The Weather Man


Movie | Released: 2006 | Film release: 2005 | Format: Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!





 

# Track   Duration
1.Pling Plong3:20
2.Monochrome2:33
3.You Should Carry More0:49
4.Visions Of Spongebob2:15
5.Living Funeral1:18
6.Hot Apple Pie1:17
7.Melanchromy3:16
8.Who Knows?1:54
9.Weather Man3:46
 20:28
Submit your review Hide reviews in other languages

 

The Weather Man - 10/10 - Review of Peter Van Riet, submitted at (Dutch)
Waar het gros van de mensen regisseur Verbinski louter kennen van blockbusters als Pirates of the Caribbean met dito vervolgfilms en de horrorfilm The Ring, zijn er ook filmliefhebbers die oog hebben voor de kleinere films die de film maakte. Pareltjes zoals deze film, The Weather Man (die tot mijn persoonlijk favoriete films behoort). Deels doordat hij compleet fout werd gepromoot als zou het een komediefilm zijn is deze film dan ook geflopt en ook vaak totaal verkeerd begrepen door de critici; het is een soort drama met af en toe een komische / droge / absurde ondertoon, met (bijzonder onderschatte) acteur Nicolas Cage in de hoofdrol naast levende filmlegende Michael Caine. Cage speelt hier de rol van Dave Spritz, succesvol weerman voor een groot tv-station die naast een schijnbaar succesvol leven een enorm rommelig en chaotisch privéleven heeft: gescheiden van zijn neurotische vrouw, een slechte band met zijn kinderen, wat ook het geval is met zijn intellectuele vader. (Caine)

Verbinski koos ervoor om Hans Zimmer de muziek te laten verzorgen, wat een gewaagde maar bijzonder goeie keuze is: Zimmer toont hier zich van zijn meest originele en gevoelige kant en creëert een prachtige sfeer met minimalistische middelen. Hij begrijpt heel duidelijk wél (in tegenstelling tot zowel producers als vele critici en veel bioscoopgangers) de visie van Verbinski en welke richting hij daarmee wil uitgaan en heeft daardoor voor mij de perfecte score voor de perfecte film gemaakt.

Tot spijt van liefhebbers van de film en dito muziek (of gewoon liefhebbers van Zimmers muziek an sich is er, door dat de film geflopt is, nooit een commerciële score uitgebracht. Echter, is er gelukkig toch een soort score beginnen circuleren die de componist zelf heeft uitgebracht ter promotie; en dat is de cd die hier nu kort besproken wordt.

Kort, omdat de cd maar 9 tracktitels telt & de duur van het album amper 20 minuten is, wat eigenlijk niet te lang is (& daarmee wellicht ook logisch dat ze nooit op cd is verschenen); waarmee ik het enige minpunt aan de muziek op zich even wil melden; dat is dat de muziek op zich in de film briljant goed werkt - en op cd ook bijzonder goed, maar enkel in deze versie van 20 minuten: Later is er namelijk een langere versie van verschenen met alle muziek in de film, maar daar komt eenvoudigweg te veel van hetzelfde terug in voor om te lang te kunnen boeien; er wordt namelijk heel veel dingen gewoon op quasi exact dezelfde manier terug gebruikt.

De eerste track, met de ludieke naam "pling-ploing", is de perfecte beschrijving voor wat er gebeurt gedurende die track: gepingel van allerhande xylofoons, vibrafoons, nog wat andere metalofonen, omgeven door wat ambient synthesizer sounds. Een gebruik van instrumentarium dat wellicht wat doen denken aan zijn muziek voor True Romance of Rain Man. We horen een thema dat voornamelijk in het begin en op het einde van de film voorkomt (als de dingen weer min of meer op zijn plooi lijken te komen)

In de tweede track krijgen we het thema van Spritz te horen dat we te horen krijgen in weer een erg origineel instrumentarium; een soort elektronische piano met een elektronische beat eronder die wat naar de reggea aanleunt, later weer vergezeld door de metalofonen uit de eerste track en weer wat ambient synthesizersounds. Dit zelfde thema krijgen we ook te horen in de korte track die daarop volgt "You should Carry More"; echter dit keer enkel door synthesizer (elektrische piano) gespeeld zonder enige begeleiding. Hier klinkt het dus ook veel dramatischer.

Visions of Spongebob is een quasi-athematische track die het weer voornamelijk moet hebben van zijn instrumentarium: Een strijkersensemble, waarbij enkel gespeeld wordt met fluittonen - en specifieke techniek waarbij de noten veel zachter en zweveriger klinken - met een minimalistische edoch melodramatische melodievoering; een uitbreiding hiervan is te horen in "Hot Apple Pie"; hier echter met meer structuur en de toevoeging van een paar instrumenten, waaronder de piano die een onderliggend motief aanbrengt.
Living Funeral is weer een variatie op het melodramatische thema van Spritz, dat we al 2 keer eerder hoorden; hier met een subtiele synthesizerbeat met een laag strijkers.

Melancromy is een soort Newmanesque geïnspireerde track; met een laag strijkers (weer de fluittoon techniek), met de piano die een akkoordgebaseerd motief speelt.
"Weather Man" tenslotte, is de apotheose van de score waar zowel het openingsthema als het melodramatische thema van Spritz in voorkomt.

Als je de film niet gezien hebt, zal de muziek je wellicht niet veel zeggen; maar het blijft tenslotte filmmuziek. Als je jezelf een beetje liefhebber van de betere film met diepgang wil noemen, bekijk dan asjeblieft deze film. Geniet er ten volle van, want het is een absoluut pareltje, met een briljante bijhorende score.



The Weather Man - 08/10 - Review of Damien , submitted at (French)
Bande originale légère et enlevée de Hans Zimmer, ce "Weather Man" séduit par ses pistes courtes et entraînantes dans lesquelles le piano occupe une grande place. Entre le décontracté "Pling Plong", la basse ronde de "Monochrome" et l'électronique "Living Funeral", aucun risque de se perdre ou de s'ennuyer. Hélas ce plaisir est bien trop court (durée totale de 20 minutes !), à l'image du langoureux et prometteur "Hot Apple Pie", qui s'achève brusquement après une minute. On reste sur sa faim tout en s'étant régalé.

Other releases of The Weather Man (2005):

Weather Man, The (1999)
Weather Man, The (2022)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 



More