Elf (Elfe)


Colosseum (4005939652524)
Varèse Sarabande (0030206652529)
Film | Date: 2003 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Papa Elf1:35
2.Main Title1:59
3.Buddy's Journey2:38
4.A Stroll With Buddy1:32
5.Christmas Medley2:23
6.Weird Wonderland1:34
7.The Frozen Battlefield1:29
8.Buddy's Theme0:58
9.Santa's In Trouble2:06
10.A Walk In The Park1:01
11.Attack Of The Little People1:15
12.Central Park Rangers2:54
13.Working With Dad0:36
14.A Snowman's Advice1:47
15.Showdown In The Park3:31
16.Buddy And Santa's Flight1:15
17.Spaghetti And Syrup1:36
 30:09
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Elf - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Amerikaanse kerstfilm Elf is een komedie over een van de hulpjes van de Kerstman. De film is geregisseerd door Jon Favreau (Iron Man, The Jungle Book). De film is door de critici goed ontvangen en was ook erg succesvol in de bioscopen. Wellicht dat de vrolijke en opbeurende boodschap daaraan bijgedragen heeft. Vanwege dat succes is er jaren later een musical-versie van gemaakt, die op Broadway is opgevoerd.
Het verhaal draait om Buddy (Will Ferrell), die als jochie alleen opgroeit en op een Kerstdag met de zak van Santa Claus met hem terugreist naar de Noordpool. Daar woont Santa, geholpen door een hele groep elven. Papa Elf besluit hem te adopteren, maar Buddy is eigenlijk geen elf en kan veel typisch elfenwerk niet doen. Daarop legt Papa Elf hem uit dat hij een mens is en dat zijn moeder Suzan hem heeft weggedaan, zonder dat zijn vader Walter het wist. Suzan is nu overleden en Papa Elf zou graag willen dat Buddy contact zoekt met z'n echte vader in New York. Deze Walter werkt in een kinderboekwinkel en is nogal egocentrisch en nukkig geworden. Maar zodra Buddy hem het nodige vertelt, schopt Walter hem eruit, omdat hij niet in sprookjes gelooft...

In de film komen uiteraard de nodig kerstliedjes voor, waarvan een soundtrackalbum is uitgekomen, die behoorlijk succesvol was.
De muziek bij deze kerstkomedie is van John Debney, die al veel meer komedies op z'n naam heeft en daar dus wel weg mee weet. Daarnaast is het een kerstfilm en ook die kleuring komt duidelijk terug in de score.

Bij een feelgoodfilm, zoals de meeste kerstfilms zijn, met hun boodschap van 'lief zijn voor elkaar en dan komt alles goed' (en dat is op zichzelf natuurlijk vaak waar...), hoort ook een feelgoodscore. En daar heeft Debney dan ook keurig aan voldaan. De score is vooral orkestraal, met hier en daar een enkele elektronische toevoeging. Ook een aantal melodieën zijn fraai en spelen in op de sfeer van de filmsetting.
De kleuring van veel tracks van deze score is licht en luchtig, met af en toe de neiging om lievig te worden. Toch bevat de score een flinke dosis typische comedy-muziek, die vaak in een wat minimale bezetting en regelmatig zelfs wat mickey-mousig de muziek laat horen. Omdat een redelijk aantal tracks of delen van tracks in deze typerende stijl zijn gecomponeerd, vallen die tracks toch nogal tegen. Het is op zich prima beluisterbaar, maar die comedy-stijl geeft er een wat kermisachtige sfeer aan, die meestal niet tot de favoriete stijlen behoort. Met staccato-vioolmuziek of andere typische comedy-effecten wordt de muziek daar niet fraaier van. Maar het hoort een beetje bij een komedie en is daarmee bijna verplichte kost. Tock weet Debney het allemaal net binnen de lijntjes van het aangename te houden. Een aantal tracks op de score bevatten een fraaie en harmonieuze kleuring, waarbij de violen en de piano op een aangename manier boven het orkest uit zweven.
Voor de stadse omgeving heeft Debney een wat rauwere themathiek gekozen. Met een wat meer jazzy kleuring en beperktere orkestraties wordt de muziek dan wat somberder en soberder. Voor de variatie is het goed, maar deze muziek klinkt gelijk al veel minder fraai, vooral ook omdat de tegenstelling met de lieflijker kerstmelodieën wat groter zijn.
Zelfs spannende muziek komt op de score voorbij, die zo in een stevige actiefilm zou passen.

