Superman: The Movie


Warner Bros. Records (0075992737425)
Warner Bros. Records (4988014738590)
Movie | Release date: 10/25/1990 | Film release: 1978 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Theme From Superman (Main Title)4:28
2.The Planet Krypton4:49
3.Destruction Of Krypton6:04
4.The Trip To Earth2:27
5.Love Theme From "Superman"5:05
6.Leaving Home4:55
7.The Fortress Of Solitude8:30
8.The Flying Sequence & Can You Read My Mind8:10
9.Super Rescues3:27
10.Superfats5:03
11.The March Of The Villains3:36
12.Chasing Rockets7:38
13.Turning Back The World2:07
14.End Titles6:27
 72:46
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Superman: The Movie - 08/10 - Review of Mitchell Tijsen, submitted at (Dutch)
Superman, Spider-Man, Batman.
Allemaal helden waarvan allemaal films gemaakt zijn.
Spider-Man kwam pas in de jaren 2000 – 2004 uit te verf, terwijl Batman er al was in 1989.
Tim Burton maakte een letterlijke kermisattractie van Batman, en de muziek verzorgd door Elfman paste daar fantastisch bij, in 2005 kwam Batman Begins uit en in 2008 kwam The Dark Knight uit, allemaal top films met zulke mooie scores. Vooral die van Batman zijn erg mooi. Maar laten we vooral niet de voorganger vergeten van al deze helden. Want Superman is er ook nog!

In de loop der jaren is Superman niet heel erg bekend meer, het is nu allemaal: Batman!
Maar laten we vooral ook niet superman vergeten want deze score is geschreven door John Williams, en zodra iedereen deze naam hoort is het oppassen want wat heeft hij nu weer voor je in petto?! Superman moest groots worden. De bijmuziek van deze score is dan ook echt een stuk minder. Maar er is echt 1 nummer dat beter is dan alle Elfman zijn Batman scores. En dat is dat hoofdthema. De 1ste noten zijn al herkenbaar. Deze 5 noten zijn geweldig, iedereen weet dat hij eraan komt, Superman!

De 1ste noten komen eraan, je ziet de grote mooie roden ‘S’ in beeld van Superman.
En je hoort heel zacht in de verte de muziek van Williams. Maar die komt steeds dichterbij, en sneller en sneller en sneller. Tot dat je de trompetten hoort, de zuivere trompetten die een prachtig thema met zich mee brengen. Een prachtig thema die rustig begint. En dan komen ze hoor, de strijkers. En die brengen juist weer rust in dat drukke maar o zo mooie hoofdthema. Even is het stil en zie je bij de opening alleen nog maar die letters staan. Maar dan op een gegeven moment komt dat kippenvel gevoel. En dat is als de trompetten weer dat hoofdthema gaan herhalen. Een thema om niet meer te vergeten, en eigenlijk is het een thema dat alles met zich meebrengt. Williams heeft gewoon die gave om een thema neer te zetten waarvan iedereen denkt:’Ongelooflijk!’ Superman is superman met de cape, met die super grote roodgekleurde ‘S’ maar Superman is niets zonder de muziek van John Williams.

De muziek is 1 genot om naar te luisteren, ik vond het dan ook vreemd dat er niemand een recensie bij had geschreven. De muziek van Williams is toch wel bij iedereen bekend als ik me niet vergis. Het is mooi, af en toe wat druk maar dat geeft niets omdat het een actiefilm is. Naar mijn mening is het Superman Theme net zo goed als het hoofdthema van Star Wars, het is herkenbaar en zonder dat thema zou de film er anders hebben uitgezien. Vaak is namelijk de film wel goed maar zonder de muziek is de film helemaal niets waard. Muziek = sfeer en die sfeer word meestal goed benut door componisten zoals Williams. En dit is echt een film dat in Williams zijn rijtje past. Het is alweer een enorme tijd geleden maar in 1978 was dus niet alleen Star Wars Williams zijn grote doorbraak ik denk dat de combinatie van Jaws, Star Wars en Superman het bij de mensen deed…en de mensen deed beseffen dat hij de grootste componist is van de filmmuziekwereld die we ooit gekend hebben.
Superman: The Movie - 09/10 - Review of Wilco de Jong, submitted at (Dutch)
John Williams (Star Wars, Jaws 2, The Fury) maakte zich in 1978 eens te meer populair met zijn hoofdthema voor Superman: the Movie - een heroïsch, op het eerste gehoor eenvoudig, maar oh zo slim opgebouwd en optimistisch thema. De laatste jaren stijgt de populariteit van het Superman Main Theme eens te meer, omdat het ontdaan is van de duistere kanten en neerslachtige emoties die inmiddels onlosmakelijk verbonden lijken te zijn met het superheldschap. Het Superman Theme is een ware fanfare!

Het Love Theme uit de soundtrack voor Superman: the Movie is al even krachtig. Het is betoverend, teder en puur tegelijkertijd. John Williams' latere liefdesthema's voor de films The Empire Strikes Back en Raiders of the Lost Ark hebben dezelfde melodische kwaliteiten en zijn duidelijk geschreven in dezelfde stijl. 'Marion's Theme' uit laatstgenoemde film ligt iets dichter bij het Superman Love Theme dan 'Han Solo and the Princess'. Waar het 'Love Theme from Superman' zich echter in onderscheidt is een zekere jeugdigheid. Dit komt het meest naar voren in het nummer 'The Flying Sequence & Can You Read My Mind', met de ondeugend klinkende stem van Margot Kidder inbegrepen.

Nobel, ontroerend en aards is het thema voor Supermans thuis op aarde. Het wordt prachtig gepresenteerd in 'Leaving Home'. Ook zeer schoon is de muziek voor Krypton, Supermans thuisplaneet, die in de eerste scènes van de film wordt verwoest. Traag, groots en statig, met lange noten voor trompet ('The Planet Krypton' en de emotionele vervormingen ervan in 'Destruction of Krypton'). Lijnrecht hier tegenover staat het clowneske 'The March of the Villains', een stuk muziek dat niet zozeer geschreven is voor schurk Lex Luthor - die ècht kwaadaardig is - maar meer voor zijn klungelige hulpje Otis.

Zoals bij zoveel van John Williams' werken van voor 1990 heeft elke track op dit album zijn eigen verdienste. In 'The Fortress of Solitude' horen we prachtige en gedetailleerde atmosferische orkestraties gecombineerd met koor en synthesizer. 'Superfeats' is weer een ijzersterk stuk actiemuziek voor de heldendaden van Superman, zoals alleen John Williams dat kan schrijven: hectisch, maar toch verhalend, met allerlei submotieven en actieconstructies. Niet inbegrepen op deze CD zijn 'Growing Up' en 'Lex Luthor's Lair'.

Superman: the Movie... Een superhelden-soundtrack zoals die hoort te zijn: krachtig, optimistisch en energiek! Ga ook zeker op zoek naar de 8-CD set 'Superman: the Music' van Film Score Monthly en het album 'Superman Returns' van John Ottman, een score die Williams' composities in ere houdt en daar prachtige composities aan toevoegt.
Superman: The Movie - 09/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
Superman is net zozeer een klassieker van Williams als E.T., Raiders of the Lost Ark, Star wars en Jaws. Een bombastisch, groots hoofdthema siert deze score, en datzelfde thema, de overbekende tune, is uitgegroeid tot dé superheldentune. Als wij denken aan superhelden, zien we voor ons een persoon met een wapperende cape, staand voor de Amerikaanse vlag, inclusief vierkante kin en de bombastische muziek. Die ondertussen cliche-muziek komt van deze soundtrack. Tegenwoordig is een Superhelden-tune not done, nee het is allemaal wat donkerder (The Dark Knight, The Incredible Hulk, Iron Man). Maar deze score neemt je terug naar de dagen van weleer, toen de tune inspireerde tot thema's zoals die van Batman, van Danny Elfman.

