ‘Solomon Finds Family’ is een emotionele track met een viool en een zacht koortje. Zoals de titel verklaart vindt Solomen zijn familie, echter komt hij erachter dan zijn zoon kindsoldaat is geworden. Howard omschrijft dit prachtig in muziek, niet alleen qua emotie, maar ook qua boosheid en agressie.

Nu begint de zoektocht pas echt, zo ook de actie op de cd. In ‘Fall Of Freetown’ horen we een lekker vol actiethema met veel percussie. ‘Did You Bury It?’ doet mij een beetje denken aan Harry Gregson-williams met de piano en enkele synths, gelukkig is het maar een klein beetje en gaan we verder met een track waarin het kinderkoor even de hoofdrol heeft. Het thema van ‘Solomen finds Family’ komt terug in ‘Goodbyes’. Nu wordt het zweverige sfeertje alleen verpest door de pianosolo die een groot deel van de track domineert. De track eindigt nog even met het thema van Solomen(of hoofdthema).

‘Diamond Mine Bombed’ is qua actie het hoogtepunt. Veel percussie zorgt voor de spanning. Zowel koperblazers als strijkers zijn te horen in de track, af en te horen we een elektrische gitaar op de achtergrond en een synth. Ook N’Dour is even te horen. Na 3.05 maakt de track van volle actie weer een overgang naar spanningsopbouw. Zo bouwt de track zich weer opnieuw op naar keiharde actie die behalve een lichte Mediaventures sfeer honderd procent van Howard blijkt te zijn. ‘Solomons Helping Hand’ sluit mooi aan op de actietrack en heeft met het Solomen thema een ‘stilte na de storm’ gevoel. Het wordt allemaal nog rustiger bij het beluisteren van ‘G8 Conference’. In deze track horen we een rustige vioolsolo, dit kunnen we gerust underscore noemen(wel goede). Van ‘Solomon & Archer Escape’ zou men spontaan hartslag 180 moeten krijgen, want deze track begint eens gelijk met keiharde actie. Het Solomen thema is wat voller te horen in de track ‘I Can Carry You’. De instrumenten spelen wat harder en ook horen we zachtjes een koor+ N’Dour.

Het thema van de track ‘Solomen finds Family’ komt weer terug in ‘Your Mother Loves You’. De laatste drie track van James Newton Howard laten verschillende emotionele thema’s horen waaronder het hoofdthema in ‘Londen’. Deze laatste drie tracks van JNH zijn stuk voor stuk fantastisch en dat is dan wel wat anders dan het einde van de film, dat wat minder is. De laatste drie tracks van de cd voegen niet echt iets toe aan de filmmuziek, maar de ware afsluiter hebben we al gehad met ‘Solomon Vandy’, dat weer een heerlijke track is

Conclusie:
Een zeer goede, niet al te originele score van Howard. James zorgt voor de perfecte sfeer in de film met bijvoorbeeld het Solomen thema. De Afrikaanse sfeer is duidelijk te horen en N’Dour zorgt voor de extra gevoeligheid (dit helpt vooral in de film bij het zien van de kindsoldaten zeer goed) De actie lijkt hier en daar wat op het werk van Remote Control(Mediaventures), doordat James Newton Howard de elektrische gitaar en de synths toevoegde. De pianofragmenten zijn ook storend(alleen in het Solomen thema klinkt deze zeer goed). Al met al fantastisch, een welverdiende 8,5.
Blood Diamond - 07/10 - Review of Cohen Oat, submitted at (Dutch)
Afrika is hot in de filmwereld. Met titels als ‘Blood Diamond’, ‘The Last King of Scotland’ en ‘Catch a Fire’ worden ook de doorsnee filmbezoekers geconfronteerd met de uitzichtloze ellendige situaties die heersen op het continent. Eerstgenoemde film heeft onderwerpen als kindsoldaten en diamantensmokkel gecombineerd met een actierijk avontuur waarin acteerkanonnen Leonardo di Caprio, Djimon Honsou en Jennifer Connoly onder regie van Edward Zwick de sterren van de hemel spelen. Zwick heeft als regisseur al met verschillende componisten samengewerkt. James Horner schreef glorieuze muziek voor Zwick’s epos ‘Glory’ en Hans Zimmer bezorgde ‘The Last Samurai’ de benodigde muzikaliteit. Ditmaal is James Newton Howard de gelukkige.

Films die handelen over en zich afspelen in Afrika lenen zich natuurlijk perfect voor een Afrikaans getinte score. Dat dat boeiende soundtracks op kan leveren bewees George Fenton twintig jaar geleden al met zijn fantastische score voor ‘Cry Freedom’, een score die speelde met zowel Afrikaanse als westerse muziekstijlen en deze ook tot een boeiend geheel wist samen te brengen. Toen ik vernam dat Howard de muziek bij deze film zou gaan verzorgen had ik reeds mijn twijfels. James Newton Howard is voor mij zo een componist die me de ene keer mateloos kan irriteren (Lady in the Water) en de andere keer helemaal in vervoering kan brengen (King Kong).

Blood Diamond’ begint haast idyllisch, met ingetogen strijkers en zang van Youssou ’n Dour, de bekende Senegalese zanger die een enorme hit scoorde met ‘Seven Seconds’. Een van de drie hoofdthema’s wordt geïntroduceerd in ‘Crossing the Bridge’ en is opgebouwd met typische Afrikaanse percussie, een verscheidenheid aan strijkinstrumenten, houtblazers en klaagzang van ’n Dour. ‘Village Attack’ is een korte track en bevat het hoofdmotief voor het actiethema. Het is een vrij rechtlijnig thema dat in de film perfect werkt maar op CD niet echt wil overtuigen. En dat wordt een probleem wanneer de actietracks een speelduur krijgen van bijna vijf minuten zoals het geval is in ‘Fall of Freetown’. De rek is er na tweeënhalve minuut simpelweg uit en wat dan overblijft is vooral irritatie. Ook de mix tussen de percussie en elektrische gitaren klinkt wat geforceerd en doet afbreuk aan de rest van de score waarin Afrikaanse muziek en Westerse instrumentatie wel in balans blijven.

‘RUF kindnaps Dia’ is een eerste variatie op het hoofdthema en ligt qua instrumentatie dicht tegen dat thema aan. Howard speelt vooral met ritme en nieuwe motieven waardoor het thema een enorme gelaagdheid meekrijgt. Vooral de perfecte manier van arrangeren verdiend applaus. Telkenmale weeft Howard er een nieuw motief doorheen maar evenzo vaak grijpt hij direct daarna weer terug op het basisconcept. ‘Maddy and Archer’ bevat het derde en laatste hoofdthema, een thema met een zachte romantische touch. Het wordt vooral gedragen door de piano, een instrument dat Howard vaak gebruikt voor romantiek.

De score overtuigd vooral op momenten dat Howard het aandurft enkel de Afrikaanse elementen te gebruiken en de westerse getinte instrumenten te laten voor wat ze zijn. Zo is ‘Archer sells Diamond’ een heerlijke track waarin Howard op de begeleiding van een akoestische gitaar kinderzang combineert met de prachtige zang van ’n Dour. De tracks die erna volgen zijn een voor een variaties op de verschillende thema’s maar nergens wordt het langdradig. Naarmate het einde vordert wordt de score zelfs beter. De laatste vier tracks zijn van een ongekend hoog niveau doordat er eindelijk echte balans is in de orkestratie. Howard brengt alle elementen uit de voorgaande tracks samen en componeert zo een hartverscheurende finale waarin zang en instrumentatie prachtig ingetogen blijft. De arrangementen kloppen allemaal en het is niets teveel gezegd als we stellen dat dit een van de beste thema’s is die Howard tot nu toe heeft afgeleverd.

