The Guardian


Película | Fecha de estreno: 19/10/2012 | Estreno de película: 2006 | Medio: CD
 

¡Subscríbete!

¡Manténgase informado y obtener mejor acceso a la información de los coleccionistas!





 

# Pista   Duración
1.Guardian of the Sea5:59
2.Helen Leaves1:20
3.Attempted Rescue3:50
4.Barksdale3:53
5.Training Montage1:48
6.Looking for a Miracle1:14
7.Randall and Fisher4:49
8.Randall Back Home1:50
9.The Cave2:52
10.So Others May Live9:04
 36:39
Manda tu crítica Ocultar reseñas en otros idiomas

 

The Guardian - 07/10 - Crítica de Lammert de Wit, Publicado en (Neerlandés)
The Guardian is een film uit 2006 met Kevin Costner in de hoofdrol en geregisseerd door Andrew Davis (The Fugitive, Collateral Damage). De film is opgenomen in 2005, toen de orkaan Katrina de omgeving van New Orleans in rampspoed onderdompelde. Aan het einde van de film zijn diverse acties van de US Coast Guard te zien tijdens die ramp. Een flink aantal mensen van de Coast Guard heeft meegewerkt of zelfs een rol gespeeld in de film. De film was redelijk succesvol, ondanks magere recensies. Ik heb de film gezien en deze was zeker onderhoudend en spannend, maar het blijft allemaal wat oppervlakkig, wat toch afbreuk doet aan de kijkervaring.
Het verhaal draait om Ben Randall (Kevin Costner), de beste reddingszwemmer van de US Coast Guard. Met een helicopter vliegen die zwemmers naar de plek waar mensen in zee liggen of waar schepen dreigen te vergaan. Meestal weet Randall de drenkelingen te redden, maar op een kwade dag is hij tijdens een storm met een reddingsactie bezig als de reddingsheli in zee stort en explodeert. Hij weet alleen een van z'n collega's te redden, maar die haalt het niet. Dat blijft aan Ben knagen en hij wordt overgeplaatst naar de opleidingsschool als instructeur. Daar gooit hij het lesprogramma over een heel andere boeg. De klas die hij onder z'n hoede heeft wordt daardoor zwaar op de proef gesteld en hij wordt uitgedaagd door Jake Fisher (Ashton Kutcher), de beste student van de klas, die door iedereen Goldfish wordt genoemd...

De score is van Trevor Rabin. Meestal weet Rabin wel een score neer te zetten die duidelijk in een film aanwezig is, maar hier valt zijn muziek nauwelijks op in de film. Hier geen bombastische klanken in zijn typerende staccato-achtige stijl, maar veel ingetogener muziek. Op het soundtrackalbum van The Guardian is daar al een voorproefje van te horen in een wat langere suite van de fraaiste delen van zijn instrumentale score. Dat is op dat album ook gelijk de fraaiste track, want de meeste songs passen niet echt bij de scoremuziek en eigenlijk ook niet bij de film. Die songs zitten vooral in het wat funky hip-hop of blues genre, hoewel ook een paar fraaiere songs niet ontbreken. Op die soundtrack staat ook een fraaie song van Brian Adams, die mede gecomponeerd en georkestreerd is door Trevor Rabin.

Op dit promo album is van die songs niets terug te vinden, uitsluitend de muziek van de score van Rabin. Eerder heb ik al de soundtrack beluisterd en daar viel mij de erg fraaie suite al in positieve zin op. Ik had dan ook redelijk hoge verwachtingen van het score album. Helaas valt dat toch een beetje tegen. De fraaie, rustige suite op het soundtrackalbum bevat daadwerkelijk de mooiste delen van Rabin's score.

Het album opent met 'Guardians of the Sea', waarin je een fraai thema zou verwachten. Maar een fraai thema ontbreekt eigenlijk op deze score. Er is wel een thema, dat ook in veel tracks terugkomt, maar dat is een wat dramatisch en licht zeurend thema, die duidelijk niet aanspreekt. In de eerste track is de muziek wat aan de spannende kant gecomponeerd en daardoor wat grillig en ligt niet echt prettig in het gehoor. Op het laatste deel van deze track valt dat nog weer enigszins mee.
Datzelfde geldt eigenlijk ook in meer of mindere mate voor de vier volgende tracks. Veel van deze muziek valt een beetje in het underscore gebied, met muziek die wat voortkabbelt, met vaak een iets rauwe ondertoon, waardoor het wat tragischer of wat spannender klinkt.

'Looking For A Miracle' is eigenlijk de eerste echt fraaie track. Nu komen de fraaie harmonieën voorbij waar Rabin zo goed in is. Met een koor van vrouwenstemmen weet hij een prachtige, bijna serene sfeer te creëren. Deze track is vrijwel in z'n geheel opgenomen in de suite op de soundtrack.
Daarna zakt de score toch weer wat in elkaar in de traag voortglijdende track 'Randall and Fischer', in een wat mineure kleuring, waardoor de muziek wat zeurt. Ook de volgende track heeft hier veel last van.
'The Cave' is eigenlijk de eerste track die Rabin weer wat stevigheid heeft meegegeven. De percussie pakt flink uit en ook de elektrische gitaar komt kort tevoorschijn. Het geheel van deze track maakt het tot een spannend geheel, die harmonieus blijft en daardoor goed beluisterbaar is. Ook 'So Others May Live' is zo'n spannende track, wanneer Fischer bij een reddingsactie in een schip opgesloten raakt en Randall de enige is die kan helpen. De lange track van ruim negen minuten is aanvankelijk vooral spannend, met wat grillige muziek en flinke uithalen. Maar na drie minuten wordt dit opgevolgd door een gedeelte waarin de serene vrouwenstemmen terugkomen op een prachtige gedragen melodie. Het laatste deel van de track komt het thema in een meer opgewekte versie terug, waarmee de score uiteindelijk toch fraai melodieus en orkestraal afsluit, zoals Rabin dat zo fraai kan.

Kortom, na het beluisteren van de suite op de soundtrack van The Guardian valt dit promo-album van de instrumentale score van Trevor Rabin niet helemaal mee. In de film had ik al gemerkt dat Rabin voor deze film tamelijk rustige muziek heeft gecomponeerd, die in de film niet echt opvalt. Dit score-album bevestigt dat en daarbij valt de muziek die je niet in de genoemde suite hoort toch wat tegen. Er staan zeker een paar erg fraaie tracks op dit album, maar geen van die tracks overstijgt de muziek die al in die suite is opgenomen. De waardering voor dit promo-album blijft daardoor hangen op 71 uit 100 punten.


Notificar un error o enviar información adicional!: Iniciar

 



Más