Hunger Games Mockingjay Part 1


Film | Date de sortie: 24/11/2014 | Sortie du film: 2014 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Mockingjay 
2.Remind Her Who The Enemy Is 
3.District 12 
4.Snow s Speech 
5.Please Welcome Peeta 
6.Katniss Nightmare 
7.The Aresnal 
8.Incoming Bomberts 
9.Don t Be A Fool Katnis 
10.District 12 Ruins 
11.The Hanging Tree 
12.Peeta s Broadcast 
13.Air Raid Drill 
14.It s Gonne Be A Long Night 
15.Taunting The Cat 
16.White Rose 
17.District 8 Hospital 
18.The Broadcast 
19.Jamming The Capitol 
20.Inside The Tribute Center 
21.Put Me On The Air 
22.They re Back 
23.Victory 
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Hunger Games Mockingjay Part 1 - 09/10 - Critique de Maurits Petri, ajouté le (Néerlandais)
Dat de immens populaire boekenreeks van auteur Susanne Collins in 2012 werden verfilmd stuitte eerst op wat verzet. Maar achteraf bleek de serie geboren voor het witte doek. Wat in eerste instantie een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden met goede special effects leek, ging veel verder dan dat. De filmmakers schuwden dan ook de beelden van vermoorde kinderen, kinderen die elkaar het leven zuur maken, bloed en veel geweld zeker niet. Hierdoor gingen, met name bij de eerste film, veel ouders de mist in door hun kinderen onder de 12 jaar mee te nemen naar de film. Inmiddels zijn we alweer bij derde film belandt, naar het laatste boek van Collins. En uiteraard rook studio Lionsgate het grote geld; net als bij de laatste Harry Potter wordt de film in twee delen gesplitst. Regisseur Francis Lawrence (bekend van kaskrakers als I Am Legend) die vanaf de tweede film de regie overnam, zei in een interview dat het laatste boek twee belangrijke emotionele elementen bevatten die niet in een film zouden passen. De emotionele reis van hoofdpersonage Katniss en haar geheime en onmogelijke liefde Peeta krijgt dan ook muzikaal gezien steeds meer de overhand. Hier later meer over. Ook zien we begenadigd acteur Philip Seymour Hoffman in een van zijn laatste rollen. Hij overleed aan een overdosis tijdens de opnames van de film. Hierdoor werd een sleutelscène van hem gedaan door een ander personage. Fans van de boeken zullen dit raar hebben gevonden, want een oneliner van Seymour Hoffman’s personage Plutarch Heavensbee wordt opeens door iemand anders gezegd. Voor Mockingjay Part 2 zou er sprake zijn van twee scènes die herschreven zijn, plus een CGI Seymour Hoffman die in de achtergrond wordt geplakt. Techniek staat voor niets.

Al vanaf het eerste deel is James Newton Howard de muzikale ondersteuning van de Hunger Games franchise. Zijn eerste score bracht gemengde gevoelens teweeg. De een kon zich prima in de stijl van de componist vinden, de ander zag er niets in. Feit is dat hij vanaf de eerste track van deze score toch wel een andere weg insloeg: de toegankelijke, maar commerciële weg. Een weg die voornamelijk scoort bij de doelgroep(en) van de films. Het zeer symfonische karakter werd voor een keer aan de kant gezet en The Green Lantern, een eerdere score van Newton Howard die slechter werd ontvangen, blijkt een inspiratiebron te zijn voor The Hunger Games. Maar naar mate er films bij kwamen, veranderde de componist mee en kwam er langzaam schot in de zaak. Met The Hunger Games Mockingjay Part 1 brengt hij thema’s en muziek ten gehore die wellicht miste op eerdere delen. Allereerst is daar het Spotgaai (Mockingjay) thema, direct te horen in de eerste track. Een thema wat ietwat lijkt op gedeelten uit The Last Airbender en The Village. Maar al snel wordt duidelijk dat dit The Hunger Games is. Episch, groots, meeslepend en gedragen door de London Voices. Wellicht het beste film koor ter wereld. De eerste track is dan ook een soort van suite, die fijn weg luistert.

De film is zeer duister en dat wilde James Newton Howard doen doorklinken in de muziek. Daarin slaagt hij erg goed. Dankzij het koor krijgt de score een kerkelijk tintje. En als je dacht dat het niet grootser kon, is daar de track ‘District 12’. Eentje die doet denken aan composities van The Sixth Sense en The Dark Knight. Onheilspellend, vol suspense en ongemakkelijk. Het “ontploffende” orkest speelt uitmuntend en mondt uit in een kalme en rustige vioolsolo.
In een van de meest emotionele scènes voor hoofdpersonage Katniss doet Newton Howard er ook een schepje boven op. ‘Snow’s Speech’ is een track die niet voor de poes is en tergend langzaam toewerkt naar een militair thema vol snerpende violen en veel koper. ‘Please Welcome Peeta’ is daarentegen een prima aanvulling op de voorgaande track en weet exact de gevoelige snaar van het publiek te raken. Het wordt wel duidelijk dat James Newton Howard duidelijk op effectbejag uit is, door zeer beeld gerelateerde stukken ten gehore te brengen. Maar om eerlijk te zijn zou dit nergens hoeven storen. Immers, de manier waarop het orkest gedirigeerd wordt en speelt is van ongekende klasse. Een kwaliteit die we gewend zijn van de maestro.