Zoals vaker het geval is bij een score van Howard eindigt ook deze soundtrack met drie popsongs die de moeite van het beluisteren nauwelijks waard zijn. Ze hebben ook een nauwelijks noemenswaardige rol in de film dus waarom zij nu juist op de CD staan zal iedereen een raadsel zijn. Logischer was het geweest wanneer Miriam Makeba’s nummer ‘Jinkel E Maweni’ erop had gestaan, het nummer dat te horen is wanneer Danny Archer voor de eerste maal in contact komt met Connoly’s personage Maddy. En waarom staat er geen nummer op van Youssou ’n Dour, wiens stem het merendeel van de score een extra dimensie geeft? Het zijn vragen die onbeantwoord zullen blijven net als dat het gissen blijft waarom Howard voor de actietracks niet voor een wat meer gevarieerdere en complexer aanpak gekozen heeft. Had hij dat gedaan dan was deze score écht goed geweest, nu blijft hij helaas toch wat achter bij hét grote voorbeeld!
Blood Diamond - 09/10 - Review of Edmund Meinerts, submitted at (English)
James Newton Howard has hovered around the periphery of Hans Zimmer's Media Ventures studio for quite some time now. His name has appeared in the enigmatic "thanks" sections of CDs way back to The Rock, and Batman Begins saw a direct collaboration between Zimmer and Howard, the first collaboration between two truly A-list composers since 1956's The Egyptian (where Bernard Herrmann and Alfred Newman worked together).

Still, it comes as a surprise just how much Blood Diamond sounds like an archetypal Hans Zimmer score. I'm not complaining - as followers of my reviews know, I am a huge admirer of Zimmer's - but it is still surprising, and perhaps a mite disappointing to the die-hard James Newton Howard fans who were upset by the sparse amount of Howard that appeared in Batman Begins and its sequel, The Dark Knight.

Undoubtedly, though, this is a Howard score, even if the only track that lies firmly in his trademark, romantic region of tender, string-accompanied piano themes is the beautiful "Thought I'd Never Call?", which is similar to the Howard sections of Batman Begins.

Howard has ever been a master of diverse rhythms, as his excellent scores to the Disney animated flicks Dinosaur and Atlantis: The Lost Empire testify. The African beats used to a great extent here are authentic enough so they don't sound cheap or sampled, and are accompanied by a variety of ethnic instruments, from a Dinosaur-esque African choir and vocals ("Solomon Vandy", a highlight) to marimbas that stray towards Thomas Newman's trademark complex rhythms ("Archer Sells Diamond"). All of these remain in a comfortably Western harmony scope, in the same way that Hans Zimmer's music did for The Last Samurai.

The action music in Blood Diamond is excellent, though rather dissonant and much more electronic than Howard's more traditional, Waterworld-inspired sensibilities employed in the Disney scores. The African rhythms remain, though they are considerably sped up in tempo and transferred to a far deeper percussion section that, again, draws its inspiration from Hans Zimmer (the drums nearly attain the massive depth of King Arthur in "Fall of Freetown"). Added to this are distortion guitars that are employed with far more taste than I have heard elsewhere in film music. It makes sense if this reminds of Black Hawk Down, but the music never approaches the wild chaos of that score, and is therefore a good sight more listenable.

Blood Diamond's main theme is very much within the realms of Media Ventures, but the beauty of these themes is that they are accessibly simple, and beautiful enough never to tire. Such is the case of the main theme of Blood Diamond, which strays from guitars to choir to the aforementioned piano-strings combination. Its most robust statement is in the penultimate track, "London", unquestionably a highlight.

All in all, Hans Zimmer fans looking to broaden their scope - which is how I stumbled across this score - will find Blood Diamond an enormously useful and entertaining springboard from which to plunge into the deeper pool of James Newton Howard. Ironically, Blood Diamond - minus the African influences - sounds rather like what Batman Begins and The Dark Knight should have sounded like, had Zimmer and Howard managed to mingle their styles more effectively. Fans of both will find plenty of merit here, and it is certainly one of the best scores of 2006.
Blood Diamond - 08/10 - Review of Joris Hermy, submitted at (Dutch)
Blood Diamond is de nieuwste prent van Edward Zwick. De regisseur verantwoordelijk voor onder andere ‘Legends of the Fall’ en ‘The Last Samurai. Wat opvalt is dat Zwick altijd met zorg omgaat als het op muziek aankomt. Componisten zoals James Horner, Hans Zimmer leenden hun talent al aan deze regisseur en nu is het de beurt aan James Newton Howard.

De score opent dromerig met een elegisch stukje muziek met een mooie vocale additie door Youssou ’n Dour. Het hoofdthema volgt in het sprekende ‘Crossing the Bridge’. Startend als een solerende passage vervoegt niet veel later het orkest met stevige motieven voor afwisselend de percussie, koper, violen en elektrische gitaar. Bij het horen van het hoofdthema en zijn orkestraties komen enkele referenties ter gedachte. De thematiek en solerende momenten putten uit dezelfde sfeer als het sfeervolle ‘Beyond Rangoon’ van collega Hans Zimmer. De percussie-gerichte onderbouw brengt andere films in dit genre naar voor zoals ‘Tears of the Sun’ – ook al van Zimmer - maar ook Howards eigen ‘Dinosaur’ – zei het dan in een minder orkestrale bekleding.. ‘Archer & Solomon Hike’ is een voorbeeld van intiemere kleine percussie met een melodieus, refleterend karakter. Ook ‘Maddy & Archer’ en ‘Solomon finds Family’ klinken warm en pakkend. En zonder twijfel zijn het deze momenten die de score interessant maken en doen uitsteken boven de middelmaat. Want de actiemomenten zijn zeker niet onverdienstelijk maar zijn vrij rechtlijnig en daardoor minder dwingend dan de eerder introspectieve momenten. Want Howard toont zich bij momenten bijzonder genereus met Afrikaanse percussie, klanken en doet dit op een sterke manier. ‘Fall of Freetown’ bijvoorbeeld klinkt wel gedreven maar mist de veelgelaagde orkestraties waar Howard toch gekend voor is. Al twijfel ik er niet aan dat het de film in tempo houdt.

Naast het hoofdthema zijn er nog enkele tracks zeker het vermelden waard. Zo is ‘Archer Sells Diamond’ nog een geslaagde compositie met Afrikaans kinderkoor, gitaar en ’n Dour’s mooie stem. Maar het zijn toch de laatste 2 score tracks die het meeste indruk maken. Het is alleszins het beste wat dit album én Howard te bieden heeft. Absoluut niet te missen want ‘London’ en ‘Solomon Vandy’ zijn beiden enorm dwingend geschreven en uitgevoerd. Na deze climax waar je als luisteraar toch even stil van wordt, volgen er enkele songs waarvan enkel ‘Ankala’ – gebracht door Sierra Leone’s refugee All Stars- best te pruimen valt. In tegenstelling tot wat er volgt. Want ‘When da Dawgs come out to Play’ bijvoorbeeld klinkt als een slechte Afrikaas klinkende variant op Lordi!
Geen gemakkelijk album om een waarderend cijfer op te plakken. Want enerzijds bevat de score enkele opmerkelijke composities. Verder vloeit de ene track over in de ander en klinkt ze dus heel consistent. Maar toch bevat de cd ook minpunten. Dat de actiepassages bijna uitsluitend steunen op ritme is zeker zo’n minpunt en komt de luisterervaring niet ten goede. En ergens in mijn achterhoofd moest ik soms denken aan de nog vrij recente ‘Constant Gardener’ van Alberto Iglesias dat met dezelfde ingrediënten toch sterker naar voor kwam! Maar al bij al zeker op te zoeken. En voor de Zimmer-fans zou ik deze zelfs warm aanbevelen!
Blood Diamond - 09/10 - Review of Maurits Petri, submitted at (Dutch)
Na een tijdje zonder te hebben gezeten, eindelijk weer gloednieuwe score van James Newton Howard. En niet zomaar eentje. Eentje van ongekende klasse en waarbij de lat inmens hoog is gelegd!

Blood Diamond is een nieuwe, explosieve en spannend actiedrama van regisseur Edward Zwick, beter bekend door de knaller 'The Last Samurai' met Tom Cruise, waar Hans Zimmer nog voor componeerde. Leonardo DiCapro viert hoogtij in Blood Diamond, je ziet 'm op een niet eerder geziene manier; in een knallende actiefilm! Nu is James Newton Howard aan de beurt en laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Een dijk van een soundtrack is het resultaat!

In de openingscene worden we getrakteerd op kalme opbouwende muziek, wat iets weg heeft van de score uit The Interpreter. Het tweede nummer van het album geeft gelijk al een dosis kippenvel....een Lion King-achtig nummer met prachtige arrangementen en rustige Afrikaanse instrumenten maken het een goddelijk mooi nummer.
'Village Attack' is daarentegen het tegenovergestelde van rustig en kalm. Een onrustig actie-nummer, met een gillende elektrische gitaar en wederom Afrikaanse trommels, PLUS enkele Arabische klanken maken dit een nummer wat lekker wegluistert.

In het nummer 'Archer Solomon Hike' worden we getrakteerd op een waar spectakel. Een elektrische basgitaar geeft in dit nummer heel verrassend de melodie en in combinatie met heerlijke stings (en in het nummer 'London' een machtig mooi kinderkoor) geeft dit heeeeel veel kippenvel.

Maar ook voor de fans van actiemuziek is dit album een goede keus, want het nummer 'Fall Of Freetown' is wat mij betreft de klapper van het album. Een rustig beginnende underscore mondt uit in de bonkende Afrikaanse trommels en veel actiegeweld. Maar alles op een manier zoals alleen Newton Howard dat voor elkaar weet te boksen.

In 'Solomon Finds Family' de welverdiende tranen na al de actie. In de film ook een dramatische scene...de muziek speelt hier een zeer belangrijke rol. Al met al een prachtig nummer, waarbij de emoties van de hoofdpersonen aangedikt worden door een klaagzang, wat zacht in een echo is te horen.

Tot slot zijn er op het album 3 wat commerciele nummers opgenomen. Op het nummer van 'Baai' na, wat een heerlijk vrolijk is, heeft de rest geen toegevoegde waarde.

Het is James Newton Howard weer gelukt een originele en schitterende soundtrack neer te zetten. Deze keer, net als soms te horen is op de soundtrack van The Interpreter, met een Afrikaans tintje. Hier en daar misschien wat te veel herhaling (vandaar mijn cijfer 9). Maar, deze cd hoort dan wel in de kast van IEDERE filmmuziekliefhebber. Wat mij betreft is dit de beste soundtrack van James Newton Howard aller tijden en alvast een van de beste soundtracks van dit jaar. Aanrader ook voor een ieder om deze film te gaan bekijken in de bioscopen.
Blood Diamond - 08/10 - Review of Jesse van Amelsvoort, submitted at (Dutch)
Blood Diamond’ is een film van Edward Zwick, welke zich afspeelt in de jaren ’90 in Sierra Leone, op dat moment verzeild in een burgeroorlog. Leonardo DiCaprio vertolkt één van de hoofdrollen, welke past in zijn rijtje van ethisch verantwoorde films. Voor de muziek werd James Newton Howard gevraagd, bekend van ‘King Kong’, ‘Snow Falling on Cedars’ en ‘The Village’.

Blood Diamond’ is een Afrikaansgeoriënteerde score, met veel ruimte voor percussie, de zang van Youssou N’Dour, Djivan Gasparyan op de duduk en een kinderkoor. Tijdens actiegebonden scènes (o.a. “Village Attack”) keert ook de elektrische gitaar terug. Hoe ernstig deze nummers (ook “Fall Of Freetown” en “Diamond Mine Bombed”) ook zijn, ze doen vrij swingend aan en op een vreemde manier ook ‘blij’.
In “RUF Kidnaps Dia” komen etnische fluiten erbij, die, samen met de percussie en strijkers en de stem van N’Dour het geheel van rustig tot weer actiemuziek brengen. Het liefdesthema (“Maddy & Archer”) luistert heerlijk weg en het thema uit “Solomon Finds Family” domineert de latere nummers.

Over ‘Blood Diamond’ valt veel te vertellen. Newton Howard blijkt een waar meester op het gebied van laagjes in de muziek. Het arrangement is echter wat minder geslaagd: de percussie loopt in ernstige momenten (in de film de momenten waar de burgeroorlog het meest blijkt) over naar vrolijkheid, de piano is soms wel gepast, soms niet.
Als absoluut hoogtepunt is er “London”, daaronder “Diamond Mine Bombed”. In hun soort (droevig/triest – actie) zijn ze de besten op het album. De nummers duren over het algemeen wat kort, wat Newton Howard heeft gemeend te moeten opvullen met oninteressante nummers aan het eind.
Blood Diamond - 09/10 - Review of Wim Minne, submitted at (Dutch)
Blood Diamond is de nieuwste prent met Leonardo Dicaprio in de hoofdrol. Net zoals Mark Wahlberg was hij een tijdje in elke prent te zien, o.a. The Departed. Nu kwam daar Blood Diamond bij.
De film kreeg bakken kritiek, maar kreeg ook ontstellend veel lof. Een van de raarste recensies die ik ervan las stond in Zone 03, het stadsmagazine van Antwerpen. Daarin zijn ze vrijwel altijd enorm kritisch tegenover filmen, dus veel punten moet je niet verwachten. Zo ook met deze Blood Diamond. De film zou te belachelijk geweest zijn, de actie voorspelbaar, blablabla ... maar tegelijk roemde ze de film door de acteerprestaties. En de muziek, wat ook niet vaak gebeurt.

En Howard heeft hier weer een pracht van een score geschreven. Hoe hij het doet, ik weet het niet, maar hij zorgde voor schitterende pareltjes als The Village, Waterworld, en ga zo maar door. Nu komt daar nog eens Blood Diamond bij.

Hij gebruikt Etnische klanken, maar uitstekend gedoseerd en uitstekend gebruikt hij ze. Nergens doen ze verkeerd aan, doen ze afbreuk aan de spannende muziek. Nergens verveelt hij. En dat is vooral het knappe aan Howard. Hij heeft (bijna) geen enkele score die je naar de afstandsbediening doet grijpen. En daarvoor moet je toch een groot talent bezitten. De muziek op deze score is tegelijk enorm opzwepend, ingetogen, spannend en geweldig. Dit is een plezier om naar te luisteren.

Ik hoop dat Howard nog lang mag meegaan, en ik verwacht veel van zijn nieuwe samenwerking met Hans Zimmer, "The Dark Knight" aangezien het twee top entertainers bij elkaar zijn en hun "debuut", Batman Begins, een speciale, maar bij vlagen geniale, soundtrack was.
Deze score is een verdiende 9
Blood Diamond - 08/10 - Review of Marc Chauvin, submitted at (French)
Après James Horner et Hans Zimmer, c’est James Newton Howard qui prend le soin de composer pour les images du film d’Edward Zwick ( qu’il retrouvera pour ‘Defiance’ 3 ans plus tard).
James Newton Howard inscrit son score dans un style résolument moderne et vif .
La bande originale présente le thème majeur (qui fera son apparition à plusieurs reprises dans l’album et sous diverses formes )à la fois très reconnaissable et assez simple mais plutôt juste et beau dans l’émotion et l’aventure humaine qui y est désignée.
Certains morceaux sonnent un peu (beaucoup) Media Ventures (John Powell, Hans Zimmer et consorts) mais James Newton Howard affirme toujours son style, ici dans des chants et sonorités africaines du plus bel effet ! ("Solomon Vandy" est un must) avec une orchestration toujours très soignée!
Dans un style ethnico orchestral que n’auraient pas renié justement Hans Zimmer ou John Powell, le compositeur allie à merveille les sections des cordes avec les chants africains et les percussions ethniques. James Newton Howard agrémente son score de passages apaisés et délicats laissant place à de vrais moments d’émotions et de tristesse. Le score est bien évidemment ponctué par des morceaux d’actions à la fois intenses et rageurs: « Village Attack » ou « Fall of Freetown » en tête.
Pas un score majeur mais l’écoute s’avère être une expérience quelque peu grisante où c‘est l‘émotion qui finit par ressortir (comme toujours chez le compositeur) ! Du bel ouvrage !
Blood Diamond - 09/10 - Review of Damien , submitted at (French)
Comme Hans Zimmer dans 'The Last Samuraï', James Newton Howard a réussi brillamment le pari de mêler sonorités exotiques et grandes musiques hollywoodiennes. On débute avec 'Blood Diamond Titles', titre court et suggestif, d'où ressort un discret chant africain. 'Crossing the Bridge' lui succède immédiatement, abordant le thème principal avec une grâce aérienne, soutenu par des percussions très marquées. On passe à la vitesse supérieure avec 'Village Attack', composition orchestrale musclée sur fond de guitare électrique. Après un 'RFU Kidnaps Dia' plus banal, l'émotion s'installe dans 'Archer & Solomon Hike', où James Newton Howard nous livre enfin la totalité de son thème principal, émouvant et sensible. 'Maddy & Archer' et 'Solomon Finds Family' restent tout aussi délicats et lyriques, permettant l'introduction de deux nouvelles mélodies d'une beauté saisissante.
James Newton Howard nous fera ensuite vivre toutes sortes d'émotions, de la tension de 'Fall of Freetown' à la douceur de 'Goodbyes', prenant soin de varier les orchestrations. Même si, au bout de 21 pistes de composition, une certaine redondance peut apparaître, l'ensemble n'en est pas moins abouti. Un travail haut de gamme excellemment produit.
Blood Diamond - 09/10 - Review of SDM , submitted at (Dutch)
over de film:
De film vind ik mooi, maar ze hadden die veel ontroerender kunnen maken. Ze hadden de nadruk veel meer moeten leggen op het feit dat de diamanten die wij kopen door slaven zijn gevonden onder dwang.
De confrontatie tussen Solomon Vandy en de diamanten in de juwelierszaak had ook beter gekund.

over de muziek:
De muziek vind ik zeer ontroerend. Je hoort direct de Afrikaanse elementen die erin verwerkt zijn. Ik dat het mooie thema's bevat die passen bij de film.
Je vind ook mooie actiemuziek terug. (Village Attack, Diamond Mine Bombed)

Beste tracks:
- Archer & Solomon Hike
- Goodbyes
- London
- Solomon Vandy (bouwt mooi op)

Ontroerendste tracks
- Solomon Finds Family
- Your Mother Loves You
Blood Diamond - 10/10 - Review of Laura Morales, submitted at (French)
étraordinaire
The music of this soundtrack was used in:

3:10 to Yuma (Trailer)

Trailer:



This soundtrack trailer contains music of:

Forgotten World, Brand X (Trailer)


Other releases of Blood Diamond (2006):

Blood Diamond (2007)
Blood Diamond (2006)
Blood Diamond (2006)
Blood Diamond (2006)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More