Het thema waar ik het telkens over heb keert erg vaak terug, maar in zoveel verschillende wijzen dat het nooit verveelt. Het is een bombastische score, die barst van de energie, maar net zo vaak even een adempauze neemt. Het liefdesthema (Can You Read My Mind?) is niet veel meer dan het hoofdthema, maar dan gecamoufleerd in een zacht, lieflijk stuk muziek dat absoluut niet onderdoet voor Williams' Across the Stars. De instrumentatie van Superman is af en toe ongelooflijk ingewikkeld, en soms verbazingwekkend simpel, en dat zorgt voor enorme wisselingen in een ander veel te eenzijdige soundtrack. Nadat we door de eerste twee tracks het genre in zijn geslingerd, is Destruction Of Krypton wat kalmer. De underscore bouwt langzaam en traditioneel-Williams op, en hierna maken de houtblazers en later erg aanwezige koperblazers. Het soms erg ouderwets, en de koperblazers hadden wel opgepoetst kunnen worden, maar alles tezamen geeft het wel een echt klassiek Williams gevoel.

De bad-guy's krijgen ook altijd een geheel eigen thema van Williams mee. Nou is Lex Luthor een stuk clownesker dan Darth Vader, dus krijgen ze een compleet ander soort muziek mee. The March of the Villains is een heerlijk langzaam en droog stuk muziek, dat nooit echt kwaadaardig klinkt, maar toch de karakteristieke slechte kant van de film neerzet. De finale is te horen in het prachtig geschreven Turning back the World, dat nog redelijk kalm begint. Maar al snel komen er allerlei korte motieven van de Superman March naar boven drijven, en trakteert Williams op een finale die kan wedijveren met E.T.. Superman is een prachtige score, en neemt je mee naar de hoogtijdagen van John Williams. Het is dan ook een werk dat zich moeiteloos schaart tussen klassiekers als Star Wars, E.T. the Extra-Terrestrial, Close Encounters of the Third Kind en Raiders of the Lost Ark.

Superman: The Movie - 10/10 - Review of Tom Daish, submitted at (English)
The Superman March is one of the most instantly recognised musical symbols for any movie character ever created. It rivals even the Raider's March from the Indiana Jones movies. However, it is just the icing on the proverbial cake. There is much more to this score besides. One of the most important of these other parts is Can you Read my Mind? which is a spine tinglingly beautiful love theme and in some ways my favourite part of the score and my favourite Williams love theme. The Krypton scenes are a little darker than the rest of the score and musically depict the impressive Kryptonian vistas. It turns sour though as the planet is destroyed. There are subtle moments such as the Fortress of Solitude as the young Man of Steel discovers a little about his heritage. Another highlight of this score is The Flying sequence which uses the Love theme for the part where Superman takes Lois Lane on a short flight. It is as wonderful as the concert arrangement of the Love Theme and just fits beautifully for the section of film. It is spoiled slightly by the reading of the words to the love theme in the second half of the cue. It is one of the greatest tragedies that this was left in for the album. I don't know whether it would have been better sung, but if better if the words had been left out and included on some spin off hit or other, rather than the original score. There are some great action moments in Super Feats and Super Rescues and make splendid use of the main theme with a sense of urgency. This is no more apparent in Chasing Rockets as Superman tries to save America from splitting apart. March of the Villains is done in a vein very much like that of Parade of the Ewoks from Return of the Jedi and makes the rather bumbling antics of the villains seem even more comedic. With a slightly differently arrange version of the Main Theme, the score is rounded out wonderfully. This is certainly on the Williams 'must buy' list.

Other releases of Superman (1978):

Superman: The Movie (2000)
Superman: The Movie (1978)
Greatest Music of John Williams, The (1991)
Superman (1979)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More