Na enkele nummers met een dosis underscore is er ook ruimte genoeg voor broodnodige actie. Onder andere in ‘Incoming Bombers’, durft Newton Howard alle registers open te trekken en zelfs weer even terug te grijpen naar scores als Salt. Opzwepend, een explosie aan percussie en veel tokkelende violen. En als het even allemaal teveel wordt voor de trommelvliezen, is daar ‘District 12 Ruins, waarin we kort het typische Katniss thema terug horen van de eerste soundtrack. Alleen ditmaal gespeeld door violen. De woede, het verdriet en de wraakgevoelens zijn duidelijk waarneembaar in de muziek. Zelfs wanneer je de films niet apprecieert. Knap geschreven en uitgevoerd. Ook is er al kort een klein themaatje te horen, speciaal geschreven voor Katniss en haar onbereikbare liefde Peeta. Laten we hopen dat dit thema in zijn volle glorie terugkeert in Part 2.

Langzaamaan komt wel het gemis van het geniale ‘Horn of Plenty’ thema, wat schittert van afwezigheid op dit album. Het lied, waarvan de tekst mede geschreven werd door de vrijwel onbekende rockformatie Arcade Fire, was op de voorgaande delen een belangrijke factor in de thematiek. De band Arcade Fire kreeg trouwens in ruil een eigen nummer op de cd met songs van het vorige deel van The Hunger Games. Dit legde ze zeker geen windeieren met de miljoenen fans en groupies wereldwijd. Maar gelukkig is daar Newton Howard om de dag te redden en trakteert op een van de beste actierijke tracks uit zijn carrière, ‘Air Raid Drill’. Na een opbouw die Zimmerish aandoet, zwelt het koor aan en doen de synthesizers zacht op de achtergrond hun intreden. Gevolg is een ijzersterke track die vanaf 1.31 een flinke laag kippenvel bezorgt. En voor de kenner een snufje The Dark Knight, in de vorm van de hoorns die eens flink van katoen geven. Fijne actiemuziek, die naar meer smaakt. Maar omdat dit deel van de film slechts een opstapje is naar de grande finale, blijft de actie dun gezaaid.

Gelukkig hebben we nog wel een stukje musical te gaan, want Jennifer Lawrence zingt ook nog een stukje. ‘The Hanging Tree’ werd gecomponeerd door de folk band The Lumineers en de tekst geschreven door Hunger Games moeder Susanne Collins. Ook in het boek zingt Katniss dit nummer. Het lied wordt magnifiek aangevuld door James Newton Howard, met een uitmuntende orkestratie en een waanzinnig Maleficent-achtig koor. Mooi ook te horen hoe Newton Howard kort het Katniss en Mockingjay thema aantipt, zodat iedereen kennis kan maken met zijn waanzinnige composities. Het getuigt dan ook enkel van klasse hoe hij filmmuziek mixt met hedendaagse popmuziek. Het is dan ook vrijwel de eerste keer de naam James Newton Howard door vele commerciële radiostations werd vermeldt. Het nummer bereikte zelfs in Oostenrijk, Duitsland en Hongarije nummer 1 in de charts. In het door dance, trance en herrie gedomineerde Nederland werd zelfs nummer 36 gehaald in de Single top 100. Niet meer dan een buitengewone prestatie voor een track wat 80% filmmuziek is.

The Hunger Games Mockingjay Part 1 is een aparte score. Het is allemaal niet zo “klassiek geschoold” als menig ander score van James Newton Howard, maar bevat genoeg moois om van te genieten. De thematiek had best wat aangedikt mogen worden, maar dat hoeft nergens te storen. Een goed thema op een score kan misschien wel punten opleveren, maar gelet op het feit dat dit slechts het begin is (deel 2 verschijnt begin november 2015) kunnen we stellen dat dit een goed opstapje is naar de filmische en muzikale climax die komen gaat. Voor de verandering zijn de vele elektronische geluidseffecten en synthesizers op dit album wel prominent aanwezig, maar overschreeuwen vrijwel nergens het subliem spelende orkest. Het koor, wat steeds meer een hoofdrol krijgt in The Hunger Games muziek, is een welkome aanvulling. Helaas heeft regisseur Lawrence, net als bij I Am Legend, veel muziek van Newton Howard in de film geschrapt om de beelden het werk te laten doen. Ook weer een slechte keuze. Dit is dan misschien wel niet het beste werk van Newton Howard, te verhapstukken is het zeer zeker. En als je de Hunger Games franchise verfoeit, spoel je gewoon het een ander door om te genieten van de sublieme vondsten en prachtige composities die dit album rijk zijn. Een componist die meegroeit met de filmreeks, dat kunnen alleen de groten der aarde!
Hunger Games Mockingjay Part 1 - 07/10 - Critique de Marc Chauvin, ajouté le (Français)
Après avoir composé les deux premiers volets de la saga, c’est en toute logique que l’on retrouve James Newton Howard à la musique de Hunger Games Mockingjay – Part 1, ce qui lui permet de continuer et de développer les thèmes et l’univers musical qu’il a constitué pour la saga .