Tsjaikovsky's Notenkrakersuite is een van de muzikale elementen die je terugvindt op het soundtrackalbum, maar die Debney ook in z'n score verwerkt heeft. In de ene track valt dit wat meer op dan in andere tracks, maar het gedeelte van de Suikerfee uit Tsjaikovky's suite valt duidelijk op. Dit deel van de Notenkrakersuite is ook wel heel geknipt voor de sfeer die rondom Kerst gecreëerd is, waardoor het ook wel voorstelbaar is dat Debney hier gebruik van gemaakt heeft. Op het soundtrackalbum speelt Brian Setzer in z'n swing-jazz stijl een compilatie uit deze suite.

Voor de film heeft Debney een heel aardig thema gecomponeerd, wat vooral te horen is in de track 'Buddy's Theme'. Het is een speels en onderhoudend thema voor het hoofdpersonage, maar erg pakkend is het niet en de melodie blijft dan ook niet lang hangen, ondanks dat het thema al vanaf de tweede track regelmatig terugkomt. De melodie is meestal fraai georkestreerd, waardoor de muziek heel aangenaam te beluisteren is, maar is wat anoniem, zodat je deze niet blijvend aan deze score zult koppelen.
Het album opent echter met een ander thema, wat je het Kerst-thema, elven-thema of Noordpoolthema zou kunnen noemen. Dit is een wat meer up-tempo melodie, waarbij vooral de inzet van het typische Kerst-instrumentarium opvalt, zoals bellen, houtblazers, tamboerijn, chimes en andere twinkelgeluiden. Daarnaast hoor je in deze thematracks ook de snare drum om de muziek een bepaalde drive te geven en de opvallende menselijke stemgeluiden die de show een beetje stelen. De melodie van dit thema is vlotter dan die voor het hoofdthema en doet het goed, vooral wanneer Debney ook nog koorklanken of een accordeon laat klinken. Jammer is dat de tracks met dit thema wat gedateerd klinken.

De film is een kerstfilm en zelfs een instrumentale kerstliedjesmedley ontbreekt niet. Deze heeft wat meer een swing-stijl, die een wat stevige up-tempo kleur aan de muziek geeft.

Kortom, met zijn muziek voor Elf heeft John Debney een score gecomponeerd die goed aansluit bij de kerstsfeer, met veel twinkelmuziek, die er een magic touch aan geeft. Dit is onderverdeeld in thematische delen, waarbij de muziek meestal erg aangenaam in het gehoor ligt. Wat hieraan enigszins afbreuk doet zijn de tracks die een wat meer jazzy inkleuring geven aan de stadse omgeving en de tracks die een duidelijke comedy-kleuring hebben, tot soms op het kermis-achtige af. De waardering voor dit album komt daarmee op 68 uit 100 punten.
Elf - 06/10 - Critique de Arvid Fossen, ajouté le (Néerlandais)
Elf, Fairytale meets Big Apple, een naar mijn mening commercieel absurde mix. Hoe dan ook, voor de muziek voor Elf worden vloeien beide stijlen perfect in elkaar over. John Debney, genoeg vertrouwd met dit soort van komedies (Cats and Dogs, Hocus Pocus, Inspector Gadget, ...) brengt een score zoals je kunt verwachten van dit soort films: een weelderigere sprookjesscore afgewisseld met een echte New Yorkse Urbans score stijl. Eigenlijk is dit zelfs niet zo'n originele inval, ware het niet dat John Debney voor heeft dat hij de gewoonte maakt om zijn muziek enorm goed te orkestreren. De eigenlijke basis voor deze score is deze als voor een typische feel good romantische komedie. Buiten het Urban element met jazzy en piano tracks, is er ook een grappig fluit thema, voor de elven, en aangezien Kerstmis bij het plot in de film hoort ook heel wat belletjes, koor, etc. Veel nieuw materiaal laat John Debney hier niet horen, want gemakkelijk herken je materiaal uit zijn scores voor Sudden Death, The Tuxedo. De muziek voor Elf is dan ook een plezierige en ontspannende soundtrack geworden die vlot doorluistert zonder meer.

Bandes Originales de la collection: Christmas

Santa Clause, The (1994)
Nightmare Before Christmas, The (2006)
Dog Named Christmas, A (2009)
Elf (2003)
Christmas Miracle of Jonathan Toomey, The (2007)
Sun (2014)
Christmas in Paris (2008)
Polar Express, The (2004)
How the Grinch Stole Christmas (2000)
Muppet Christmas Carol, The (1992)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus