Harry Potter and the Philosopher's Stone


Atlantic Germany (0075679308658)
Atlantic UK (0075679308627)
Film | Date: 2001 | Sortie du film: 2001 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!





 

# Track   Duration
1.Prologue2:12
2.Harry's wondrous World5:20
3.The Arrival of Baby Harry4:25
4.Visit to the Zoo and Letters from Hogwarts3:24
5.Diagon Alley and The Gringotts Vault4:06
6.Platform Nine-and-Three-Quarters and the Journey to Hogwarts3:14
7.Entry into the Great Hall and The Banquet3:42
8.Mr. Longbottom flies3:35
9.Hogwarts forever! and The moving Stairs3:46
10.The Norwegian Ridgeback and A Change of Season2:48
11.The Quidditch Match8:28
12.Christmas at Hogwarts2:56
13.The Invisibility Cloak and The Library Scene3:16
14.Fluffy's Harp2:39
15.In the Devil's Snare and The flying Keys2:20
16.The Chess Game3:49
17.The Face of Voldemort6:10
18.Leaving Hogwarts2:14
19.Hedwig's Theme5:11
 73:34
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Harry Potter and the Philosopher's Stone - 07/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
De Brits-Amerikaanse fantasiefilm Harry Potter and the Philosopher's Stone is geregisseerd door Chris Columbus (Home Alone, Bicentennial Man). In de V.S., India en Pakistan is de titel van de film overigens Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Vanwege het enorme succes van de film is dit het begin geworden van de verfilming van de hele Harry Potter boekenreeks, geschreven door J.K. Rowling. De verfilming van dit eerste deel is opgezet juist vanwege het succes van de boekenreeks. In de hele filmreeks spelen steeds dezelfde acteurs dezelfde personages, waardoor je tijdens de filmreeks de jeugdige acteurs/personages ziet opgroeien van tieners tot volwassenen.
Het verhaal in dit eerste deel van de filmserie begint wanneer Harry Potter (Daniel Radcliffe), een weeskind dat opgroeit in de Dursley-familie, het bericht krijgt dat zijn ouders eigenlijk twee grote tovenaars waren en dat hij hun krachten heeft geërfd. Hij blijkt de enige overlevende te zijn van een grote aanslag van de duistere Lord Voldemort, die iedereen vermoordde die hem in de weg stond. Zo zijn ook Harry's ouders door hem omgebracht. Hij wordt uitgenodigd om te studeren op Hogwarts, een kostschool voor tovenaarsleerlingen. In Diagon Alley koopt hij z'n spullen, waaronder een toverstaf, en vertrekt via een geheime ingang op perron 9 3/4 van het station. In de trein naar Hogwarts ontmoet hij Ron Weasley (Rupert Grint) en Hermione Granger (Emma Watson), die zijn vrienden door dik en dun zullen worden. Op Hogwarts komt Harry erachter dat Voldemort nog als geest leeft en weer krachten probeert te verzamelen, waarbij hij probeert om Harry alsnog te doden...

De muziek bij de film is gecomponeerd door niemand minder dan John Williams, die ook de muziek voor de volgende twee delen schreef. Voor dit eerste deel kreeg Williams een Oscarnominatie, en de muziek is voor de film dan ook magistraal gecomponeerd. En met magistraal bedoel ik natuurlijk dat de muziek boordevol zit met magie, met die speciale geluiden die er een magische sfeer aan geven. En dat bereikt Williams door veelvuldig gebruik van chimes en belletjes en andere twinkelgeluiden. Maar echt sprookjesachtig is de muziek zeker niet, daarvoor is de meeste muziek veel te donker en duister gekleurd.

Williams heeft voor de film een aantal thema's gecomponeerd, waarvan 'Hedwig's Theme' de meest opvallende is. Het is niet een echt meeslepend thema, maar wel een thema die wat vreemd of wellicht wat wonderlijk in elkaar zit. De toonovergangen zijn nogal apart, terwijl de melodie wel prettig blijft klinken. Dat is op zich al bijzonder en past daardoor goed bij de thematiek van de film. Dit wat vreemde en toch fraaie thema is daardoor eigenlijk het hoofdthema van de film geworden en komt dan ook voor in de albumtracks 'Prologue' en vooral natuurlijk de afsluitende track, die het thema op een magische manier laat horen. Maar ook in andere tracks hoor dit thema af en toe voorbij komen.
Een tweede belangrijke thema is dat voor Harry zelf. Dit is een fraai en melodieus thema, die prachtig gebracht wordt in 'Harry's Wondrous World'. Dit thema is heel anders gecomponeerd dan Hedwig's theme en klinkt daardoor veel traditioneler. Met veel violen en hout- en koperblazers heeft dit thema meer iets van bravoure in zich en klinkt het allemaal in een meer optimistische kleuring. Ook deze melodie is in de loop van de jaren populair gebleven en koppel je daardoor direct aan Harry Potter. Dit thema komt ook nog een aantal malen in diverse tracks terug in de score.
Daarnaast zijn er nog een aantal hiervan afwijkende melodieën die Williams gebruikt bij verschillende gebeurtenissen of personages in de film. Zo heeft Voldemort een wel erg duister thema gekregen.

Veel scenes in de film gaan over de strijd van Harry en z'n vrienden tegen de kwade krachten die op Hogwarts hun levens beïnvloeden. Daardoor is er vaak en veel een zekere spanning en dreiging in de film aanwezig, die Williams invult met bijbehorende spannende muziek, die vaak een hoog thrillerkarakter heeft. Dat is meestal niet de meest aansprekende muziek en vaak past Williams daarvoor dan ook dissonante of zelfs chaotische klanken toe. Vaak wordt de melodie dan erg vlak gehouden, zodat dit in de film niet afleidt, maar om te beluisteren spreekt dat niet echt aan. De score voor deze Harry Potterfilm bevat vrij veel van die dreigende en spannende muziek, wat de score als geheel niet zo gemakkelijk beluisterbaar maakt.

Toch bevat dit original score album vrijwel alle fraaiere tracks die de score rijk is. Op andere en uitgebreidere edities van de score staat dan ook vooral meer donkere en dreigende muziek, waar de meeste filmmuziekliefhebber toch minder warm voor lopen. En daar hoor ik ook bij.
De muziek op dit album staat niet echt in chronologische filmvolgorde en ook zijn cues uit verschillende scenes in de film tot een track gecombineerd. Dat maakt de luisterervaring soms wel beter, maar zeker niet altijd. Vooral wanneer een deel met een donker en dreigend karakter gekoppeld is aan een deel met een meer optimistische kleuring, valt dat niet altijd goed in de smaak. Daar kan Williams natuurlijk niets aan doen, maar gaat wel ten koste van het luisterplezier.

Kortom, met zijn score voor Harry Potter and the Philosopher's Stone heeft John Williams een magisch gekleurde score gecomponeerd die perfect is voor de film. Maar omdat de film voor een groot deel spannend en dreigend is, moest de muziek dat ook zijn. Toch weet Williams die sfeer regelmatig te verluchtigen met fraaie muziek, waarin beide hoofdthema's regelmatig terugkeren. Die beide hoofdthema's komen vooral in de eerste tracks en de laatste tracks fraai naar voren. Tussen de dreigende muziek door hoor je de magische klanken en weet Williams af en toe de goede snaar te raken met fraaie en vol orkestrale melodieën, die min of meer gebaseerd zijn op de themamelodie voor Harry zelf. Daarnaast tref je tracks aan die duidelijk minder melodieus zijn en minder aansprekend, vooral omdat de dreiging daar dan al doorheen klinkt. Dat maakt het luisteren naar dit original score album niet tot een onverdeeld genoegen, hoewel eigenlijk alle fraaie muziek van William's score hierop is meegenomen. De waardering, los van de film, komt dan ook niet hoger dan 68 uit 100 punten, hoewel de muziek voor de film zelf natuurlijk perfect is!
Harry Potter and the Philosopher's Stone - 10/10 - Critique de Citizen Cancre, ajouté le (Français)
Le nom de John Williams n'évoque pas grand chose au premier abord pour un profane. Et pourtant, s'il y a bien plusieurs noms qui se doivent d'être retenu dans le milieu relativement méconnu de la musique de film, c'est celui de John Williams. A moins d'avoir passé près de cinquante années dans une grotte, difficile de n'avoir jamais entendu une de ses compositions. Jurassic Park, Star Wars, Indiana Jones, Les Dents de la Mer, Superman, La liste de Schindler... L'énumération serait longue et ne présenterait aucun intérêt réel ici. Aussi, l'annonce de son nom au générique de l'adaptation cinématographique du premier livre de la saga littéraire Harry Potter de J. K. Rowling ne pouvait que ravir les connaisseurs.

Dès le courant de l'année 2001, le thème principal se fait entendre au travers des nombreuses bandes-annonces de ce qui promet d'être l’évènement des fêtes de fin d'année. Un motif espiègle, enfantin, enchanteur... En un mot, magique. Cela tombe bien : Harry Potter débute sa scolarité à l'école des sorciers.

Or, pour les aficionados de John Williams, la B.O. de Harry Potter ne sonnera pas complètement inédite tant les sonorités sont proches d'autres œuvres du compositeur, Hook et Home Alone en tête. Cela n'empêchera cependant pas d'apprécier la richesse du CD, que cela soit eux ou les profanes.

Le ton est donné avec la prédominance du thème principal, plus connu sous le nom de 'Hedwig's Theme' (la dernière et sans doute meilleure piste de l'album, une conclusion 'concert' de toute beauté). Tout simplement le thème de la saga entière. Le nom d'Harry Potter est définitivement associé à cette musique qui, à n'en point douter, a permis à de nombreux spectateurs, jeunes et moins jeunes, de découvrir John Williams (dont l'auteur de ces lignes).

Mais se limiter à ce seul motif serait réducteur. Certes, il constitue le point d'orgue de cette mémorable B.O. mais c'est omettre que le reste du CD n'a pas à rougir. Entre un thème moyen-âgeux festif pour le Chemin de Traverse ('Diagon Alley and the Gringotts Vault'), une mélodie douce et rassurante pour évoquer l'accueillant château de Poudlard ('Hogwarts Forever! and the Moving Stairs') ou encore la ténébreuse marche accompagnant l'ombre planante et menaçante du mystérieux Voldemort ('The Face Of Voldemort', un thème qui est à rapprocher de la célèbre Marche Impériale de Star Wars : Episode V), John Williams s'en est donné à cœur joie, y compris pour mettre en musique les séquences des vols sur balai. La mésaventure de Neville Londubat ('Mr. Longbotton Flies') ou encore le match de quidditch sont de grands moments 'williamsiens' directement hérités de la B.O. de Star Wars : Episode I sortie en 1999. Mention spéciale à 'The Quidditch Match', impressionnante pièce de plus de huit minutes, une fanfare mouvementée et virtuose.

L'album réserve aussi des moments plus atmosphériques ('Christmas At Hogwarts', 'Fluffy's Harp') et plus intimistes ('Leaving Hogwarts') ou les deux à la fois ('The Invisibility Cloak and the Library Scene'). Notons également l'inquiétante et martiale piste 'Chess Games' qui illustre tout le savoir-faire de John Williams en matière de tension musicale.

Il est tout simplement impossible de tarir les éloges à faire pour une B.O. aussi enthousiasmante. Chaque piste appelle des commentaires plus laudatifs les uns que les autres. Le seul reproche à formuler tient peut-être en ce que, comme d'habitude avec le travail de John Williams, l'intégralité de la musique entendue dans le film ne figure pas sur le CD (où est passé le thème de la Forêt Interdite ?) et que certaines, bien que figurant dans le métrage, ont été réarrangées pour les besoins de l'album (ce que l'on peut appeler, dans le jargon, des 'concert version'). Mais ce n'est vraiment que chipoter. En effet, cette édition se suffit largement à elle-même, même si l'éventualité d'une édition plus complète n'est pas à exclure pour l'avenir et constituerait indiscutablement un évènement pour tous les fans de musique de film qui se respectent.
La musique de cette B.O. est utilisée dans:

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Bande annonce)
Harry Potter and the Chamber of Secrets (Bande annonce)
Harry Potter and the Chamber of Secrets (Bande annonce)
Harry Potter and the Chamber of Secrets (Bande annonce)
Harry Potter and the Philosopher's Stone (Bande annonce)

Bande annonce:



La bande annonce de cette B.O. contient de la musique de:

Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001) (Track 19. Hedwig's Theme) (Film)


Autres sorties de musique de Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001):

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
TributeTo John Williams: An 80th Birthday Tribute, A (2012)
Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Harry Potter and the Philosopher's Stone (Recording Sessions) (2010)
Harry Potter à l'École des Sorciers (2001)

Bandes Originales de la collection: Harry Potter

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
Music from the Harry Potter Films (2006)
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
Harry Potter Collection, The (2002)
Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Harry Potter (2002)
Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 



Plus