Cool Runnings


Sony Music (0007464575532)
Movie | Released: 1993 | Film release: 1993 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track Artist/Composer Duration
1.Wild Wild LifeWailing Souls3:36
2.I Can See Clearly NowJimmy Cliff3:16
3.Stir It UpDiana King3:49
4.Cool Me DownTiger3:50
5.Picky Picky HeadWailing Souls4:10
6.Worl-A-Girl, Jamaican Bobsledding Chant4:17
7.Sweet JamaicaTony Rebel3:51
8.Dolly My BabySuper Cat3:32
9.Love You WantWailing Souls3:59
10.Countrylypso Hans Zimmer2:48
11.Walk Home Hans Zimmer4:36
 41:43
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Cool Runnings - 08/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse film Cool Runnings is een komedie, geregisseerd door John Turtletaub (While You were Sleeping, National Treasure). De film is nogal losjes gebaseerd op de waargebeurde deelname van het Jamaicaanse bobslee team aan de Olympische Winterspelen in Calgary in 1988. In de film is ook filmmateriaal van die Spelen gebruikt. De komedie, die aanvankelijk helemaal geen komedie zou worden, is door de critici goed ontvangen en was ook erg succesvol in de biosopen.
Het verhaal begint met de hardloopkwalificaties voor de zomerspelen van 1988, waarbij het Jamaicaanse team komt te vallen en uitgeschakeld wordt. Maar ze gaan voor de Olympische spelen en als het geen zomerspelen zijn, dan maar winterspelen. Ze weten een voormalig Amerikaans kampioen bobsleeën te strikken, die vanwege vals spel in Jamaica woont. Maar ze hebben geen geld. Als dan een van hen z'n auto weet te verkopen, kunnen ze naar Calgary. Daar kunnen ze een oefenbob op de kop tikken en de training kan beginnen...

Van de muziek bij de film is zowel een soundtrack als een score-album uitgekomen. De score bij de film is gecomponeerd door niemand minder dan Hans Zimmer, die dit project samen met Nick Glennie-Smith oppakte.

Deze recensie gaat over het soundtrack album. Op dit album staan negen songs en twee tracks van de score.
De film gaat over het Jamaicaanse bobslee team, dus hoe kan het anders dan dat de songs op de soundtrack een wel erg hoog calypso/reggae gehalte hebben.
Al vanaf de eerste track volgen de prettige zomerse tracks elkaar op. 'Wild Wild Life' is een leuke, vlotte melodie in een lekker calypsosfeertje, die prettig gezongen wordt door de Wailing Souls.
Daarna volgen twee bij ons bekende songs, die hier in een Caraïbische versie gebracht worden. 'I Can see clearly Now' is geschreven door Johnny Nash, maar wordt op dit album gezongen door Jimmy Cliff, die hier ook bekend geworden is. Overigens is de uitvoering van Lee Towers bij ons nog bekender.
'Stir it Up' is in onze regionen bekend geworden in de reggae-uitvoering van Bob Marley. Maar Dana King maakt er een heel aardige lichte versie van. Ook 'Cool me Down' is een tamelijk luchtige reggae-song, met een best wel aansprekend melodietje.
De Wailing Souls voegen nog weer de nodige calypso toe aan het album, met opnieuw een erg prettige en melodieuze song in zomerse kleuren.

Halverwege het album treffen we een voor de film gemaakte song aan met de passende titel 'Jamaican Bobsledding Chant'. De song wordt gezongen door de Amerikaanse reggaegroep Worl-A-Girl. De song is bij vlagen inderdaad een soort chant, want de tekst wordt voortdurend herhaald.
Daarna volgt Tony Rebel, die een soort hiphop-reggae song brengt met een hoog rap-gehalte. Niet fraai. Dat laatste geldt ook voor 'Dolly My Baby', wat een nogal irritante rap-reggae song is. Als er gezongen wordt is de song prettig zomers, maar zodra de zanger gaat rappen, daalt de temperatuur snel naar een winters niveau.
De laatste song is opnieuw van Wailing Souls, die met deze song meer in de reggae-sferen zitten. Daardoor spreekt deze song wat minder aan dan hun twee eerdere bijdragen.

De laatste beide tracks op de soundtrack zijn van de score van Hans Zimmer en Nick Glennie-Smith. Zimmer heeft de meeste muziek geschreven, maar Glennie-Smith heeft veel daarvan voor de orkestrale uitvoering gearrangeerd, waarvoor overigens meerdere orkestbewerkers waren gecontracteerd.
De muziek van de songs heeft een zomerse klank, maar dat geldt zeker ook voor de muziek van de score. In beide tracks komt de calypsomuziek sterk naar voren. Vooral in 'Countrylypso' hoor je de steel drums veelvuldig voorbij komen.
De laatste track is veel meer een heldhaftige track, waarin de muziek soms bijna bombastische proporties aanneemt. Het orkest krijgt hierin de kans om zich vol uit te leven op een prachtige, bijna glorieuze melodie, alsof de helden in de film de gouden medaille gewonnen hebben. En ook hier spelen de steel drums in de tweede helft van de track weer een belangrijke rol, hoewel de orkestrale kracht van de muziek de boventoon blijft voeren. Een prachtige track, om steeds weer van te genieten en om de volledige score te willen horen.

Kortom, met deze soundtrack van Cool Runnings krijg je een aantal duidelijk zomerse songs te horen, enerzijds met een hoog calypsogehalte en anderzijds met een hoog reggaegehalte. Vaak ook is het een mix van beide stijlen. De meeste songs liggen best prettig in het gehoor, maar de beide score tracks van Zimmer en Glennie-Smith steken torenhoog boven de songs uit.
Vooral de langere afsluitende track is grandioos, terwijl in beide tracks de zomerse klanken van de steel drum een flinke rol spelen. De waardering voor dit album komt zo op een mooie 78 uit 100 punten. En voor een soundtrack album is dat best hoog!
Cool Runnings - 04/10 - Review of Jason FLZ, submitted at (English)
1993 was definitely the year for Hans Zimmer. He had; 'The House of the Spirits', 'True Romance', 'Point of no Return', and 'Sniper' to name a few. His most interesting project of that year, however, was a small comedy film named Cool Runnings. The film, loosely based on a true story, revolved around a Jamaican bobseld team who fought their way to the Olympics and manages to walk away with more than pride. While not entirely succesful, the film did manage to pick up some very positive reviews.

Before I review this album, let me just say, Cool Runnings a very short score release. Of the 40+ minutes of music, only 6 minutes are actually Zimmer's so I will be only reviewing those two tracks. 'Countrylypso' is fairly fun. While it does introduce the heroic anthem theme for the Olympic team, it does manage to have fun with some Caribbean style music mixed in. 'The Walk Home' is a bit more in Hans Zimmer's territory. It features the bold theme previously stated, although it is more fast paced here, with guitars and a little synth added in. The track's second half is a combination calypso/orchestral which works surprisingly well.

Cool Runnings is certainly an interesting effort for Hans Zimmer. His combination heroic/calypso works great and is ultimately alot of fun, a nice departure from the stale action music that populated his earlier career. The only problem (and the reson why I am giving this album such a low score) is the lack of actual score music. 6 minutes? It is a pointless effort and a real shame. For Zimmer's work on the score, an 8/10. For the album, alot less.

Other releases of Cool Runnings (1993):

Cool Runnings (1993)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More