Pas de réelle surprise au premier abord, puisque ici, le compositeur reprend essentiellement les motifs et certains thèmes qu’il avait commencé à construire sur les précédents films. En revanche , ce nouvel opus lui permet de les faire exister au sein d’une structure plus forte et plus dense, leur apportant un pouvoir émotionnel et évocateur beaucoup plus prégnants.

Il semble donc que cette partition soit aussi plus lisible et linéaire privilégiant ainsi un phrasé musical reposant plus sur l’orchestral que sur les rythmes électro et le sound design ! Cela n’empêche pas pour autant JNH d’ y avoir recours sur certains morceaux de tensions et d’actions, tels « Jamming the Capitol » ou « Inside the tribute center », , mais ces effets sont suffisamment ajustés pour que cela ne vampirise pas la partition .

Plus orchestral et linéaire donc et cela se ressent surtout dans les morceaux d’actions ou le compositeur retrouve la verve et la force orchestrale qu’on apprécie tant chez lui depuis des années. « The arsenal » et « Incoming bombers » sont un parfait exemple de cette verve retrouvée . C’est sans conteste avec « Air Raid Drill » que JNH sort l’artillerie lourde avec grands renforts de cuivres et de vents accompagnées par les chœurs. C’est assurément l’un des temps fort de la partition qui rappelle par moments certains climax entendu chez Shyamalan. On pense parfois à « The Great Eatlon » dans « The Lady in the Water ».
Il est assez plaisant aussi de retrouver certaines couleurs chez James Newton Howard, dans ces quelques touches de pianos mélancoliques, ces flutes cotonneuses ou ces combinaisons de cordes !
L’un des moments forts de l’album se retrouve incontestablement dans le Hit « The Hanging Tree ». La mélodie que l’on entend ici n’a pas été composé par JNH mais par les membres du groupe The Lumineers ! Le compositeur s’est en revanche occupé des orchestrations ! C’est donc une mélodie chantée ou la voix légèrement éraillée et discrète de Jennifer Lawrence laisse place aux cordes et aux cuivres empreints de force et de noblesse, le tout rejoint par un chœur d’enfant, celui du Trinity Boys Choir .
Le morceau se fait alors céleste et triomphal ! Un grand moment !

Nul doute, que ce Mockingjay partie 1 rehausse un peu plus l’ensemble de l’œuvre musicale de la saga Hunger Games ! Plus cohérente, plus solide, plus structurée et plus linéaire, la partition se paraît d’un écrin musical plus dense à la dramaturgie plus évocatrice ! Cela dit, on pourra noter que la musique sonne encore un brin générique pour convaincre totalement. Il y manque encore une véritable identité thématique forte ! Pourtant, il y a des thèmes et ils sont bien présents, mais leur forces résident plus dans leur application à magnifier un tableau, à évoquer, que de créer une mélodie mémorisable, facile ! Car Hunger Games, ce n’est pas Harry Potter ni même The Lord Of The Rings ou la puissance mélodique réside surtout dans la capacité à identifier immédiatement l’univers qui se présente à nous ! Le climat et l’ambiance générale qui construisent l’univers d’ Hunger Games imposent un traitement musical plus subtil, ou les vrais thèmes apparaissent en filigrane ! Et c’est aussi sans doute çà, la vraie force de James Newton Howard, à savoir s’effacer devant son sujet tout en le magnifiant par de subtiles combinaisons musicales ! C’est une œuvre tout entière qui se construit à nous au fur et à mesure de ces 4 partitions ! Elle se nourrit d’elle même et des inspirations de son auteur, toujours apte trouver la clé, ou la formule, dans ses influences diverses !

Quoiqu’il en soit, le travail effectué par le compositeur reste dans l’ensemble globalement satisfaisant au regard des carences que pouvaient présenter le premier opus musical ! C’est un travail solide et suffisamment impliqué pour que l’intérêt envers cette partition soit significatif ! En revanche, et cela malgré les nombreux efforts de James Newton Howard, le tableau musical reste encore perfectible !

Autres sorties de musique de The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014):

Hunger Games: Mockingjay Pt. 1, The (2014)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus